Rusia, a fost prezentată Altius-U, după zborul inaugural

August 2019

 

Drona este proiectată să execute întreaga gamă de misiuni de recunoaștere iar raza de acțiune este practic aproape nelimitată

Cititorii revistei on-line dronele.ro pot constata că tot în această lună, august 2019, a mai apărut un articol despre drone militare de mari dimensiuni (categoria MALE, medium-altitude, long-endurance) construite în Rusia și unde au fost reluate știri publicate de Ministerul Rus al Apărării. În urmă cu două săptămâni era prezentat testul zborului de douăzeci de minute, finalizat cu succes, al dronei Okhotnik-B de pe un aerodrom militar (vezi, dronele.ro/drona-ucav-okhotnik-b…./). Începând cu data de 20 august, mai multe site-uri dedicate tehnologiei dronelor (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) au publicat informații despre un nou aparat de zbor fără pilot care a efectuat primul zbor în Rusia, informații prezentate pentru prima dată de Ministerul Apărării din această țară, prin Departamentul pentru Informare și Comunicații. După cum arată titlul articolului de pe site-ul defenseromania.ro, noul aparat de zbor este o dronă „de cercetare” și are numele Altius-U. Într-un comunicat de presă se precizează că, „zborul a durat 32 de minute, la o altitudune maximă de 800 de metri, în regim complet automat, pe unul dintre aerodromurile destinate testelor” și că, „toate sistemele complexului au funcționat normal”. Un alt articol recent despre Altius-U arată că, „primul zbor al dronei strategice militare a fost efectuat sută la sută în regim automat”. Proiectul are o vechime de câțiva ani și inițial s-a numit Altair. A fost lansat încă din 2011 dar, anul trecut s-a renunțat la constructorul din Kazan din cauza întârzierilor. Pentru continuarea și finalizarea proiectului a fost aleasă o filială din orașul Ekaterinburg a organizației Rostec, un gigant al industriei de apărare și de înaltă tehnologie care cuprinde aproximativ 700 de întreprinderi, grupate în 14 companii, dintre care 11 din industria de apărare. Rostec a fost înființată în 2007 și are sediul central la Moscova. Primele imagini ale dronei Altius-U și un videoclip cu zborul de test au fost făcute publice pe site-ul rt.com (Russia Today) pe 20 august a.c. și imediat incluse pe un canal al site-ului youtube.com. Secvențele video de la zborul inaugural, redate și mai jos, arată momente de la decolare, unele manevre din timpul zborului peste o zonă împădurită și aterizarea.

Au fost prezentate și câteva dintre principalele caracteristici ale dronei :

  • este echipată cu două propulsoare (motoare),
  • are greutatea de 6 tone,
  • anvergura de 28 de metri,
  • structura este din materiale compozite,
  • autonomia de zbor de peste 24 de ore.

Drona Altius-U este o platformă de mare anduranță, fiind proiectată „să execute întreaga gamă de misiuni de recunoaștere”, atunci când este echipată cu aparatură „optică, radio și radar”. Datorită legăturii „de control prin satelit se poate pilota (conduce) de la o mare distanță” (rt.com). Cu această particularitate, raza sa de acțiune poate fi practic „aproape nelimitată” (adevarul.ro și janes.com). Conform site-ului defenseromania.ro, „Reprezentanții Ministerului Apărării din Rusia au informat că Altius-U reprezintă forma finală a aparatului, bazată pe rezultatele testelor efectuate cu mai multe prototipuri”. Din punct de vedere al caracteristicilor tehnologice poate fi încadrată în categoria de drone MALE (altitudine medie și mare anduranță) iar al funcționalității și misiunilor pe care le poate îndeplini în categoria UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle).

Tags