Platforma de luptă, formată dintr-un vehicul terestru fără pilot THeMIS și o stație ADDER DM, este destinată trupelor desfășurate atât în zone urbane cât și în cele rurale
La sfârșitul lunii mai, compania Milrem Robotics, un producător de armament din capitala Estoniei, a prezentat din nou una dintre cele mai recente realizări, drona terestră (UGV, Unmanned Ground Vehicle) cu numele Tracked Hybrid Modular Infantry System), prescurtat THeMIS. „Este unul dintre primele vehicule terestre blindate fără pilot din lume”, a declarat într-un comunicat de presă Jüri Pajuste, director al programelor de apărare (Defence Programs) din compania producătoare de armament. Milrem Robotics a fost înființată în 2013 și are ca obiectiv principal fabricarea de vehicule terestre fără pilot pentru forțele de apărare și de securitate, pentru clienți comerciali și industriali și pentru servicii de salvare. În cadrul companiei activează două departamente, unul pentru armată, „inclusiv de analize la nivel de doctrină” (Milrem Robotics sau Milrem AS, cu sediul în Tallinn, capitala Estoniei), și unul „pentru piața civilă și pentru activități comerciale” (Sinrob Comercial sau Sinrob Technologies AB, cu sediul în orășelul port Örnsköldsvik, situat pe coasta de est a Suediei), după cum precizează site-ul milremrobotics.com. În videoclipul de mai jos, preluat de pe youtube.com, unde a fost publicat de Milrem, se observă atât modul de operare al dronei cât și câteva dintre principalele caracteristici.
Platforma THeMIS se deplasează cu ușurință pe teren accidentat, trece prin șanțuri și peste movile sau dealuri și poate executa foc spre țintă la comanda operatorilor umani, de obicei camuflați. Controlul de la distanță se poate face de la 8.200 de picioare (2,5 km) pe teren deschis și de la 3.300 de picioare (aproximativ un kilometru), în zone cu clădiri. Controlerul este o tabletă care oferă operatorilor imagini de la camerele instalate pe robotul de luptă THeMIS și informații de poziționare, afișate asemenea celor care sunt vizualizate de așa-numitele programe „shooter style game”. Camerele electro-optice de pe platforma mobilă pot urmări simultan una sau mai multe ținte potențiale, iar operatorul uman, atingând ecranul tabletei, poate dirija drona și, apăsând un buton, poate comanda focul, atunci când direcționarea este corectă. Nu robotul hotărăște dacă și când trebuie folosit trăgaciul armamentului din dotare. În comunicatul de presă se arată că, „Operatorul poate comanda sistemul de la o stație mobilă sau staționară, proiectată ergonomic, care este compatibilă cu o interfață grafică (GUI, Graphical User Interface) pentru lucrul intuitiv”. Astfel, „a fost redus semnificativ volumul de lucru al operatorului și s-a îmbunătățit performanța de luptă”, conform site-ului c4isrnet.com, site al renumitei rețele media C4ISRNET, specializată în transmiterea celor mai noi informații care privesc domeniul tehnologiilor de comunicații, apărare și informații IT, sisteme fără pilot și senzori etc. Jüri Pajuste a mai spus, „UGV-ul nostru de luptă blindat este foarte potrivit pentru zonele de conflict urban”. THeMIS este primul robot de luptă terestră controlat de la o distanță mai mare decât linia directă de observare, adică poate opera în sistemul BVLOS (beyond visual line of sight), dezvoltat mai întâi pentru dronele aeriene. Drona THeMIS este o platformă blindată de transport terestru lungă de 8 picioare (aproape 2,5 metri), lată de 6,5 picioare (aproape 2 metri) și înaltă de 3,5 picioare (cu puțin peste 1 metru) care poate transporta o serie de sarcini utile. La demonstrația din luna aprilie a.c de la Tapa, Estonia, THeMIS a transportat o stație ADDER DM (RWS, Remote Weapon Stations) echipată cu un lansator automat de grenade (AGL, Automatic Grenade Launcher) de 40 mm și o mitralieră (HMG, Heavy Machine Gun) de 12,7 mm (c4isrnet.com). Platforma THeMIS, proiectată și construită de compania Milrem Robotics, este un sistem diferit de dronele proiectate să efectueze automat focul. Funcționează la o scară mult mai mică, cu doar un om sau uneori doi, care trebuie să o controleze, să o dirijeze și să tragă asupra obiectivului, și, eventual, cu soldații aflați în apropiere. Ea permite unui militar să observe și să evalueze o amenințare și abia apoi să execute foc, dacă este necesar, mai scrie pe site-ul amintit.