Parrot ANAFI Thermal, pachet pentru profesioniști

April 2019

 

ANAFI Thermal este un instrument flexibil, un ajutor pentru profesioniștii din multe domenii (construcții, servicii publice, situații de urgență etc.)

Compania Parrot, printre alte produse de înaltă tehnologie, proiectează, produce și comercializează drone de mici dimensiuni (sUAV, small Unamenned Aerial Vehicle), pentru agrement și pentru profesioniști, fiind cel mai important concurent din Europa al DJI. Parrot S.A. a fost înființată în 1994 și are sediul central în Paris, Franța. În vara lui 2018, după doi ani de studii și cercetări la proiectul ANAFI*, a lansat drona cu același nume. Cel mai recent anunț al companiei spune că în luna mai a.c. va apare pe piață o variantă nouă, ANAFI Thermal. Este mult mai mult decât o dronă, este o platformă, un pachet bazat pe drona ANAFI, echipată cu un model performant se senzori (camere) și o aplicație (software) pentru prelucrarea datelor colectate. Pe gimbalul dronei sunt montate două camere miniaturizate încorporate, termică și RGB 4K. Senzorul termic FLIR, care a devenit o caracteristică de referință a dronelor profesioniste, are o rezoluție de 160×120, fiind utilizat pentru „a colecta în siguranță date care până acum erau inaccesibile” (uasmagazine.com). Cu aceste dotări, sUAS model quadcopter (cu patru elice propulsoare) ANAFI Thermal poate fi folosită pentru diagnosticare termografică. Potrivit datelor prezentate de companie, inclusiv în videoclipul publicat pe site-ul youtube.com (redat mai jos), timpul de zbor este de 26 de minute iar viteza maximă este de 55 km/h, fiind influențată de condițiile de zbor. Drona ANAFI Thermal rezistă la viteze ale vântului de până la 50 km/h și „rămâne operațională în condiții și medii complexe” (uasmagazine.com). Bateriile se pot încărca de la orice sursă, inclusiv de la un PC sau un autovehicul cu alimentare de 12 V, prin intermediul unui port USB-C. Plaja de temperatură a camerei termale este între -10° C (14° F) și +400° C (752° F). Pe site-ul parrot.com scrie că „ANAFI Thermal captează atât invizibilul, cât și vizibilul”. Imaginile transmise (video sau fotografii) sunt de o înaltă rezoluție și sunt îmbinate de aplicația Parrot FreeFlight 6. Operatorul profesionist poate vizualiza în timp real imagini termice și RGB ale suprafețelor sau structurilor inspectate. Drona poate zbura deasupra sau sub anumite construcții, camerele oferind cele mai mici detalii. Se pot identifica și localiza instantaneu suprafețele cu pierderi de căldură, în pete colorate („calde” și „reci”). Cu aplicația FreeFlight 6 „se poate trece ușor de la o vizualizare RGB la o imagine termică sau se pot îmbina cele două pentru o redare perfectă și inteligibilă a întregului”, se arată pe site-ul parrot.com. Sunt disponibile 3 grupuri de setări:

  • relativ : arată intervalul de diferențe de temperatură, de la cel mai fierbinte la cel mai rece,
  • absolut : stabilește intervalul valorilor de temperatură,
  • spot : sunt izolate numai zonele cele mai fierbinți sau cele mai reci.

Pe uasmagazine.com se mai face precizarea, „Potrivit companiei Parrot, capabilitățile termice ale dronei pot fi extinse și mai mult prin aplicația Pix4DModel”. Datele capturate vor fi folosite la construirea imaginilor 3D ale structurilor vizate, urmând ca specialiștii să efectueze inspecții 3D și să măsoare dimensiunile, după efetuarea zborului. Gimbalul dronei ANAFI Thermal are o caracteristică unică pentru o dronă din această categorie, are capacitatea de a se înclina vertical la 90 de grade în sus, respectiv în jos. Este un dispozitiv ultracompact, ușor și performant pentru imagistica termică. „Va schimba modul de lucru al celor care lucrează în construcții, cum ar fi la acoperișuri, izolații sau inspecții termice, al celor din serviciile publice, din domeniul securității civile și altele”. În domeniul furnizării de energie electrică, se poate identifica în câteva minute orice întrerupere a alimentării pe un cablu de înaltă tensiune sau se poate localiza și izola rapid un panou solar defect. Titlul prezentării de pe site-ul companiei (parrot.com) este în același timp sugestiv și ambițios „Cea mai bună dronă din categoria sa”. Cu ANAFI Thermal va crește eficiența și productivitate proiectelor civile, comerciale, industriale sau de mediu.


* vezi dronele.ro/parrot-anafi-un-rival-nou… (1)/ și anafi-concurent-nou-pentru… (2)/.

Tags