Roboții Atlas, Handle și Spot pot acum și să danseze (!)

January 2021

 

Compania Boston Dynamics a lansat recent un videoclip în care roboții au dansat pentru sărbătorile de iarnă și este interesată dacă cei care îl văd sunt impresionați (?)

În ultimii ani, compania Boston Dynamics, cu sediul în Waltham, statul american Massachusetts, a prezentat publicului majoritatea realizărilor din domeniul roboticii. Orașul Waltham este considerat un centru important al cercetării și al învățământului superior. Găzduiește două renumite universități private, Bentley University, care este orientată pe afaceri, și Brandeis University, care pune un accent puternic pe artele liberale, dar are și preocupări pentru cercetare. Compania Boston Dynamics și preocupările specialiștilor săi pentru dezvoltarea roboților au mai fost subiecte pentru articole din revista on-line dronele.ro (vezi, dronele.ro/boston-dynamics-are-un-nou-proprietar…/, publicat în iunie 2017, dronele.ro/handle-un-robot-boston-dynamics…/, martie 2017 sau dronele.ro/roboti-ai-si-sisteme-lidar…/, din octombrie 2018. Compania Boston Dynamics este recunoscută pentru interesul constant de a lansa videoclipuri cu roboții pe care îi proiectează și îi construiește. Sunt roboți care seamănă cu niște „creaturi vii” care se deplasează într-un „mod ciudat sau chiar periculos” (globalnews.ca). Atlas are două mâini și două picioare ca un om, iar Spot se mișcă pe picioare ca orice patruped, de exemplu un câine. Ambii pot face figuri de rutină din gimnastică, se pot rostogoli, pot face salturi și pot alerga. Atlas se poate strecura printr-un spațiu aglomerat, de exemplu într-un mediu urban, poate ocoli obstacole, poate sări sau se poate cățăra în siguranță. Comportamentul roboților Boston Dynamics îi face apți pentru diferite sarcini, cum ar fi inspectarea zonelor periculoase, transportarea obiectelor sau colectarea automată de date. Compania declară că Spot poate fi „adaptat pentru sarcini care variază de la inspecția industrială până la divertisment” (smithsonianmag.com). Toate prezentările video arată atât modul de coordonare a mișcărilor, cât și dexteritatea pe care programatorii au oferit-o roboților. Cel mai nou videoclip, publicat la sfârșitul anului trecut de Boston Dynamics cu ocazia sărbătorilor de iarnă, arată o demonstrație de dans cu gesturi de calitate ridicată, spectaculoase. Pentru mișcările ritmice ale roboților Atlas, Handle și Spot a fost aleasă melodia Do You Love Me?, cel mai cunoscut hit clasic al formației The Contours. Discul single a apărut în 1962 sub brandul Motown Records și a avut milioane de vânzări. Do You Love Me? a devenit din nou un cântec de succes în anul 1988. Videoclipul lansat recent este „cel mai elaborat dintre toate cele apărute până acum și prezintă un ritm alert, o coordonare impresionantă și, pentru că nu este un tangou sau un vals, participanții „sunt obligați să păstreze distanțarea fizică”. Descrierea mișcărilor pare inutilă atât timp când oricine își poate forma o părere urmărind clipul preluat de pe site-ul youtube.com.

Dansul grupului format de Atlas, Handle și Spot reflectă mult mai bine progresul mașinilor și intenția companiei de a le lansa pe piață pentru comercializare. Atlas este un robot umanoid, are multe caracteristici preluate de la om, iar Handle este un dispozitiv de prindere, conceput special pentru a muta cutii în depozite, dar atât de agil încât poate face jonglerii. Spot a ajuns pe piață în luna iunie anul trecut la un preț de 75 de mii de dolari (smithsonianmag.com), astfel că 2020 a fost un an important pentru Boston Dynamics. Roboții de dimensiuni mai mari, Atlas și Handle, prezenți pe ringul de dans, sunt încă la stadiul de prototip, dar Boston Dynamics a început recent să vândă modelul Spot cu prețul de 74.500 dolari, după cum scrie engadget.com, theverge.com, boston.com, cracked.com și alte site-uri. Pe site-ul theverge.com se precizează că spre sfârșitul anului 2020, „Boston Dynamics a fost achiziționată de Hyundai, care a cumpărat firma de robotică de la SoftBank printr-o tranzacție de 1,1 miliarde de dolari”, iar pe site-ul boston.com se arată că „Hyundai a cumpărat o participație de 80% în companie, acum evaluată la peste 1,1 miliarde de dolari”.

Tags