Dronele au salvat cel puțin 65 de persoane într-un an

May 2018

EENA și DJI dezvoltă standarde pentru promovarea tehnologiei UAV (drone) pentru operațiunile de salvare

În 2018, decernarea premiilor EENA 112 (European Emergency Number Association) a avut loc pe 25 aprilie, la Ljubljana, Slovenia. Ceremonia, numită 112 Awards, se organizează în fiecare an și recompensează asociații, organizații sau persoane, pe cei care au rezultate deosebite la dezvoltarea și promovarea numărului european de urgență (112). În competiție au intrat servicii de urgență și cetățeni din mai multe state ale continentului european și s-au prezentat tehnici sau metode inedite, folosite pentru a ajuta la salvarea de vieți în situații de urgență. Premiul la secțiunea „Tehnici deosebite pentru Siguranță” (Outstanding Tech for Safety) a fost acordat echipei de căutare și salvare Dalvik din Islanda (Dalvik SAR*), care a folosit o dronă DJI pentru a salva doi turiști blocați într-o zonă muntoasă a Islandei. Drona a fost pilotată urmărind lumina telefonului unuia dintre cei doi veri, dând astfel un ajutor decisiv pentru orientarea echipei de salvatori, într-un spațiu cu vizibilitate redusă și pe un teren accidentat. Prin ceremonia de la Ljubljana s-a evidențiat colaborarea începută în urmă cu doi ani dintre EENA, care are sediul central la Bruxelles, și compania DJI (Dà-Jiāng Innovations Science and Technology Co., Ltd.) din China (vezi, dronele.ro/dji-si-eena-parteneriat-pentru…/), sau dintre asociația europeană non-guvernamentală (NGO, non-governmental organizations) pentru siguranță publică și liderul mondial al pieței de drone civile și al tehnologiei de imagistică aeriană. Pentru că dronele au contribuit la salvarea mai multor vieți în misiuni complicate, parteneriatul va continua și își va mări sfera de acțiune. Se va cerceta „cadrul adecvat pentru ca agențiile specializate ca să poată integra dronele în protocoalele de siguranță publică și cum fie implementate acestea, pentru o eficiență maximă a operațiunilor de salvare” (uavexpertnews.com). În urmă cu un an, DJI a început să analizeze puterea tehnologiei UAV pentru situații de urgență. Acum, „Dronele au devenit parte integrantă a operațiunilor de salvare de vieți, peste tot în lume”, după cum se arată pe site-ul uav.org. În ultimul timp, articole din presa de pe toate continentele au prezentat zeci de situații în care oamenii au fost salvați de la pericol cu ajutorul dronelor. În Australia și în Brazilia au fost lansate perne gonflabile pentru salvarea de la înec din valurile oceanului, în Anglia și America a fost dus echipament special în zone înghețate sau din mediul rural, iar în multe alte locuri au fost găsiți oameni rătăciți pe câmp, de-a lungul râurilor sau al traseelor montane etc. Potrivit unui raport publicat recent de DJI, din mai 2017 până în aprilie 2018, adică în decursul unui an, au fost salvate de la pericol, folosind drone, 65 de persoane, în 27 de incidente distincte, pe cinci continente. Raportul a selectat informații de la agenții de știri și de siguranță publică din toată lumea, dar nu înseamnă că sunt incluse toate situațiile de salvare sau de ajutor.

 

Același raport mai conține câteva informații detaliate, de exemplu:

  • Cel puțin 22 dintre aceste persoane se aflau în situații cu risc mare de deces, de exemplu izolați în valurile mării sau expuși unor condiții meteorologice nefavorabile.
  • Alte 19 persoane au fost găsite sau asistate de drone în circumstanțe care nu le amenința în mod iminent viața, dar prezentau riscuri mari privind sănătatea sau siguranța.
  • Într-un singur incident au fost implicați 24 de turiști, rătăciți noaptea pe munte, fără hrană și fără apă. Căutătorii au folosit o dronă și i-au descoperit după trei ore de efort și, după alte câteva ore, au fost coborâți în siguranță. Pentru unii dintre turiști ajutorul a însemnat salvarea de la potențiale răniri sau de la moarte. Este puțin probabil ca cele 24 de persoane să fi pierit fără ajutorul dronei, dar aportul acesteia nu trebuie diminuat.

Raportul scoate în evidență, printre altele, „modul în care noua tehnologie și adoptarea rapidă a unor reglementări specifice vor mări ritmul prin care dronele pot fi integrate în operațiuni sau misiuni critice de siguranță”. Va urma.


* Fotografia de la ceremonia din Ljubljana, Slovenia (25 aprilie 2018), prezintă echipa de salvatori de la Dalvik SAR (ce doi din dreapta) și pe turiștii salvați (ce doi din stânga), iar clipul video surprinde câteva secvențe din filmul publicat de DJI, inclusiv pe site-ul youtube.com.

Tags