Taxiuri aeriene autonome (UAV Cora) în Noua Zeelandă

March 2018

Pentru primele teste de zbor autonom ale taxiului aerian Cora, Kitty Hawk a selectat Noua Zeelandă

De câțiva ani, interesul pentru dezvoltarea aeronavelor autonome care vor transporta persoane este remarcabil. Compania chineză EHang a proiectat drona electrică pentru pasageri EHang 184, Airbus, prin proiectul Vahana, a efectuat cu succes primul zbor de test cu vehiculul autopilotat în februarie, Autonomous Flight, din Marea Britanie, intenționează să transfere persoane, între centrul Londrei și aeroport, în 12 minute, cu drona Y6S, iar Uber colaborează cu NASA (National Aeronautics and Space Administration) la proiectul de taxi aerian Uber Elevate și își propune să înceapă testele în 2020 la Los Angeles (California), la Dalas-Fort Worth (Texas) și în Dubai. Unele dintre aceste proiecte în desfășurare au fost prezentate în revista on-line dronele.ro (vezi trimiterile din subsol). Luni, 12 martie, Larry Page, cofondator al Google Inc. împreună cu Sergey Brin, și CEO al companiei Alphabet, creată pentru o restructurare a Google, a anunțat un nou model de dronă comercială, o aeronavă fără pilot pentru transport pasageri. Prin UAV Cora, Kitty Hawk intră în rândul companiilor care vor să lanseze pe piață taxiuri aeriene autonome. Kitty Hawk Corporation, din Mountain View, comitatul Santa Clara, California, proiectează și construiește aeronave pentru clienți din Statele Unite.

 

Numele companiei a fost inspirat de la plajale cu acest nume din Carolina de Nord, din apropierea cărora frații Wright au efectuat primele patru zboruri, pe 17 decembrie 1903. Pe site-ul kittyhawk.aero scrie, „Ne bazăm pe moștenirea lor pentru a crea următoarea generație de vehicule pentru zborul de zi cu zi”, iar cora.aero adaugă, „Cora a început ca un vis dar, după opt ani de provocări din domeniul aviației, acest vis este tot mai aproape de împlinire”. În 2016, Larry Page a investit în două companii start-up, una dintre acestea fiind Kitty Hawk, firma care dezvoltă Cora. Al doilea start-up al lui Larry Page este Zee.Aero, care a testat UAV Cora pe Aeroportul Hollister (Hollister Municipal Airport), comitatul San Benito, California. Anul trecut, au fost prezentate imagini cu un prototip de aeronavă electrică (emmission-free, poluare zero) care zbura peste apă. Drona Cora este alimentată electric, are software de auto-pilotare, decolează și aterizează vertical (VTOL, vertical take-off and landing) iar printre principalele caracteristici de siguranță sunt rotoarele independente, un calculator de zbor triplu redundant și o parașută de rezervă, doar pentru situații de pericol iminent.

 

Poate zbura cu viteza de 150 km/h pe o rază de 100 de kilometri. Pentru că poate decola și ateriza asemenea unui elicopter, datorită sistemului VTOL, nu are nevoie de o pistă specială, poate folosi acoperișul unor clădiri, locuri de parcare etc. Pentru o nouă etapă de dezvoltare, pentru a face din taxiurile aeriene o realitate, Kitty Hawk a căutat un partener și a ales Noua Zeelandă, care, „prin angajamentul său față de ecosisteme”, este „colaboratorul perfect”. Aici se află, deja, unul dintre cele mai durabile ecosisteme energetice din lume, 80% din țară fiind alimentată cu energie regenerabilă. Megan Woods, ministru al cercetării, științei și inovației din Noua Zeelandă (Ministry of Research, Science and Innovation), a declarat, „Cora, de la Kitty Hawk, se încadrează în obiectivul țării de a avea emisii zero până în 2050”. Noua Zeelandă a fost preferată și pentru sistemul său de reglementare din aviațe, orientat în primul rând pe siguranță, și pentru modul performant de management al spațiului aerian dar, pateneriatul se bazează și pe faptul că Noua Zeelandă era în căutarea unei colaborări pentru sitemele de zbor autonome. Kitty Hawk operează în Noua Zeelandă prin Zephyr Airworks, companie înființată special în decembrie 2016, pentru colaborarea cu guvernul, cu instituții și comunități locale. Intenția este ca UAV Cora să fie folosite într-un serviciu similar cu al companiilor aeriene sau pentru zborul pe rute fixe, prestabilite.

 

Se lucrează împreună și pentru introducerea aeronavelor pe piață, pentru comercializare, dar nu prin intermediari. Kitty Hawk Corporation a expediat primul aparat Cora în Noua Zeelandă în octombrie 2017 și imediat au început testele. Nu a fost stabilit încă un program sau momentul când vor fi operaționale. Sebastian Thrun, CEO al Kitty Hawk a declarat la începutul acestui an, într-un interviu pentru canalul american de știri CNBC, că taxiul aerian Cora ar putea ajunge pe cer în aproximativ cinci ani.


http://www.dronele.ro/vehiculul-aerian-autonom-nu-mai-este-un-secret/ nov.2016

http://www.dronele.ro/cadrul-legal-pentru-taxiuri-aeriene-autonome-in-dubai/ aug.2017

http://www.dronele.ro/traseul-london-heathrow-charing-cross-in-12-minute/ ian.2018

http://www.dronele.ro/zborul-de-test-pentru-vahana-proiectat-de-a3-airbus/ feb.2018

Tags