DJI Terra, software pentru analiza datelor de la drone

April 2019

 

A fost lansat de compania DJI la sfârșitul lunii martie a.c. Este construit pentru înregistrarea, vizualizarea și analiza datelor preluate cu drone Phantom 4

Între 30 octombrie și 1 noiembrie 2018 a fost organizată la Dallas, Texas, Statele Unite, conferința anuală DJI AirWorks1). La acest eveniment DJI a declarat că în cursul primului trimestru din 2019 va apare pe piață un software nou de cartografiere, pe care la numit DJI Terra. Când se apropia sfârșitul termenului, pe 28 martie, cu patru zile înainte de încheierea primului trimestru al acestui an, DJI a făcut anunțul că aplicația așteptată este disponibilă utilizatorilor. Despre DJI Terra se vorbea încă din noiembrie 2017 dar, la acel moment, nu se știa cum va fi utilizat pentru prelucrarea datelor culese cu ajutorul dronelor aeriene. Cu ocazia anunțului din 28 martie s-a spus despre DJI Terra că este software-ul care „transformă datele primite de la drone DJI în modele 3D digitale și hărți”, pentru o analiză ușoară și decizii rapide. Va fi un instrument software utilizat intens într-o serie de aplicații industriale, ca de exemplu, inspecțiile periodice la infrastructură, cartografierea terenurilor, analiza stadiului și a modului cum evoluează operațiunile pe șantierele de construcții, în domeniul siguranței publice, în agricultură, în industria cinematografică și altele. Aplicația DJI Terra va permite profesioniștilor din companiile sau organizațiile care utilizează tehnologia dronelor DJI să capteze, să vizualizeze, să interpreteze și să analizeze imagini aeriene pentru o gamă largă de aplicații ale acestor domenii. După cum a anunțat DJI, cea mai mare companie la nivel mondial din domeniul tehnologiei dronelor comerciale și a imagisticii aeriene, DJI Terra este disponibil pentru achiziționare prin distribuitorii autorizați DJI Enterprise2) din toată lumea. În România, se poate solicita ofertă pentru acest produs software, lansat recent de compania DJI, prin DJI Enterprise, pe site-ul dronshop.ro. Software-ul DJI Tera ste compatibil cu sistemul Windows pe PC și cu toate dronele comerciale DJI din seria Phantom 4:

  • Phantom 4 RTK
  • Phantom 4 Pro V2.0
  • Phantom 4 Pro + V2.0
  • Phantom 4 Pro
  • Phantom 4 Advanced și Phantom 4.

DJI Terra ajută operatorii dronelor să planifice rapid zborul, cu mai multe opțiuni ușor de utilizat, bazate pe zona sau pe obiectele pe care doresc să le înregistreze și pe tipul de hartă sau pe modelul 3D pe care doresc să-l creeze. Pe site-ul uavexpertnews.com sunt prezentate cele trei moduri prin care se poate planifica o misiune:

  • prin trasarea pe hartă, pentru zbor, a unei zone personalizate în formă de poligon, pe baza căreia DJI Terra generează automat opțiunile de deplasare.
  • crearea unei căi de zbor, personalizată dinamic, într-o zonă sau în jurul obiectelor, folosind puncte de trecere și parametrii reglabili, de exemplu altitudinea, viteza, direcția, culoarul și unghiul. Pentru misiunile mai complexe, care necesită o observare mai atentă a detaliilor, caracteristica 3D Flight Visualization permite proiectarea și simularea misiunilor pe modelele 3D existente.
  • efectuarea automată a mai multor zboruri pe același traseu pentru a obține un set mai mare de date. Fiecare zbor ajustează în mod automat unghiul camerei pentru a cuprinde detalii noi și oferind un model 3D complex al obiectivului, din mai multe unghiuri.

La o zi sau două după anunțul DJI au apărut pe site-ul youtube.com videoclipuri cu modul cum poate fi folosit software-ul DJI Terra în diverse aplicații.

 

Alăturat sunt redate câteva secvențe. Foarte util este că, pe lângă crearea hărților și a modelului (2D sau 3D), „DJI Terra ajută utilizatorii să analizeze datele și să genereze informații instantanee cu instrumente de analiză ușor de folosit, care furnizează o varietate de măsurători, inclusiv estimări lineare, suprafețe și estimări volumetrice”, se arată pe site-ul uavexpertnews.com. În același articol se adaugă, „Pentru inspecții detaliate și pentru situații de reconstiture, un instrument de inspecție foto permite utilizatorilor să examineze îndeaproape toate imaginile cu care este creat modelul, astfel încât să poată identifica și evidenția elementele critice”. Imaginile foto și schițele redate mai sus sunt preluate de pe pagina care prezintă software-ul DJI Terra a site-ului companiei DJI (dji.com/dji-terra).

 

Ca soluție completă de cartografiere și de modelare, DJI Terra este software-ul care valorifică date preluate de la drone într-un mod simplu și eficient, a declarat Sunny Liao, director al DJI Enterprise.


1) AirWorks este conferința anuală a DJI care „pune accentul pe evoluția dronelor comerciale și pe modul prin care dezvoltatorii, partenerii și operatorii pot lucra cu DJI pentru a remodela economia globală prin intermediul dronelor”. La acest eveniment, care anul trecut a fost organizat la Dallas, Texas, liderul mondial, compania DJI, „reunește întreaga industrie a dronelor comerciale”. În 2018 a fost prezentat și programul DJI Flight Simulator, un program profesionist de instruire a piloților, proiectat special pentru aceștia. Software-ul rulează pe PC și „permite piloților să își perfecționeze abilitățile de zbor și să se antreneze pentru operațiuni specifice, fără riscurile și costurile potențiale asociate cu instruirea în mod real”.

2) DJI Enterprise este o echipă globală, coordonată de DJI, dedicată dezvoltării unor soluții bazate pe drone pentru o serie de activități, ca de exemplu din agricultură, energie, siguranță, cartografiere și topografiere, infrastructură, media etc. Numele a fost asociat și unor drone, modelul DJI Mavic 2 Enterprise.

Tags