Drone aeriene pentru aprovizionarea trupelor terestre

September 2019

 

Operațiunile de lansare a proviziilor sau a echipamentelor militare se vor efectua cu ajutorul unor modele noi de drone de dimensiuni mari

Recent, la începutul acestei luni, la o expoziție de echipamente militare din Londra, Marea Britanie, Yates Electrospace Corporation (pe scurt YEC) a prezentat un model nou de dronă, o dronă-planor. Numele aeronavei este Silent Arrow GD-2000 și scopul pentru care a fost proiectată și construită este îmbunătățirea sistemului de livrare a necesarului de provizii pentru soldații aflați la sol, pe câmpul de luptă. Drona poate transporta sarcini utile grele și poate executa manevre foarte dificil de observat. În prezentarea evenimentul amintit (DSEI, Defence and Security Equipment International) s-a spus că „aeronava este pregătită pentru zbor, iar producția de serie ar trebui să înceapă luna viitoare” (newatlas.com). Pentru scopuri militare, când este nevoie de cantități mari de provizii sau echipamente, dronele de livrare obișnuite nu sunt eficiente. Modelele pentru livrări de colete în mediul urban sau în zonele apropiate orașelor sunt, de obicei, drone multicopter de mici dimensiuni, cu decolare pe verticală, care transportă pe distanțe relativ scurte mostre de sânge pentru analize, pachete mici cu alimente proaspete, jucării, consumabile medicale pentru cazuri urgente, electronice de dimensiuni mici etc. În revista on-line dronele.ro s-a scris în ultimul timp, în mai multe articole, despre companiile care sunt preocupate de dezvoltarea acestor drone aeriene și despre utilitatea lor (vezi căutare drone de livrare pe dronele.ro). În imaginile de pe site-ul engadget.com, unele redate mai jos, se observă atât forma deosebită cât și dimensiunile destul de mari ale aeronavei prezentată de compania Yates. Când drona Silent Arrow GD-2000 are cele patru aripi pliate poate fi transportată, de exemplu, cu elicopterul. În loc să folosească avioane speciale de marfă (avioane cargou) sau elicoptere cu pilot uman pentru „lansarea în cădere liberă” cu parașuta a proviziilor sau a echipamentelor, soldații combatanți din câmpurile de luptă ale viitorului „ar putea obține resursele necesare de la dronele gigantice de livrare” (futurism.com). Pierderea de vieți umane atunci când forțele inamice reușesc atacuri asupra aeronavelor de aprovizionare, va fi exclusă, pentru că acum, în astfel de situații, va acționa Silent Arrow GD-2000. Drona va fi adusă în apropierea trupelor la bordul unui avion de marfă, de exemplu Lockheed C-130 Hercules, sau prinsă cu un cablu de un elicopter. În ambele cazuri, pe tot timpul transportului, aripile dronei rămân pliate. Dintre specificațiile pe care le prezintă site-ul companiei Yates (yateselectrospace.com) sunt de remarcat următoarele :

  • greutatea brută a dronei este de 2.000 lb (907 kg),
  • greutatea încărcăturii poate ajunge până la 1.631 lb (740 kg),
  • anvergura aripilor în zbor este de 28 ft (8,5 m),
  • dimensiunile cu aripile pliate (pentru depozitare și transport) sunt de 2×2 ft (60×60 cm),
  • lungimea fuselajului (dreptunghiular) este de 8 ft (240 cm).

O apreciere care reiese din descrierea de pe site-ul engadget.com este că, „Având în vedere că se preconizează ca producția să înceapă în luna octombrie a acestui an, Silent Arrow GD-2000 va fi printre primele drone militare de livrare care vor ajunge pe cer”. Datorită distanțelor mari pe care le poate acoperi și a costurilor reduse s-au realizat contracte cu armata Statelor Unite și cu mai multe companii aerospațiale și din domeniul apărării. „În sprijinul acestor contracte, YEC a început un program de testare a zborurilor începând din 2017”. Testele s-au făcut cu elicoptere Bell și cu aviane Lockheed C-130 Hercules. Programul este și acum în curs de desfășurare și testele se organizează atât în spațiul aerian militar (nespecificat), cât și în spațiul aerian civil (la Pendleton UAS Test Range, din statul Oregon). În planul de dezvoltare al companiei Yates mai este inclus un planor reutilizabil și o versiune electrică. Chip Yates, fondator și CEO al YEC, a declarat despre Silent Arrow GD-2000, „Acest prim produs este disponibil”.

Tags