„Următorul nivel” de inspecție industrială cu Spot 3.3

June 2023

 

Robotul Spot (Boston Dynamics) „a învățat trucuri noi”, unele dintre acestea fiind soluții pentru inspecția echipamentelor industriale sau pe șantiere

Boston Dynamics a lansat recent o nouă versiune a robotului autonom Spot. Compania americană cu sediul în Waltham, statul Massachusetts, a fost înființată cu investiții ale renumitei universități din orașul Cambridge din același stat american, Massachusetts Institute of Technology (abreviat MIT), pentru cercetări de inginerie și în robotică. Din luna decembrie 2020, Boston Dynamics a trecut în proprietatea companiei sud-coreene Hyundai Motor Group, achiziția fiind finalizată în iunie 2021. Despre compania Boston Dynamics și performanțele roboților săi (Atlas, Handle, Spot și Stretch) au mai fost publicate informații în revista on-line dronele.ro (vezi articolele, dronele.ro/robotii-atlas-handle-si-spot…/ sau dronele.ro/stretch-(BD)-robotul… din ianuarie și respectiv aprilie 2021). Cu un software nou și funcții hardware perfecționate, Spot 3.3 „va duce inspecția robotizată la un nivel superior”. Cu alți senzori, alte camere și sisteme de semnalizare noi, robotul Spot va schimba radical standardul din industrie pentru inspecțiile autonome periculoase și de rutină. Într-un articol de la începutul acestei luni publicat pe site-ul equipmentjournal.com scrie că „Boston Dynamics l-a învățat pe Spot noi trucuri”. Acest robot, care acum are la dispoziție „un set nou-nouț de caracteristici”, va îmbunătăți siguranța pe șantierele aglomerate, va face ca inspecția să fie sigură și autonomă. Cu noul software, care include mai multe tipuri de inspecții simultane și un flux de lucru actualizat, se oferă utilizatorului posibilitatea unei configurări personalizate. Multe dintre beneficiile și „experiențele” de care se vor bucura utilizatorii robotului Spot se datorează următoarelor proprietăți :

 • misiunile de inspecție ale robotului pot fi planificate și editate rapid de la distanță,
 • efectuează inspecții simultane prin monitorizare termică1), detecție și avertizare acustică2), citirea manometrelor3),
 • este echipat cu un set nou de caracteristici, atât hardware cât și software,
 • respectă standardele industriei pentru inspecții periculoase și de rutină,
 • în timpul inspecțiilor termice se pot seta mai multe zone de interes,
 • se pot vizualiza „tendințele” parametrilor și declanșa alerte la „citiri anormale”,
 • transmite alerte la sesizarea diferențelor de temperatură,
 • ajută la identificarea problemelor și luarea măsurilor în timp real,
 • transmite semnale acustice la detectarea scurgerilor,
 • îmbunătățirile robotului „remodelează” modul în care interacționează cu utilizatorul,
 • semnalele vizuale și audio specifice „ajută” robotul să-și semnaleze „intențiile”,
 • are modele și tonuri de lumină preconfigurate care indică modalitatea de acțiune,
 • pe lângă opțiuni software de oprire rapidă, are un buton fizic pentru oprire de urgență4),
 • deține o capacitate îmbunătățită de traversare a podelelor alunecoase,
 • robotul Spot are o „atenție sporită”, poate detecta obiecte în mișcare,
 • în timpul deplasărilor poate deschide ușile cu brațul în mod autonom etc.

 

Cu aceste actualizări recente, noul robot (Spot 3.3) poate „începe lucrul” și furniza date precise în doar câteva ore, iar după prima săptămână de la implementare își „va demonstra” eficiența, după cum se arată pe equipmentjournal.com. Începând din anul 1996, publicația companiei de media Equipment Journal din Mississauga, provincia canadiană Ontario, „conectaază publicul la cele mai noi informații despre produse și echipamente, despre disponibilitatea acestora, despre tehnologii noi și din viitor, furnizând sfaturi și informații pertinente despre o varietate de echipamente” (crunchbase.com).


1) Boston Dynamics a introdus un flux de lucru complet pentru inspecție termică. Cu noile funcții ale software-ului Scout, care este folosit pentru operarea de la distanță a unei flote de roboți Spot și adună informații despre locația inspectată și care declanșează notificări atunci când sunt  depășite intervalele prestabilite, utilizatorul poate configura operațiunile de inspecție pentru a prelua imagini din mai multe zone de interes într-o singură fotografie. În acest fel, după inspecție, utilizatorii au acces la mult mai multe date.

2) Utilizatorul poate declanșa acțiuni de inspecție acustică direct de pe o tabletă și poate evalua rezultatele inspecției de la distanță prin software-ul Scout, atunci când robotul Spot este echipat cu dispozitivul Fluke SV600. FAI (prescurtare pentru Fixed Acoustic Imager) SV600 permite utilizatorilor „să detecteze, să localizeze și să vizualizeze continuu scurgerile de gaz și să atenționeze sonor înainte ca acestea să devină un pericol”. Fluke SV600 poate servi ca sistem de „avertizare timpurie”.

3) În noua versiune software sunt integrate și inspecțiile vizuale, cum ar fi citirea indicatoarelor, cu ajutorul dispozitivului oferit de Levatas. Spot poate inspecta instrumente analogice și monitoriza tendințele prin Scout, iar la citiri anormale (în afara limitelor admise) declanșează alerte. Levatas este cel mai important dezvoltator de soluții de inteligență artificială (AI, Artificial Intelligence) pentru automatizarea inspecțiilor industriale. Cu sediul în West Palm Beach, statul american Florida, compania Levatas oferă sisteme care permit roboților, dronelor, senzorilor și sistemelor video „să efectueze în mod autonom monitorizarea echipamentelor, verificări de siguranță și sarcini de supraveghere a șantierului în medii industriale” (levates.com).

4) Sistemul audio-vizual este încorporat în Spot și constă din lumini de siguranță situate în jurul corpului robotului, o sonerie de siguranță și un difuzor. Noul sistem vine preconfigurat cu modele și tonuri luminoase pentru a alerta lucrătorii că Spot acționează în zonă. Pentru conștientizarea persoanelor care lucrează în apropierea robotului se folosesc patru tipuri de avertizări

 • un verde intermitent pentru funcționare standard, Spot execută activitățile normal,
 • lumini albe care clipesc, atunci când robotul efectuează inspecții,
 • un model de culoare chihlimbar, intermitentă, care recomandă atenție sporită și precauție,
 • lumina este roșie și clipește când robotul este oprit, când a fost activată oprirea de urgență.

Pe lângă sistemul de semnalizare audio și vizuală, adăugat la noua versiune Spot, Boston Dynamics a echipat robotul și cu un buton de oprire urgentă pentru o siguranță sporită.

Tags