Folosirea funcției Return to Home (RTH) la dronele DJI

October 2017

Pentru că nu a fost folosită corespunzător, funcția RTH a dronelor DJI a dus, de multe ori, la accidente

O funcție importantă pentru operarea dronelor DJI și care merită o atenție deosebită din partea piloților, este RTH (Return to Home, „Înapoi acasă”). Este o caracteristică utilă pentru siguranța dronei și, dacă este utilizată corect, „într-o zi s-ar putea să salveze o dronă de la distrugere și implicit portofelul” (uavexpertnews.com). Când modul de folosire nu a fost înțeles corect sau dacă a fost înțeles greșit, s-a ajuns, din păcate, la accidente sau stricăciuni grave. Funcția RTH a dronelor DJI poate fi aplicată prin trei metode sau tehnici, 1. Low Battery RTH (pentru situația când bateria este aproape consumată, sau „epuizată”, foarte aproape de punctul în care poate afecta revenirea aparatului la sol), 2. Failsafe RTH (pentru cazul când se pierde semnalul) și 3. Smart RTH (pentru situația când operatorul hotărăște revenirea și folosește butonul special al telecomenzii). Toate cele trei comenzi trebuie stăpânite foarte bine.

  1. Când bateria este aproape consumată (numele opțiunii este concludent) aplicația DJI Go/4 atenționează operatorul și, dacă nu se ia nicio măsură timp de 10 secunde, drona urcă la o înălțime prestabilită, de siguranță, și se deplasează pentru aterizare. Dacă puterea bateriei este foarte scăzută iar continuarea zborului devenie critică, drona aterizează în mod automat fără ca operatorul să mai poată interveni.
  2. Această tehnică intră în funcțiune atunci când se pierde semnalul dintre operatorul de la sol și aparatul de zbor, pentru 3 secunde când se folosește telecomanda sau 20 de secunde la utilizarea wi-fi. Dacă legătura nu se restabilește imediat, drona „se întoarce acasă” sau aterizează în locul în care se află, în funcție de setările RTH.
  3. Drona va porni în zbor spre locul de unde a decolat la apăsarea butonului RTH al telecomenzii sau al aplicației DJI Go/4. Acțiunea care urmează comenzii utilizatorului poate fi oprită de la butonul Flight Pause al telecomenzii sau prin pictograma Stop din meniul aplicației. Dacă la comanda RTH a pilotului drona se află la mai puțin de 20 de metri, aceasta va ateriza în locul în care se află. Excepție se face în situația când terenul este accidentat sau periculos, atunci va încerca să găsească un loc sigur pentru aterizare sau pentru un zbor lent la înălțime joasă, de unde să fie preluată și dirijată manual de operator.

Cele trei tipuri de RTH ale dronelor DJI sunt influențate de anumite setări ale aplicației DJI Go/4 pentru telefoane mobile sau tablete. Setările sunt prestabilite și, în general, este recomandat să nu fie modificate. DJI Go 4.0 a fost optimizată pentru cele mai recente produse DJI. Printre acestea se numără Phantom 4, Mavic Pro, Phantom 4 Pro și Inspire 2. Cu ajutorul aplicației se realizează, printre altele, transmiterea imaginilor în timp real, reglarea sau modificarea setărilor camerei video, editarea și partajarea imaginilor aeriene. Setările pentru RTF sunt:

  • Enable Vision Positioning, trebuie să fie activată pentru a funcționa protecția la aterizare și aterizarea cu precizie. Un motiv real pentru a o dezactiva este dacă drona zboară peste o suprafață reflectorizantă, cum ar fi, de exemplu, apa.
  • Landing protection, drona va scana terenul înainte de a coborî pentru a se asigura că nu sunt obstacole. Dacă sunt probleme, drona va încerca să găsească o zonă de aterizare adecvată..
  • Precision landing, după decolare drona staționează câteva momente pentru a fotografia zona în care se va întoarce. La aterizare, dacă imaginea se potrivește, totul se va derula în siguranță.
  • RTH Obstacle Check, este o setare care comandă drona să verifice existența obstacolelor în timp ce „revine acasă” (RTH) și, dacă detectează vreunul, se ridică și evită obstacolul. Dacă este activată, înseamnă că verificarea se face chiar dacă a fost dezactivată opțiunea Obstacle Avoidance.

Funcția Return to Home este un instrument eficient, poate salva drone în cazul pierderii semnalului sau dacă bateria este descărcată dar, pentru ca să ofere într-adevăr un avantaj, trebuie ca setările să fie corecte. Diferitele modele de drone DJI au anumite particularități, iar utilizarea optimă a fiecărui model se face prin opțiuni sau funcții specifice. Se poate spune că aplicația DJI Go/4 este destul de generală, aplicabilă mai multor tipuri de drone DJI.

Tags