Roboți, AI și sisteme Lidar pe șantiere de construcții

October 2018

Problemele care măresc termenele de finalizare și costurile sunt anulate cu ajutorul AI și al roboților

După ce compania Boston Dynamics din orașul Waltham, Massachusetts, a făcut anunțul că în a doua jumătate a anului viitor roboții SpotMini se vor putea achiziționa pentru a fi folosiți pe șantierele de construcții, au reapărut unele puncte de vedere legate de productivitatea din această industrie. Pe plan global, dar mai ales în statele dezvoltate, se fac foarte multe investiții,iar sumele sunt uriașe, în domeniul construcțiilor. Din momentul când sunt concepute, proiectele din construcții au bine definite planurile, termenele și bugetul dar, în marea majoritate, acestea nu sunt respectate. Site-ul spectrum.ieee.org arată că 98 % dintre proiectele mari de construcții depășesc, în medie, cu 80 de procente bugetul și cu 20 de luni termenul fixat pentru finalizare. „În construcții, productivitatea nu s-a îmbunătățit semnificativ de 80 de ani”, scrie pe site-ul amintit. Activitățile care ocupă mult timp sunt inspecția obligatorie a structurii și urmărirea respectării proiectului, operațiuni care trebuie efectuate după fiecare etapă de realizare a unui proiect. Pentru aceasta, specialiștii parcurg la pas fiecare spațiu din clădire, acțiune care poate ridica probleme de siguranță, observând, analizând și măsorând dacă totul este în regulă. Robotul prezentat de Boston Dynamics are o mare mobilitate, poate străbate camerele sau holurile înguste ale unui bloc trecând cu ușurință de la un etaj la altul și ocolind obstacolele întâlnite. În videoclipul publicat pe 11 octombrie a.c. și pe youtube, robotul SpotMini „se plimbă” prin două șantiere din Tokyo. După cum prezintă descrierea, prima oară parcurge un traseu „pentru cartografiere și apoi pentru analiza stadiului construcției” (futurism.com). SpotMini are în partea superioară o cameră specială, montată pe un braț extensibil, cu care înregistrează și transmite imagini în timp real. În luna mai a.c. Boston Dynamics anunța că va construi zeci de versiuni ale robotului SpotMini pentru a aborda diferite sarcini.

„Supraveghetorul construcțiilor” prezentat recent este unul dintre aceste modele, mai scrie pe site-ul futurism.com. Până în a doua parte a lui 2019 SpotMini va evolua pentru „a vedea totul” dar, nu se știe sigur ce altceva va mai putea face peste un an. Pentru un robot folosit la inspecțiile din construcții nu este suficient să ocolească obstacole sau să urce și să coboare treptele unor scări, contează foarte mult aparatura (senzori, camere etc.) cu care este echipat. O companie înființată în 2015 și specializată în robotică, Doxel, Inc. din Menlo Park, California, a lansat la începutul acestui an, în luna ianuarie, un dispozitiv autonom (UGV, Unmanned Ground Vehicle) capabil să analizeze structura constructivă dintr-un șantier, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). Ideea lansată de Doxel este renunțarea în totalitate la oameni, iar inspecțiile din construcții să se bazeze pe culegerea informațiilor de către roboți autonomi, care „să poată observa fiecare centimentru”, și pe prelucrarea datelor de un software specializat, cu algoritmii proprii. Robotul Doxel are un asemenea software, cu care inspectează calitatea și urmărește stadiul construcției. Problemele apărute sunt identificate la timp și, dacă este necesar, se poate acționa „în numai câteva minute”, nu în zile sau săptămâni (doxel.ai). Reacționând aproape instantaneu la deficiențe, productivitatea poate fi mărită cu aproximativ 50 %, se apreciază în prezentarea de pe site-ul companiei. În același articol se arată, „Odată ce șantierul se închide, de obicei după-amiaza târziu, vine robotul autonom, cu un sistem Lidar (Light Detection and Ranging) excelent, pentru a scana metodic întreaga suprafață construită”. Tehnologia Lidar este o tehnică de teledetecție cu ajutorul căreia se obțin date de o mare acuratețe despre topografia terenului, a clădirilor etc. (geo-spatial.org). Robotul poate parcurge un traseu prestabilit, inclusiv scări, și poate scana aproximativ 30.000 de metri pătrați într-o săptămână.

 

Pe baza unor algoritmi 3D pot fi recunoscute tot felul de elemente, forma, locația și dimensiuniea acestora, iar harta Lidar, creată de Doxel, permite să se verifice dacă au fost instalate corect și la locul potrivit. La început, capacitatea de lucru a fost limitată, deoarece a necesitat supraveghere umană, dar sistemul va fi tot mai eficient odată cu creșterea gradului de autonomie a robotului.

Tags