UAV pentru livrări pachete din Singapore în Malaysia (2)

February 2024

 

Livrările transfrontaliere se realizează cu drone capabile să transporte pachete de până la 30 kg, cu viteze de 150 km/h și zbor de lungă durată, un exemplu fiind DJI Flycart 30

Continuare În articolul privind colaborarea companiilor Aerodyne și DroneDash pentru lansarea unui serviciu transfrontalier de livrări cu drona între cele două țări (Malaysia și Singapore), publicat recent pe site-ul dronedj.com, se face referire la modelul de dronă aeriană (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) DJI Flycart 30, care s-ar potrivi cerințelor stabilite de cele două companii pentru mai multe criterii, greutatea coletelor, viteza estimată a dronei și timpul efectiv de zbor. Utilizând cele mai noi tehnologii maritime și aeriene fără pilot, în primul rând ale celor două companii, și la o dronă adecvată, eficiența logistică este asigurată. Odată cu lansarea modelului FlyCart 30 spre sfârșitul lunii august a anului trecut, compania chineză DJI a intrat oficial pe piața livrărilor cu aeronave fără pilot. „FlyCart 30 este prima dronă de transport a gigantului tehnologic din China și suportă două moduri de livrare”, sau două tipuri de sarcină utilă, Cargo și Winch. Primul, care este numit și modul container, permite eliberarea rapidă a încărcăturii, iar al doilea (sistemul Winch), este utilizat în situații când aterizarea dronei este dificilă sau când mărfa nu pot fi introdusă direct în container și se folosește un sistem de macara cu troliu și cablu. „Lungimea maximă a cablului a fost limitată la 20 de metri, viteza retractabilă putând atinge 0,8 m/s” (dronedj.com). Într-un articol publicat în luna ianuarie a.c. pe site-ul droneprofesionale.com, unde scrie că „drona de livrare DJI FlyCart 30 a fost lansată la nivel global”, se menționează că folosirea containerului „simplifică procesul de încărcare și descărcare”. Un dispozitiv special poate detecta greutatea sarcinii utile și centrul ei de greutate, astfel încât „să fie poziționată corect pentru un zbor sigur și stabil” (droneprofesionale.com). Drona DJI FlyCart 30 are o configurație multirotor cu 4 brațe și 8 elice, greutatea maximă a sarcinii utile de 30 kg în modul baterie dublă și raza maximă de acțiune 16 km la sarcină completă. Al doilea mod de alimentare este cu o singură baterie, capacitatea de încărcare utilă putând crește până la 40 kg. Câteva informații precise prezentate în specificațilie de pe site-ul dji.com, posibil importante pentru inițiativa companiilor Aerodyne și DroneDash, ar fi,

 • greutatea fără baterie – 42,5 kg
 • greutatea cu două baterii – 65 kg
 • greutatea maximă la decolare – 95 kg
 • dimensiuni (lungime x lățime x înălțime, în mm)
  1. 590 x 1.900 x 947 mm – brațe desfăcute și elice pliate
  2. 800 x 3.085 x 947 mm – brațe și elice desfășurate
  3. 115 x 760 x 1.027 mm – brațe și elice pliate
 • metoda de pliere a brațelor și elicelor – spre corpul dronei
 • anduranța (orientativ), la altitudine mică și fără vânt
  1. 29 sau 18 min (fără încărcătură, respectiv 30 kg) în modul „dual battery”
  2. 15 sau 8 minute (fără încărcătură, respectiv 40 kg) în modul „single battery”
 • distanța maximă de zbor (la capacitatea maximă a bateriei)
  1. 28 sau 16 km (fără încărcătură, respectiv 40 kg), modul „dual battery”
  2. 12 sau 8 km (fără încărcătură, respectiv 40 kg), modul „single battery”
 • timpul maxim de zbor (la capacitatea maximă a bateriei)
  1. 18 minute (sarcină cu greutatea de 30 kg) în modul „dual battery”
  2. 9 minute (sarcină în greutate de 40 kg) în modul „single battery”
 • temperatura de operare – de la -20° până la 45°C
 • factorul IP (Ingress Protection Rating) – IP55
 • viteza maximă de urcare – 5 m/s
 • viteza orizontală maximă – 20 m/s (la altitudine mică, fără vânt, sarcină utilă de 30 kg)
 • altitudinea maximă de zbor – 6000 m (fără sarcină utilă)
 • viteza maximă a vântului la cere poate zbura – 12 m/s

Alte caracteristici suplimentare de siguranță sunt,

 • sistem inteligent de evitare a obstacolelor
 • sistem de parașută încorporat, pentru coborâre controlată în caz de defecțiuni
 • permite configurarea mai multor puncte de aterizare în siguranță
 • operațiuni dincolo de linia vizuală a pilotului (BVLOS, beyond visual line of sight)
 • poate asigura transportul la altitudine, în regiuni muntoase greu accesibile.

Intrarea oficială a DJI pe piața livrărilor și logisticii răspunde cererilor tot mai mari din partea unor domenii diferite, cum sunt cele care se confruntă cu situații în care alte mijloace de transport întâmpină dificultăți. „DJI FlyCart 30 a fost proiectată pentru a depăși problemele tradiționale de transport, are o capacitate mare de sarcină utilă , o rază extinsă de acțiune, o fiabilitate înaltă și funcționalități inteligente” (droneprofesionale.com). Compania DJI afirmă că „FlyCart 30 marchează începutul unei noi ere în transportul la joasă altitudine”. Conform declaraților celor două companii, DroneDash Technologies din Singapore și Aerodyne Group din Malaysia, se vor folosi tehnologii de ultima generație pentru „creșterea eficienței logistice în ambele țări și promovarea unor noi metode de livrare și de aprovizionare în regiune” (technode.global și suasnews.com).


* Criptarea pe 256 de biți creează un număr astronomic de combinații, atât de multe încât este practic imposibil de spart. Oferă un nivel ridicat de securitate, protejând informațiile sensibile de potențiale amenințări. Dacă o cheie de criptare este mai lungă, criptarea este mai puternică. Acest nivel de criptare este foarte sigur, fiind utilizat pentru a respecta confidențialitatea și a păstra securitatea cerută de clienți (ro.whycomputer.com).

** Tehnologia blockchain asigură integritatea datelor prin criptografie și alte mecanisme, ceea ce înseamnă că, odată ce informațiile sunt înregistrate, acestea nu pot fi modificate retroactiv, după cum specifică descrierea de pe site-ul academy.binance.com. Este un mecanism avansat care permite schimbul transparent de informații în cadrul unei rețele complexe. Numită uneori și descentralizarea blockchain, este metoda de stocare și de transmitere a informațiilor bazată pe principiul distribuirii și securității. Toate datele sunt partajate în mod securizat (oracle.com).

Tags