Drona subacvatică Manta Ray nu mai este un secret (3)

June 2024

 

Imagini ale vehiculului subacvatic fără echipaj Manta Ray, andocat la baza navală Port Hueneme din California, pot fi văzute acum de amatorii Google Maps și Google Earth

Continuare Titlul acestui articol, ajuns deja la a treia actualizare, este acum mult mai potrivit. După ce imaginile din satelit cu „Manta Ray” au apărut pe unele hărți ale aplicației Google Maps este puțin probabil că mai poate fi numită „o dronă subacvatică top secret”, sau „o armă submarin top-secret”. Vehiculul subacvatic fără echipaj, sau UUV (Uncrewed Un-derwater Vehicle), cu numele preluat de la „o creatură exotică a oceanelor” datorită design-ului ieșit din comun și performanței de a pătrunde adânc sub apă, poate fi observat la baza navală Port Hueneme din California. Drona Manat Ray este andocatî în acest loc, dar dă impresia unei capturi deosebite a pescarilor (futurism.com). Este posibil ca lipsa de preocupare pentru păstrarea unui secret, declarat de interes strict militar, să genereze o problemă destul de serioasă pentru responsabilii cu securitatea operațională a locației. Cu profilul inconfundabil, asemănător unei nave spațiale din „Războiul Stelelor”, prototipul dronei subacvatice este vizibil utilizatorilor Google Maps sau Google Earth, dar și altor persoane care accesează imagini ale internetului, pe fotografii clare din satelit. „Ochii de vultur” ai aplicației pentru hărți on-line și pentru video în timp real scot în evidență „un contrast puternic cu vecinii de doc”, cu forma complet diferită de a navelor convenționale care o încadrează (nypost.com). La fel de evidentă este și originea numelui, un pește oceanic gigantic din apele tropicale și subtropicale, dar care poate fi găsit și în apele temperate. În comparație cu cele două nave alăturate, drona Manta Ray este puțin mai lată, ceva mai ascuțită și nici pe departe la fel de lungă. După cum a remarcat publicația Axios*, armata americană a fost reținută cu privire la publicarea dimensiunilor specifice ale dronei Manta Ray, dar, urmărind pozele din Google Maps, s-ar putea să nu mai fie pentru mult timp secrete. „Cele două nave și digurile oferă puncte de referință ușoare”, după cum scrie într-un articol de pe site-ul futurism.com. Mai multe date despre UUV Manta Ray se pot găsi în primele două părți ale articulului, publicate în revista on-line dronele.ro în luna aprilie a.c. (vezi, dronele.ro/drona-… manta-ray-…/  și dronele.ro/drona-subacvatica-… un-mister-2/). Iată în continuare un scurt rezumat :

 • Manta Ray face parte dintr-un proiect cu același nume al Marinei (US Navy),
 • proiectul prevede dezvoltarea armelor subacvatice cu rază lungă de acțiune,
 • drona este produsă de compania aerospațială și de apărare Northrop Grumman,
 • Manta Ray este o dronă subacvatică sofisticată, cu un aspect futurist (nypost.com),
 • drona experimentală poate efectua misiuni secrete în mări din întreaga lume,
 • poate ancora sub apă la mare adâncime, intrând în „modul hibernare”,
 • este capabilă să hiberneze pe fundul mării pentru „perioade foarte lungi”,
 • pe timpul „hibernării” nu are nevoie de realimentare,
 • în timpul staționării funcționează cu un consum redus de energie,
 • Manta Ray poate fi echipată cu „o gamă largă de sarcini utile”,
 • fiind fără echipaj, nu apar problemele de la submarinele conduse de oameni,
 • drona a fost testată mai mult de trei luni în largul coastei Californiei de Sud,
 • testele au avut succes, acum este pregătită să treacă la „operațiuni din lumea reală”,
 • deține mai multe compartimente de sarcină utilă, de diverse dimensiuni și tipuri,
 • diferitele sarcini utile îi permit o mare varietate de misiuni navale,
 • drona Manta Ray a fost proiectată pentru a fi modulară, ceea ce înseamnă că,
 • poate să fie ușor dezasamblată, reparată și reconfigurată, în funcție de misiune, și
 • este eliminată necesitatea unor facilități portuare dedicate.

Articolul de pe site-ul futurism.com scrie că, alte detalii, cum ar fi modul în care UUV este alimentat și ce arme poate utiliza, nu sunt destăinuite. Până acum, se mai știe că dezvoltarea dronei Manta Ray a fost inițiată în 2020 de Agenția Apărării pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency) pentru a oferi Statelor Unite superioritate în operațiunile subacvatice pe rază lungă și pe termen lung. Conform relatării din publicația The New York Post, se pare că s-a născut o mare întrebare, cum a fost descoperită așa de repede sau, cum UUV Manta Ray a devenit o țintă ușoară pentru aplicația Google Maps.


* Axios este un site american de știri cu sediul în Arlington, statul Virginia, înființat în 2016 de foști jurnaliști și lansat anul următor. Numele site-ului provine din limba greacă (cuvântul ἄξιος înseamnă demn, vrednic). Conform propriei prezentări, „oferă știri inteligente și eficiente, demne de timpul, atenția și încrederea dumneavoastră”. Acoperă știri locale, afaceri, politică, mass-media, tehnologie, climă, sănătate, sport și altele (axios.com).

Tags