Împreună cu echipa de testare de la Northern Plains UAS Test Site și cu DRS, AFRS a finalizat scenariile de recuperare cu parașuta pe drone Freefly Alta X
Continuare Despre drona Alta X Gordon Folkes a comentat, „Am făcut trecerea de la produsele DJI în anul 2019 și am selectat aeronava Freefly Systems Alta X. Având în vedere experiența Freefly în construirea de hardware excelent, impactul aeronavelor din care s-a născut Alta X, modul de gândire inovator al celor de la Freefly Systems și altele, a fost într-adevăr o alegere simplă”. Afirmația lui Gordon Folkes este susținută de prezentarea dronei pe site-ul companiei (freeflysystems.com). Aici se arată, „Am proiectat modelul Alta X de la zero, valorificând beneficiile elementelor eficiente și menținând în același timp controlul și precizia de neegalat pentru care este cunoscută linia Alta”. La sediul din Woodinville, statul Washington, echipa Freefly a proiectat, asamblat și testat drona Alta X, care „se pliază la jumătate din dimensiunea normală cu o apăsare a unui deget”. Legăturile pliabile întăresc brațele dronei pentru „a asigura vibrații reduse și caracteristici de zbor mai precise”. Unul dintre modelele de succes ale companiei este Alta 6, un hexacopter (UAV cu 6 rotoare) conceput pentru a transporta o sarcină utilă de până la 15 lb (6,8 kg), inclusiv gimbalul și camera profesională. Alta 6 este prima dronă aeriană care permite montarea camerei, și respectiv a gimbalului, atât în partea superioară cât și pe cea de jos a aeronavei. Alte îmbunătățiri includ :
- un controler de zbor încorporat,
- brațe pliabile, aparatul de zbor ajunge la diametrul de 21,6 inch (550 mm),
- carcasă personalizată pentru transport,
- diametrul cu aripile deschise este de 44,3 inch (1.130 mm),
- greutatea este 10 lb (sau transformat în kilograme 4,5).
Diferența care trebuie remarcată între Alta și alte multicoptere este integrarea completă a tuturor subsistemelor (de control al zborului, motoare, acționări etc.), devenind, imediat după asamblare, „o platformă gata de zbor și de preluat imagini”. Echipele de asistență pentru clienți, pentru operațiuni și de inginerie lucrează în același sediu, pentru o comunicare rapidă și directă. Aici au fost realizate inclusiv propriile aplicații software de dezvoltare a produselor proprii. Referitor la Alta X, Matt Isenbarger de la compania Freefly Systems a declarat că, „UAV a zburat în siguranță peste 10.000 de mile dincolo de linia de observare” (BVLOS, beyond visual line of sight). „Cu adăugarea parașutei DRS-25 certificată, partenerii noștri de la ArcherFRS sunt gata să ofere soluții de salvare a vieții la nivel global”. Cele două companii, împreună cu DRS, au dezvoltat „unparteneriat perfect pentru acest proiect uimitor”, iar „abrdarea de înaltă calitate” a fiecăreia a generat o soluție de recuperare a dronelor cu ajutorul parașutei de neegalat. Modalitatea testată, „extrem de fiabilă, autonomă și ușoară”, este un adevărat sprijin pentru clienți, aceștia putându-se „concentra în liniște asupra misiunilor”, a declarat Andreas Ploier, CEO la Drone Rescue Systems. La sfârșitul lunii trecute, a apărut anunțul oficial că echipa Northern Plains UAS Test Site a finalizat validarea sistemului de recuperare cu parașuta DRS-25 pentru salvarea dronelor cu Alta X de la Freefly. Northern Plains UAS Test Site a fost înființat de Departamentul de Comerț din statul american Dakota de Nord (North Dakota Department of Commerce) în anul 2013 ca unul dintre cele șapte locuri de testare a UAS (Unmanned Aircraft Systems) desemnate de agenția FAA (Federal Aviation Administration). Cu sediul central în Grand Forks, Dakota de Nord, „misiunea Northerm Plains UAS Test Site este să colaboreze cu agenția FAA și cu partenerii din industrie pentru a dezvolta echipamente, sisteme, reguli și proceduri de integrare în siguranță a aeronavelor fără pilot în sistemul NAS (National Airspace System) fără a avea un impact negativ asupra aviației naționale existente” (npuasts.com). Soluțiile de recuperare bazate pe parașută, certificate de ASTM (în conformitate cu standardul F3322-22 ASTM), vor fi disponibile în curând direct la Drone Rescue Systems (DRS) sau prin intermediul partenerilor săi, precizează articolul de pe site-ul suasnews.com.