Yuneec Mantis Q, drona de agrement condusă prin voce

September 2018

Atât caracteristicile cât și prețul anunțat situează mini-drona pliabilă Mantis Q între DJI Mavic și Spark  

Partea întâi Compania chineză Yuneec1) a anunțat recent apariția pe piață a unui nou model de dronă de agrement pliabilă. Comercializarea, după cum este prevăzut în anunț, trebuie să înceapă în luna septembrie a.c. iar până la acel moment drona a putut și solicitată prin pre-comandă. Este o dronă de mici dimensiuni, cu brațe pliabile, ale cărei caracteristici tehnice, de funcționare și de utilizare o poziționează între dispozitivele similare ale companiei DJI, Mavic Air2), „cu care pare aproape identică la prima vedere” (newsshooter.com), și Spark3). Numită Mantis Q, mini-drona Yuneec este recomandată ca un foarte bun „tovarăș de călătorie”, pentru plimbări sau excursii în aer liber, dar poate prelua imagini și în spații închise. Alte modele de drone de agrement cu care poate intra în competiție sunt DJI Mavic Pro și Parrot Anafi4). Mantis Q are posibilitatea identificării faciale până la o distanță de 4 m (13 ft) și poate executa înregistrarea imaginilor aeriene (fotografii sau filme) dacă primește comanda printr-un gest, printr-o simplă mimică a chipului, de exemplu un zâmbet. Atunci când se dorește ca mâinile să fie libere, să nu fie ocupate cu butoanele controler-ului portabil, este suficient să-i fie adresate comenzi vocale, adică poate fi controlată prin voce.

Pe lângă aceste caracteristici, Mantis Q are un timp de zbor destul de mare, acumulatorul (bateria) „rezistă” și asigură energia necesară, la o singură încărcare, timp de 33 de minute; poate atinge o viteză maximă de 44 mph (peste 70 km/h) în modul de exploatare (sau de zbor) numit Sport; cântărește doar 1,06 lb (480 de grame) și altele. La fel ca aparatul de zbor propriu-zis, controler-ul portabil este foarte mic. Această dronă, numită de site-ul yuneec.com „travel drone”, un nume preluat de toate site-urile care au prezentat-o, „este ideală pentru familii, pentru un grup de prieteni sau pentru fotografi amatori și ocazionali”, se arată într-o descriere de pe site-ul theverge.com. Dimensiunile, lungime × lățime × înălțime, în centimetri, ale dronei, când este pregătită de zbor, sunt 25,0 × 18,7 × 5,8 (în inch 9,8 × 7,4 × 2,3), respectiv 16,8 × 9,7 × 5,6 cm (6,6 × 3,8 × 2,3 inch) când este pliată, ceea ce înseamnă că încape cu ușurință într-un rucsac mic sau chiar într-un buzunar de hanorac. Imaginile pe care le înregistrează camera integrată a dronei au rezoluția de 4.160 × 2.340 (16:9) sau 4.160 × 3.120 (4:3) pixeli, în format JPEG sau DNG, pentru editări ulterioare, și sunt salvate pe un card microSD, unde sunt memorate și videoclipurile, în format MOV sau MP4, cu rezoluție de până la 4K. Camera poate fi înclinată în timpul zborului la 90°, pentru „a privi direct în jos” și cu până la 20° în sus. Videoclipurile, cu o rezoluție UHD (3.840 × 2.160) și 30 fps (frame per second, cadre pe secundă) sau FullHD (1.920 × 1.080) și 30/60 fps, sunt stabilizate electronic pe toate cele trei axe. Mantis Q are trei moduri de zbor automat, Journey (modul călătorie, zboară drept), Point of Interest (punct de interes, adică fixează și focalizează subiectul) și Orbit Me (orbitează în jurul subiectului). În spațiile închise se recomandă o viteză de 9 mph (aproape 15 km/h) iar în aer liber o viteză moderată de 13,4 mph (aproximativ 22 km/h), în modul Angle. În modul Sport se poate atinge cea mai mare viteză (44 mph, adică 70 km/h). Comenzile vocale pe care le recunoaște Mantis Q sunt, „wake up”, „take off”, „take a picture”, „take a selfie”, „record video” și „return to home”.

Va urma !


1) Pentru amănunte despre compania Yuneec, vezi articolul din revista on-line dronele.ro, din luna iunie a.c. (dronele.ro/noul-model-yuneec-typhoon-h…/) și cel din ianuarie a.c. noile-drone-lansate-de-yuneec….

2) Despre funcția RTH (return to home), instalată pe modelul de drone DJI Mavic, s-a scris în revista on-line dronele.ro în octombrie 2017, vezi dronele.ro/folosirea-functiei-rth…/,

3) Vezi articolul din luna mai 2017, dronele.ro/dji-spark-o-drona-dirijata-prin…/.

4) Drona pliabilă Anafi, a companiei franceze Parrot, a fost descrisă în articolul dronele.ro/parrot-anafi-concurent-nou…/ (partea întâi și a doua).

Tags