„Companiile interesate se pot adresa unui furnizor renumit (Intel) pentru noile sisteme hardware și software”
Între 1 și 3 mai a.c. a avut loc expoziția AUVSI Xponential 2018, la Colorado Convention Center din Denver, capitala statului Colorado. Majoritatea manifestărilor din timpul evenimentului, la care au particopat reprezentații mai multor companii importante din industria dronelor, a scos în evidență evoluția și perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu. Datorită numărului mare de participanți și sponsori, pe site-ul oficial al expoziției (xponential.org) se apreciază că, „Evenimentul din acest an a fost deosebit” și se speră la o participare cel puțin asemănătoare pentru anul viitor, la Chicago, cel mai mare oraș al statului llinois și al treilea ca mărime din Statele Unite. La AUVSI Xponential din mai 2018, compania Intel®, fondată în 1968 ca Integrated Electronics Corporation, cu sediul central în Santa Clara, California, Statele Unite, a prezentat ultimele detalii despre:
- Intel® Insight Platform, „un sistem digital de management, care permite gestionarea și analiza eficientă a datelor transmise de drone”,
- Intel® Mission Control, software de ultimă generație pentru planificarea zborurilor și
- cele mai recente modificări aduse dronei Intel® Falcon 8+, care permit adăugarea unor sarcini utile suplimentare, și noile caracteristici pentru evitarea obstacolelor.
Anil Nanduri, vice președinte al New Technology Group și director general al „echipei Drone” (UAV segment) din Intel Corporation, a declarat, „Acum, companiile interesate se pot adresa unui furnizor cu nume recunoscut de mult timp, și care le-a câștigat încrederea, pentru nevoile lor hardware și software”. Sunt oferite mai multe instrumente:
- pentru captarea informațiilor critice despre activele unei compani,
- pentru prelucrarea și analiza acestor date transmise de UAV și
- pentru ajutorul acordat la luarea celor mai bune decizii privind eficiența afacerii.
Platforma Intel® Insight este un sistem digital bazat pe cloud, care permite clienților să stocheze, să partajeze și să gestioneze „datele aeriene” (de la UAV). Primele demonstrații cu acest software au avut loc la InterDrone (The International Drone Conference & Exposition), din Las Vegas, 6-8 septembrie 2017. Platforma poate genera modele 2D și 3D, poate efectua măsurători și poate efectua analiza datelor. Pentru construirea acesteia, Intel a lucrat cu firma Delair, recunoscută pentru soluții care includ oferte hardware, software și de servicii, pentru preluarea, memorarea și prelucrarea datelor provenite de la drone aeriene. Noua generație de software Intel® Mission Control va fi folosită la planificarea zborurilor, la gestionarea proiectelor și a datelor, prin sistemul Intel® Falcon 8+. Este conceput pentru a spori eficiența fluxului de lucru și la automatizarea zborului dronelor în misiunile comerciale. Funcțiile platformei Intel® Mission Control permit operatorilor de sisteme Intel® Falcon 8+ să creeze planuri de zbor 2D și 3D pentru misiuni de cartografiere, de inspecție și altele. Fiecare planificare a zborului poate fi automatizată prin moduri de cartografiere prestabilite. Pentru a mări siguranța, sunt integrate mai multe nivele de informații despre spațiul aerian. Înaintea unei misiuni sunt efectuate automat verificări pentru validarea planului de zbor, iar la finalizarea misiunii programul oferă o previzualizare rapidă a datelor colectate, astfel încât operatorul dronei să poată verifica dacă zona a fost acoperită conform planului și dacă imaginile în format 3D au, fiecare în parte, o calitate corespunzătoare. Drona Intel® Falcon 8+, echipată cu o cameră digitală sau cu senzori performanți, transmite, în timp real, foarte multe informații. „Un zbor de 15 minute, care realizează imagini de înaltă rezoluție, eventual combinate cu informații de imagine termică, poate genera un volum de date de peste 10 GB”, se precizează într-un articol de prezentare special de pe site-ul bloomberg.com. „Pentru a transforma această cantitate de date în ceva util, de exemplu într-o hartă tridimensională, este nevoie de câteva zile de lucru pe calculator”, chiar dacă acesta este dotat cu procesoarele ultra-performante ale celui mai mare producător, Intel® Corporation. Platforma Intel Mission Control Software se află în prezent în teste beta la clienți și, în același timp, specialiștii din echipa condusă de Anil Nanduri continuă să lucreze la îmbunătățirea cacteristicilor noului produs. Va urma.