Dronele, „unelte” noi pentru proprietarii de livezi (2)

February 2020

 

O echipă de cercetători de la Universitatea din Idaho, condusă de profesor Olga Walsh, face și informări despre utilizarea dronelor și a teledetecției în monitorizarea culturilor de pomi

Continuare Primele date despre cercetările de la Universitatea din Idaho* au fost prezentate la o reuniune internațională anuală a Societății Americane de Agronomie (American Society of Agronomy), anul trecut în luna noiembrie, iar finanțarea a venit din partea comitetului consultativ al statului Idaho pentru agricultură numit „Idaho State Department of Agriculture Nursery Advisory and Florist Advisory Committee”. Pentru a stabili principalii indicatori, cât și principalele criterii pentru creșterea eficienței utilizării dronelor în livezi, echipa de cercetători de la Universitatea din Idaho, condusă de Olga Walsh, a efectuat mai multe zboruri demonstrative și s-a întâlnit pentru schimb de opinii cu fermieri preocupați de domeniul pomicol, cu specialiști preocupați de pomicultură sau cu afaceri în domeniu. Olga Walsh și echipa sa au realizat și au prezentat o listă care indică principalele utilizări ale dronelor pentru operațiunile din livezile cu pomi fructiferi sau din pepiniere, adică de pe terenurile cultivate cu material săditor pomicol, viticol sau dendrologic pe care se aplică diverse lucrări până la plantarea pe locul definitiv. Dendrologia este disciplina care se ocupă cu studiul arborilor. Pe scurt, aceste lurări ar fi,

  • inventarierea copacilor, a înălțimii lor și a volumului coroanelor pomilor,
  • monitorizarea sănătății și a calității pomilor,
  • gestionarea apei, a nutrienților, a dăunătorilor și a bolilor de sezon,
  • estimarea producției totale și a producției de fructe pe fiecare pom,
  • crearea de instrumente de marketing pentru promovarea livezii, pentru vânzarea puietului, adică a pomilor tineri care se pot transplanta în altă locație, sau pentru vânzarea fructelor.

În urmă cu aproximativ o lună, pe site-ul sciencedaily.com scria că, la fel ca și în cazul altor utilizări ale dronelor aeriene în agricultură, munca echipei condusă de Olga Walsh „ajută la culegerea de informații detaliate despre culturi”, mult mai repede decât o pot realiza oamenii care parcurg și cercetează fizic livezile. Pe lângă viteza cu care sunt obținute datele, „Senzorii pot funcționa în regiuni ale spectrului electromagnetic unde privirea oamenilor nu poate pătrunde, senzorii oferă informații exacte, mai sigure decât cele obținute prin evaluare vizuală. Aceștia furnizează informații cantitative (date numerice care pot fi măsurate și comparate), față de cele calitative (datele descriptive care pot fi observate)”. Aparatele de zbor fără pilot (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) „sunt capabile să achiziționeze imagini cu rezoluții ridicate, care sunt ideale pentru detectarea diverselor probleme care pot apare într-o livadă”, a spus Olga Walsh. Sistemele UAV permit scanarea culturilor de la înălțime, transmițând „imagini de calitate și date spectrale de înaltă rezoluție”. Dezvoltarea și sănătatea plantelor, nivelul de apă și de nutrienți sunt indicatori de randament și se utilizează pentru a estima producția de biomasă”. Unul dintre obiectivele acestui studiul este, printre altele, susținerea competitivității producătorilor de pomi fructiferi din Idaho”, a mai spus Olga Walsh. O altă activitate a echipei este informarea fermierilor despre drone și despre utilizarea teledetecției pentru monitorizarea culturilor. Pentru a stimula proprietarii de livezi să adopte noile metode ale agriculturii de precizie, echipa de la Universitatea Idaho publică articole pe această temă și face zboruri demonstrative. Imaginile prezentate, inclusiv cele din prima parte a acestui articol, sunt redate și de site-urile menționate mai sus, acolo unde s-a scris despre preocupările echipei de cercetători, coordonată de profesor Olga Walsh de la Universitatea din Idaho, privind dronele pentru pomicultură și lucrările din livezi la care pot fi utilizate drone.


* Universitatea din Idaho (University of Idaho) a fost înființată în 1889 și are campusul rezidențial în orașul Moscow, sediul comitatului Latah din nord-vestul statului Idaho, unul dintre cele 44 de comitate ale acestui stat american. Universitatea din Idaho deservește unsprezece mii de studenți, care studiază și în alte centre de cercetare și de învățământ din mai multe orașe ale statului.

Tags