Drona hibrid cu rezervor de pulverizare de 25 de litri

April 2020

 

Drona-pulverizator Y25, controlată cu telefonul mobil, poate decola și ateriza direct între plantele din culturile agricole

Compania Richenpower, cu sediul în capitala Chinei, a lansat în luna martie a.c. seria de drone-hibrid Y25 dar, a continuat să aducă „îmbunătățiri semnificative noilor sisteme și să le testeze mai multe sute de ore” (richenpower.com). Motorul hibrid al aparatelor de zbor fără pilot (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) Y25, folosește benzină obișnuită, este răcit cu apă și intră în funcțiune, pentru ca drona să fie operațională, la simpla atingere a butonului de pornire. După umplerea rezervorului cu benzină, Y25 zboară la fel ca o dronă cu motor electric. Astfel, nu mai este nevoie de baterii electrice grele și nici de opriri periodice pentru înlocuirea celor consumate. În prezentarea de pe site-ul companiei Richenpower este specificat că perioada dintre operațiunile programate de întreținere (de service) ale propulsorului este de 300 de ore. Sistemele de alimentare și de propulsie, realizate de Richenpower și denumite H2, respectiv H2-PLUS Hybrid UAV Generator, sunt destinate zborului de mare anduranță. „Peste o mie de drone aeriene sunt deja echipate cu sistemul hibrid (Richenpower Hybrid system)”. Echipată cu un pulverizator special, drona Y25 este foarte utilă pentru operațiunile de fertilizare și de stropire cu substanțe împotriva dăunătorilor la culturile vegetale. Este un dispozitiv nou pentru cultivatori și un sistem care se poate încadra în termenul de „agricultură de precizie”. Suportul, sau picioarele de sprijin și de staționare pe sol, este destul de înalt pentru ca drona să poată decola și ateriza între plante. Poziționarea dronei în zbor pe teren se face cu ușurință folosind procedeul cloud, o tehnologie particulară de reducere a costurilor prin gestionarea și utilizarea eficientă a datelor. O modificare recentă a sistemului de control al zborului dronei face posibilă pilotarea până la o distanță de 2 kilometri folosind o aplicație instalată pe telefonul mobil (smartphone). Decolarea, pulverizarea autonomă și aterizarea sunt pe deplin controlate doar prin atingerea ecranului. Anunțul a fost făcut printr-un videoclip publicat pe site-ul youtube.com în urmă cu o săptămână, mai exact pe 22 aprilie a.c. Filmul redat mai jos, postat de compania Richenpower, a fost preluat de pe același site (youtube.com). În partea finală a acestei prezentări sunt redate câteva caracteristici sau specificații tehnice ale dronei-pulverizator Y25, preluate selectiv de pe site-ul richenpower.com. Compania Richenpower din Beijing s-a lansat în industria dronelor în anul 2015 ca „un furnizor de soluții pentru acest domeniu, dar specializat, mai ales, în motoare de UAV”, conform site-ului cbinsights.com. Pe site-ul richenpower.com scrie, „Ne menținem la cele mai înalte standarde.

Avem un volum important de cunoștințe acumulat din anii de experiență ca producător de drone și continuăm să ne extindem metodele în fiecare zi”. Richenpower livrează produse cu un grad ridicat de precizie unui număr mare de companii locale și globale. În luna februarie, echipa Richenpower a fost selectată pentru Drone X Challenge 2020 (DXC 2020) FINAL Phase III (faza finală), având astfel oportunitatea de a câștiga marele premiu de 1 milion de dolari, plus cei 500.000 oferiți ca subvenții pentru cercetare și dezvoltare (R&D, Research and Development). Pe site-ul competiției DXC 2020 (dronexchallenge2020.com), unde se precizează inclusiv repartizarea pe categorii a dronelor care pot participa, se arată că „DXC 2020 are ca scop accelerarea implementării practice a dronelor (UAV) în aplicații cheie”, în acest an pentru operațiuni de transport și livrări, și că „va sprijini aplicațiile sau soluțiile comerciale inovatoare care vor aborda două provocări majore, capacitatea de încărcare utilă (sarcina utilă) și anduranța zborului”. Pe lângă Richenpower din China, mai sunt calificate în această fază finală următoarele firme, ITRI (Industrial Technology Research Institute) din Taiwan, Weslax din Germania, Autoflight din China, UAVita Systems SA din Canada, LAUREN – Tecnalia Electric Aircraft Lab din Spania, Forward Robotics Inc. din Canada, Avimech International Aircraft, Inc. din Statele Unite, Vulcan UAV Ltd (Multirotor Aircraft Systems) din Marea Britanie. Va urma.


Parametrii dronei agricole de pulverizare Richenpower Y25 (selecție) :

 • greutatea totală (fără combustibil)  =  54 kg,
 • greutatea maximă la decolare  =  79 kg,
 • dimensiuni (cu brațele pliate), L x l x h  =  350x960x960 mm,
 • diagonala (ampatamentul)  =  250 mm,
 • numărul de brațe  =  6 (model hexacopter),
 • viteza maximă de operare (la pulverizare)  =  7 m/s,
 • viteza maximă de zbor  =  10 m/s,
 • consumul de combustibil (benzină)  =  6 litri/oră,
 • sarcina rezervorului de lichid  =  standard 20 litri, maxim 25,
 • numărul de duze (ale sistemului de pulverizare)  =  8,
 • dimensiunea picăturii  =  între 130 și 250 μm,
 • flux de pulverizare maxim  =  3,6 litri/min,
 • suprafața de teren acoperită  =  14 ha/oră.

Tags