Platforme DJI pentru colectarea datelor geospațiale

September 2019

 

Aplicațiile cu drone au fost regândite de DJI pentru a se atinge un standard superior, pentru a oferi date exacte cu mai puține puncte de control și cu o precizie la centimetru

Compania DJI a anunțat recent o serie de actualizări pentru platformele și aplicațiile care folosesc drone aeriene marca DJI pentru colectarea datelor geospațiale. Cu sediul central în orașul Shenzen, provincia Guangdong, compania chineză care ocupă primul loc în lume în domeniul tehnologiei dronelor civile și în imagistica aeriană a dorit să aducă îmbunătățiri semnificative serviciilor de topografiere pe care le oferă clienților din diferite domenii și să crească eficiența acestor servicii. Pe site-ul uavexpertnews.com este redată declarația directorului de marketing și de comunicare din cadrul companiei la conferința ținută cu ocazia expoziției InterGeo-2019 de la Stuttgard, Germania, din zilele 17, 18 și 19 septembrie a.c. Dr. Barbara Stelzner a declarat, printre altele, că modificările anunțate pentru prima oară la acest eveniment consacrat „sunt pași importanți pentru consolidarea rolului DJI ca furnizor la nivel global al platformelor de culegere a datelor geospațiale de generație viitoare”. S-au creat astfel „instrumente esențiale pentru nenumărații specialiști care oferă astfel de servicii și pentru cei care caută soluții noi”. Actualizările prezentate se referă la trei platforme :

  • Matrice 210 RTK V2 + Zenmuse X7, o soluție care va produce modele cu precizie la nivel de centimetru pentru togografia de precizie. S-a realizat o platformă robustă și capabilă să se adapteze mai multor funcții pe care DJI a adăugat-o pachetului său Enterprise.
  • DJI Terra, aplicația la care au crescut performanțele prin accelerarea procesării datelor, prin creșterea preciziei și prin simplificarea modului de operare.
  • Phantom 4 RTK + GS RTK v2.2.

La aplicația DJI Terra, despre care s-a scris în urmă cu cinci luni în revista on-line dronele.ro (vezi, dronele.ro/dji-terra-software-pentru-analiza-datelor…/), sunt incluse funcții noi. De exemplu,

  1. Punctele de control de la sol pot fi stabilite „pentru a realiza reconstrucții de înaltă precizie folosind drone care nu sunt activate pentru RTK” (uavexpertnews.com).
  2. Sunt redate și vizualizate în timp real puncte 3D în cloud. Deciziile se pot lua rapid, la fața locului, și se pot planifica imediat alte zboruri.
  3. Utilizatorii pot converti hărțile și modelele în sisteme de coordonate geografice globale, în funcție de nevoile concrete.
  4. Se pot crea misiuni de zbor automatizate, de exemplu un plan de zbor printr-un coridor, în jurul căilor ferate sau în apropierea unor drumuri, prin simpla trasare a unor linii pe hartă de către operator.

Pe site-ul amintit mai sus se arată că, platforma „DJI Phantom 4 RTK a fost lansată la sfârșitul anului 2018 și de atunci a suferit mai multe modificări”. Cea mai recentă actualizare ajută utilizatorii să aibă un control mai intuitiv și mai flexibil pentru executarea misiunilor. Sunt incluse :

  1. Un nou serviciu Cloud PPK, prin care se permit încărcări de imagini și efectuate corecții chiar în aplicație.
  2. Suprafețele mari sunt împărțite pentru mai multe misiuni de zbor automat folosind Block Segmentation, îmbunătățind eficiența asupra planificării misiunii și a preciziei hărții.
  3. Este asigurată posibilitatea de a repeta misiunile de operatori diferiți prin Absolute Altitude Flight. Altitudine Absolută este înălțimea exactă față de suprafața terenului deasupra căruia se execută zborul.
  4. Utilizatorii au mai multă flexibilitate în planificarea misiunilor folosind stația mobilă D-RTK 2 High Precision GNSS Mobile Station.

Modificările, sau actualizările aplicației Phantom 4 RTK, care acum a devenit platforma 4 RTK + GS RTK v2.2, o fac să fie cea mai compactă și mai precisă soluție de mapare la altitudini joase.

Va urma

Tags