Soluție pentru apărarea ucraineană, dronele ucigașe

March 2022

 

Statele Unite trimit drone „kamikaze” Switchblade™ (AeroVironment) în Ucraina pentru a ajuta Kievul în conflictul cu armata invadatoare a Rusiei

Pentru a opri forțele armate ruse să-și asigure superioritatea aeriană și pentru a distruge tancuri și alte blindate aflate la sol, trupele ucrainene au efectuat atacuri de la înălțime cu dronele Bayraktar TB2 fabricate în Turcia. Rachetele ghidate lansate de pe drone au dovedit o eficiență remarcabilă. Pentru a susține în continuare lupta de apărare a Ucrainei împotriva rușilor, în Statele Unite s-a luat decizia de a se acorda imediat un ajutor militar în valoare de 800 milioane USD, conform anunțului de sâmbătă 19 martie al președintelui Joe Biden. Urmează ca forțele armate ucrainene să treacă la utilizarea unor noi echipamente și metode de luptă. Cu siguranță, cât timp Ucraina va opune această rezistență extraordinară și nebănuită, ajutorul Statelor Unite și al Uniunii Europene va fi suplimentat substanțial. Printre echipamentele incluse în lista cu arme defensive pentru Ucraina, ca urmare a solicitărilor insistente și justificate ale conducerii de la Kiev, se numără 100 de „sisteme de drone aeriene (fără pilot) tactice”. Informațiile apărute recent în presă, bazate pe dezvăluirile făcute într-un briefing din Congresul Statelor Unite, dronele aeriene (sau UAS, Unmanned Aircraft Systems) selectate pentru a ajuta trupele statului invadat fără o justificare rezonabilă sunt așa-numitele „drone kamikaze”, botezate uneori „drone sinucigașe”, Switchblade. Aceste drone de atac mai pot fi denumite și „muniție de unică folosință”. Despre dronele kamikaze s-au mai publicat articole în revista on-line dronele.ro, caută termenul „kamikaze” cu funcția SEARCH din meniul principal. Primele modele de drone Switchblade au fost proiectate și construite de compania AeroVironment Inc. încă din anul 2011, dar au fost permanent perfecționate și echipate cu tehnologie de ultimă generație. O variantă „neînarmată” (fără încărcătură explozivă) a dronei Switchblade 300, denumită Blackwing, a fost lansată în 2015. Ulterior, a fost proiectată varianta Switchblade 600, prezentată pentru prima dată în 2020. Este un model anti-blindură, adică a fost concepută în primul rând pentru a lovi și a distruge vehiculele militare puternic blindate. AeroVironment, cu sediul central în orașul Arlington, statul american Virginia, este specializată pe domeniul apărării și „implicată în principal pe vehicule aeriene fără pilot” (UAV, Unmanned Aerial Vehicle). Într-un videoclip postat pe site-ul youtube.com de Defense Updates este prezentat „modul în care dronele Switchblade ar putea fi un coșmar pentru forțele ruse care operează în Ucraina”. În publicația Defense Updates, respectiv pe site-ul defense-update.com, sunt oferite informații despre strategia de apărare și afacerile militare ale Israelului, dar și date cu referire la aceste teme despre apărare din întreaga lume. Drona Switchblade® 300 „poate fi transportată într-un rucsac și lansată de un singur soldat” (indiatoday.in și altele). Alte caracteristici importante, prezente pe site-ul companiei AeroVironment (avinc.com) sunt :

 • are în greutate 5,5 lb (2,5 kg) inclusiv sarcina utilă,
 • anduranța este de până la 15 minute,
 • parcurge o distanță (autonomia) de 6,2 mile (aprox. 10 km),
 • viteza de croazieră este 63 mph (peste 100 km/h),
 • atinge viteza maximă de 100 mph (161 km/h).
 • este dotată cu un sistem de țintire precisă,
 • efectele colaterale sunt reduse la minim.

Dronele Switchblade® 300 sunt utilizate, în special, ca sprijin pentru forțele armate la operațiuni convenționale sau speciale, atât în deplasările de pe teren (de trupele mobile), cât și din poziții defensive fixe. „Switchblade® 600 reprezintă următoarea generație (next-generation) de rachete cu rază extinsă de acțiune, deține optică de înaltă precizie și un focos anti-blindură pentru angajarea spre ținte mai mari și aflate la distanțe mai mari” (avinc.com). Alte caracteristici :

 • cântărește 50 lb (în kilograme aproape 22,7),
 • greutatea totală (cu focos și muniție) 120 lb (54,4 kg),
 • anduranța este de peste 40 de minute,
 • viteza de croazieră este 70 mph (61 knots sau 113 km/h),
 • atinge viteza maximă de 115 mph (100 knots sau 185 km/h),
 • echipată cu senzori EO/IR (Electro-Optical/Infra-Red) de înaltă rezoluție,
 • poate fi configurată (și operațională) în mai puțin de 10 minute.

Într-o postare pe canalul canalul Secret Weapons (din youtube.com) privind războiul din Ucraina, în care este descris și întregul conținut al pachetului de sprijin militar al Statelor Unite pentru Ucraina, se precizează că, termenul „sistem fără pilot” nu se referă de fapt la o dronă individuală, ci mai degrabă la „un pachet complet de sisteme de lansare, controlate de la sol, care poate înseamna mai multe drone”. Conform unei surse din cadrul armatei, reiese că, „fiecare sistem tactic Switchblade include zece drone”, ceea ce înseamnă că „Ucraina ar putea primi până la 1.000 de drone sinucigașe, fiecare cu o singură lovitură, nu 100”. Va urma.

Tags