Conceputul LOAD lansat de Airbus constă în „adaptarea unei drone și înarmarea cu rachete aer-aer pentru a doborî alte vehicule aeriene fără echipaj”
În ultimul timp, s-a produs o proliferare a dronelor de unică folosință care, echipate cu încărcături explozive și focos, sunt concepute cu scopul de a doborî, sau mai degrabă să distrugă, alte drone aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle). Compania Airbus propune soluția care să înlăture un pericol fără costuri mari, lovirea aeronavelor fără echipaj, considerate drone sinucigașe (kamikaze drone), cu rachete de mici dimensiuni lansate de o altă dronă. Sistemul denumit LOAD, abreviere de la Low-cost Air Defense, a fost prezentat oficial la „târgul comercial al sistemelor fără echipaj” DWT Unbemannte Systeme X de la Bonn, Germania. Interceptorul LOAD este apreciat într-un articol de pe site-ul defensetalks.com ca fiind „cea mai recentă inovație” din tehnologia luptei cu UAS (c-UAS, counter-Unmanned Aircraft Systems). Pentru lupta cu aceste sisteme aeriene fără pilot, „o dronă anti-dronă reutilizabilă, dar înarmată cu rachete minuscule, pare a fi o noutate” (twz.com, site al publicației The War Zone). În descrierea proprie, twz.com se prezintă ca fiind „web-site-ul de știri și de analize cu un spectru complet”. Articolele publicate de twz.com conțin informațiile și analizele tehnologice profunde privind contextul geopolitc actual și „acoperă domeniile aerian, maritim, terestru, spațial și cibernetic ale războiului”.
Site-ul „se află la legătura dintre tehnologia militară, strategia și politica externă” (twz.com). Potrivit articolului de la sfârșitul lunii martie de pe acest site, „conceptul LOAD al Airbus preia o dronă țintă existentă la care adaugă rachete aer-aer mici ca să doboare drone inamice”. Compania intenționează să efectueze primul zbor de test al prototipului înarmat până la sfârșitul acestui an și estimează ca producția în serie să înceapă în anul 2027 (defensetalks.com). Despre evenimentul din orașul german Bonn, la care a fost descris și conceptul LOAD, site-ul x.com a scris că Airbus a prezentat sistemele sale aeriene fără echipaj (UAS), de la modelele tactice ușoare până la cele mari (Eurodrone), cu o anduranță îndelungată. Site-ul x.com conține „știrile de ultimă oră, eventual comentate, din diverse domenii, de la divertisment și sport până la politică”. Standul Airbus de la evenimentul „axat pe sisteme și tehnologii fără echipaj (DWT Unbemannte Systeme X) a fost dominat de un model nou Eurodrone și de diferite modele Do-DT25, unele având ca sarcină utilă rachete” (vezi imaginea alăturată).
Anunțul despre noul concept de dronă anti-dronă, adică o dronă adaptată și înarmată sub aripi cu rachete mici aer-aer, care doboară alte vehicule aeriene fără echipaj, a venit pe fondul cererii crescute în Europa și în alte regiuni pentru soluții de apărare eficiente din punct de vedere al costurilor și „capabile să abordeze utilizarea tot mai mare a dronelor, atât în scenarii de război tactic, cât și strategic” (defensetalks.com). Pe lângă faptul că este ieftin, sistemul LOAD este și rapid de produs. Punctul de plecare este Do-DT25, o dronă țintă dezvoltată inițial de EADS din Germania și produsă acum de Airbus, care o descrie ca „o țintă de viteză medie capabilă să simuleze aeronave de atac pentru antrenamentul cu rachete în infraroșu cu rază scurtă și medie de acțiune”. Compania Airbus nu exclude simularea rachetelor de croazieră. Adaptarea pentru sistemul LOAD înseamnă înarmarea dronei cu rachete aer-aer în miniatură. Două dintre aceste rachete sunt poziționate, conform conceptului Airbus, sub aripi. Se afirmă că pot fi încărcate trei rachete și posibilitatea ca în viitor să fie transportate mai multe. LOAD păstrează configurația originală de lansare a dronei Do-DT25 cu ajutorul unei catapulte pneumatice mobile.
„Optimizat să funcționeze în orizontul radio, noul sistem oferă performanțe mult îmbunătățite de interceptare în misiunile cu rază scurtă și medie”, conform articolului de pe site-ul defensetalks.com. După lansare, raza de acțiune va fi de aproximativ 60 de mile, oferind o creștere importantă a razei de acoperire a rețelelor de apărare aeriană. Drona Do-DT25, nu numai că „este suficient de ieftină pentru a fi considerată atrăgătoare”, dar are ca opțiune versiunea care să fie recuperată cu parașuta și apoi reutilizată. Caracteristicile tehnice (specificații) ale sistemului LOAD nu sunt, deocamdată, cunoscute, dar se știe că Do-DT25 are lungimea de 3,1 m (10 fts), anvergura aripilor de 2,5 m (8,2 fts), viteza maximă de 300 de noduri (555 km/h) și poate rămâne în aer timp de aproximativ o oră. Nu sunt cunoscute date despre tipul de rachete folosit și nici despre modul de ghidare. În imaginile publicate de Airbus se observă că cele două rachete „par să semene cu arme operaționale deja existente, dar semnificativ mai mici” (twz.com).
Cea mai apropiată ca formă ar fi racheta portabilă ușoară Enforcer a producătorului european MBDA Deutschland GmbH, o armă modernă de infanterie utilizată împotriva vehiculelor ușor blindate și a țintelor staționare aflate la o distanță de până la 2.000 m (aproape 2.200 yarzi). În specificațiile de pe site-ul mbda-systems.com scrie că Enforcer are funcția de blocare înainte de lansare (LOBL, Lock-On Before Launch) și focos cu efecte multiple (multi-effects warhead). Pentru înarmarea sistemului LOAD se depun eforturi ca să fie produs un tip de rachete anti-drone la costuri cât mai reduse. Schimbarea destinației unei drone țintă într-o dronă cu o misiune de luptă și arme proprii nu este nouă, dar, după cum a subliniat Airbus, sistemul LOAD este un echipament „de apărare împotriva dronelor de pe câmpul de luptă modernă și de protecție a infrastructurii critice”. Potrivit site-ului thedefensepost.com, LOAD este conceput pentru a servi ca soluție complementară a sistemelor de apărare aeriană tradiționale dar costisitoare, cum ar fi Patriot și IRIS-T.
În loc să folosească o rachetă IRIS-T de 450.000 USD pentru a distruge o dronă de 20.000 USD, luptătorii pot implementa acest sistem mult mai accesibil. LOAd este util și eficient mai ales la atacul roiurilor mari de drone, compuse, de obicei, din aeronave ieftine. Va urma.