Noua versiune a dronei cu aripi fixe Delair DT26, numită Open Payload, poate fi echipată cu o mare varietate de sarcini utile
Structura dronei cu aripi fixe (fixed-wing) DT26, proiectată și construită de compania franceză Delair1), a fost modificată pentru a permite integrarea mai multor tipuri de sarcini utile (dispozitive anexe) și pentru a putea fi echipată cu diferite tipuri de senzori. Noua platformă va răspunde astfel solicitărilor venite de la utilizatorii finali. Delair DT26 este o dronă aeriană cu rază lungă de acțiune și de înaltă performanță care acum poate fi configurată în funcție de aplicațiile clienților, prin adăugarea unui compartiment rezistent și foarte stabil. „Designul robust oferă o platformă sigură pentru inspecții precise și detaliate, care necesită deseori componente specializate”, a declarat Benjamin Michel, cofondator și director de producție al companiei Delair. Sistemul a fost „botezat” DT26 Open Payload. Containerul detașabil poate suporta până la 3 kg de sarcină utilă suplimentară, pe tot parcursul de zbor al dronei, și poate fi conectat la o sursă de alimentare de până la 140 W, se precizează pe site-ul companiei (delair.aero). Noua platformă poate servi și ca suport aerian pentru testarea senzorilor și „este susținută de un serviciu tehnic de diagnoză, care ajută clienții să evalueze compatibilitatea dispozitivelor lor specifice cu arhitectura UAV” (uasweekly.com). Pe același site se arată că Delair DT26 are o anduranță de până la 135 de minute, poate opera în sistem BVLOS (beyond visual line of sight), că are un sistem integrat de comunicații, că poate acoperi o distanță de maxim 30 km și deține un software de planificare și control al misiunii flexibil, care asigură o utilizare ușoară. „Versiunea Open Payload a fost concepută special pentru o integrare eficientă a senzorilor, care vor funcționa perfect în operațiunile de zbor ale dronei DT26 și la un preț foarte accesibil”, a mai spus Benjamin Michel. Printre dispozitivele care pot fi adăugate ca sarcină utilă la drona DT26 Open Payload se pot enumera:
- senzori multispectrali pentru monitorizarea sănătății culturilor și camere video pentru urmărirea funcționării utilajelor;
- senzori optici pentru observarea scurgerilor de gaze, pentru inspectarea de la distanță a echipamentelor și a conductelor;
- senzori de înaltă rezoluție pentru ortofotografia2) detaliată a infrastructurii din transport și din energie;
- senzori „oblici” pentru a se obține o vedere diferită a aceluiași obiectiv din aceeași poziție;
- senzori termici pentru detectarea „punctelor fierbinți” ale celulelor de la panourile solare, pentru a detecta defecte ale echipamentelor și pentru a le măsura performanța.
Platforma modulară pe care o oferă DT26 Open Payload și posibilitatea de a o configura pentru obiective specifice o fac să poată fi folosită la colectarea datelor pentru aplicații din diferite sectoare, cum ar fi: agricultura de precizie, petrol și gaze, utilități, infrastructura de construcții și transporturi, proiecte de cercetare și dezvoltare (research and developement, R&D, R+D sau R’n’D, iar în Europa cunoscute drept proiecte de cercetare și dezvoltare tehnologică, RTD), demonstrații și instruire etc. Utilizatorii platformei DT26 Open Payload pot adăuga rapid senzori specializați specifici, cum ar fi pentru imagistică de ultra-înaltă rezoluție, multispectrală și hyperspectrală și termică. Sistemul Delair DT26 Open Payload este ușor de transportat și de instalat. poate fi pregătit pentru zbor în mai puțin de opt minute datorită componentelor de asamblare rapidă. Sistemul de lansare printr-un mecanism de catapultare dă posibilitatea decolării din spații mici. Configurat complet cântărește 17 kg, iar pentru transport se folosește un fel de valiză compartimentată, personalizată în funcție de aplicația la care va fi utilizat. DT26 Open Payload este „o soluție accesibilă și adaptabilă multor proiecte” (delair.aero).
1) Despre compania Delair SAS din Toulouse, Franța, „un furnizor de frunte al soluțiilor comerciale cu drona” (uasweekly.com), despre UAV Delair și despre serviciile oferite de companie, revista on-line dronele.ro a mai scris (vezi, dronele.ro/delair-si-john-deere…/ din noiembrie 2017, dronele.ro/delair-a-lansat… ux11…/, octombrie 2017, sau dronele.ro/sistem… pentru-cartografiere…/ din februarie 2018). Delair oferă servicii și tehnici de prelucrare a imaginilor pentru industria petrolului și gazului, rețele electrice, industriale, transport și apă în întreaga lume. Are birouri în Statele Unite, la Los Angeles, în Belgia, în orașul Gent, la Singapore (Asia Pacific) și în China, la Beijing.
2) O ortofoto sau ortofotografie este o fotografie aeriană care a fost corectată geometric (adică a suferit o ortografie), astfel încât reprezentarea să fie uniformă. Fotografia poate fi considerată echivalentă cu o hartă.