Parrot Anafi, un rival nou pe piață pentru sUAV DJI (1)

June 2018

Anafi impresionează prin mai multe caracteristici și încearcă să oprească domnia dronelor de agrement DJI

O analiză comparativă între ultimul model de dronă de agrement construită de compania Parrot și dronele DJI arată, mai întâi, că Parrot este cel mai mare producător de drone din Europa dar, ca poziție la nivel global față de companiile din Orientul Îndepărtat, și în special față de cele din China, este la o distanță considerabilă. Din punct de vedere al performanțelor sUAV prezente pe piață în acest moment, situează aceste companii „într-o ligă superioară”, după cum se apreciază în articolul de pe trustedreviews.com, dedicat ultimei drone prezentate de grupul Parrot. Cu Anafi, un model de mici dimensiuni, care intră în aceeași categorie cu DJI Mavic și DJI Spark, Parrot vrea să devină competitivă și încearcă să prindă din urmă companiile rivale, sau să micșoreze decalajul față de acestea. Anafi este o dronă de ultimă generație, portabilă, foarte eficientă și ușor de manevrat. Compania Parrot a lansat un start-up destinat special acestui produs, mai ales că a trecut destul de mult timp de când nu mai prezentase un aparat de zbor nou. Au fost mobilizate toate forțele pentru o nouă poziționare printre companiile din industria dronelor aeriene de agrement. Se speră că Anafi „va opri dominația dronelor DJI” (wired.co.uk), cel puțin temporar. „O ehipă de ingineri a lucrat, în sediul din Paris, timp de peste doi ani la proiectul Anafi”, afirma site-ul uavexpertnews.com în prima parte a lunii iunie 2018. Tot aici se arată că, „Parrot Anafi intenționează să reprezinte un punct de cotitură în lumea dronelor”. În proiect s-a avut în vedere ce vor utilizatorii de la o astfel de dronă,

  1. performanțe de zbor (timp, viteză, orientare) (1-a, b, c, d),
  2. calitate a imaginii (claritate, culori, rezoluție etc.) (2-a, b),
  3. capacitate de pliere (să ocupe un spațiu cât mai mic), greutate (3-a, b, c, d),
  4. ușurință la pilotare (eficiență la controlul zborului, stabilitate) (4-a, b, c),
  5. software cât mai accesibil (funcții simplu de utilizat) (5-a, b, c) și
  6. (nu în ultimul rând) prețul, în ce constă pachetul și condițiile de livrare (6-a, b).

Drona Anafi a fost creată pentru rezolvarea acestor cerințe esențiale și se poziționează între modelele DJI Spark și DJI Mavic Air, drone de agrement pliabile, dar cu destul de multe diferențe în ceea ce privește specificațiile și prețul. Cele mai importante caracteristici și performanțe ale dronei Anafi sunt :

(1-a) Poate zbura timp de 25 de minute la o încărcare a bateriei inteligente LiPo, care se poate face printr-o conexiune USB-C. Bateria este îmbunătățită pentru a se obține cea mai bună densitate de putere și o rată de descărcare ridicată, rezultând un randament bun într-un volum redus. Bateria monitorizează și evaluează permanent nivelul de încărcare și, atunci când acesta este scăzut, trimite semnale în mod repetat, iar în final, dacă nu sunt repectate avertizările, „oblig”ă aparatul să revină la sol, la poziția de decolare. Timpul de zbor este impresionant pentru o dronă de dimensiuni reduse, fiind mai mare decât al dronei DJI Mavic Air cu 4 minute.

(1-b) Viteza, în modul de zbor Sport (vezi 5-a !), poate ajunge la 33 mph (aproape 15 m/sec sau peste 53 km/h) și rezistă la vânt de 31 mph (aproape 14 m/sec sau 50 km/h).

(1-c) Compania Parrot susține că raza de transmisie între controler și dronă este de 4 km dar, la unele verificări Anafi a pierdut semnalul mult mai aproape și s-a întors la locul de decolare.

(1-d) Anafi nu are senzori de siguranță pentru evitarea obstacolelor, spre deosebire de DJI Mavic Air. Tehnicile de „observare” a mediului sunt GPS/GLONASS și un altimetru, ceea ce înseamnă că se poate „întoarce acasă” utilizând conexiunea cu telefonul mobil, dar nu se oprește dacă apare vreun obstacol (stâlpi, copaci etc.).

(2-a) Anafi utilizează o cameră care are un senzor Sony IMX230 de ultimă generație și un procesor video Ambarella, produs al companiei cu același nume, companie orientată pe produse de procesare a imaginilor de înaltă definiție (HD) și Ultra HD. Se pot înregistra videoclipuri cu o rezoluție de până la 4K, 4096×2180 HDR (High-Dynamic-Range imaging sau HDRI), 24 fps (frames per second, cadre pe secundă), sau UHD (3840×2160, 24/25/30 fps), sau Full HD (1920×1080, 24/25/30/48/50/60 fps). Camera are zoom digital până la 2.8X fără pierderi și un obiectiv f/2.4, fotografiile obținute fiind de 21MP (megapixeli).

(2-b) Imaginile foto sau video se pot înregistra (memora) pe un card microSD de 16 GB, inclus. Dronele anterioare Parrot utilizau memoria internă, pe care Anafi nu o are. Camera este atașată pe un gimbal cu trei axe care permite și mișcarea verticală la 180° (-90°, +90°), putându-se face filmări direct deasupra dronei. Sistemul optic rezistă la temperaturi între 14 și 104° F (adică de la -10 la +40° C).

(3-a) Anafi este o dronă aeriană quadcopter (cu patru propulsoare) compactă, robustă, pliabiă, ușoară și portabilă, ultima caracteristică, portabilitatea, fiind pusă pe primul plan. Pliabil este și controler-ul (comanda utilizatorului) dar, nu are rezervat un loc în geanta de transport a aparatului de zbor, de aceea îi trebuie găsit un spațiu suplimentar.

(3-b) Brațele dronei se depliază în mai puțin de trei secunde iar controler-ul Parrot Skycontroller 3 (remote-control sau telecomanda) în mai puțin de o secundă. Acesta se conectează automat la Anafi și o poate pune în funcțiune imediat.

(3-c) Dimensiunile dronei Anafi sunt (lățime, lungime, înălțime) 175x240x65 mm când este pregătită pentru zbor, și 67x244x65, pliată sau pregătită de transport. Cu cele patru brațe pliate are o formă dreptunghiulară, poate să încapă într-o geantă sau într-un rucsac destul de mic.

(3-d) Drona cântărește 320 grame (11,2 uncii). Este cu peste 100 de grame mai ușoară decât rivalul DJI Mavi Air. Corpul dronei are la bază o structură unică pe bază de fibră de carbon. Dimensiunile și greutatea „nu compromit robustețea și performanțele dronei” (uavexpertnews.com).

Va urma cu dronele.ro/parrot-anafi-concurent… (2)

Tags