Sistemul dublu de alimentare al dronei eVTOL Nuuva V300 „îmbunătățește randamentul combustibilului, minimizează costurile de întreținere și crește flexibilitatea operațională”
Continuare Cu peste 1.300 ore de zbor și 188.000 de kilometri parcurși cu aeronavele electrice cu echipaj de la Pipistrel, compania FlyOnE „are un rol esențial în promovarea realizărilor Pipistrel în Australia”. La începutul acestei luni, februarie 2025, într-un articol de pe site-ul uasmagazine.com a fost redată o remarcă a lui Korum Ellis, fondatorul și CEO-ul FlyOnE, prin care sublinia importanța acestor realizări și intențiile pentru viitor, „Suntem încântați să susținem în continuare creșterea afacerilor Pipistrel în regiunea APAC, atât cu produsele actuale, cât și cu cele în curs de dezvoltare și, în același timp, consolidarea lanțului de aprovizionare Pipistrel pentru dezvoltarea pieței din economia la altitudine joasă”. Colaborarea dintre FlyOnE și Pipistrel Aircraft este mai veche și de durată și, după cum scrie în prima părte a acestui articol (vezi, dronele.ro/primul-zbor-hover-cu-drona-…/), compania australiană de aviație FlyOnE „se angajează să extindă prezența mărcii slovene în regiunea Asia–Pacific”.
Această promisiune poate însemna că, inclusiv drona eVTOL de transport marfă Nuuva V300 va fi promovată și utilizată în această zonă mai îndepărtată a globului față de Europa. Compania FlyOnE are sediul central în Ascot, o suburbie a orașului Perth, capitala statului australian Australia de Vest (WA, Western Australia), cel mai vestic stat al Australiei. Prima parte a articolului din revista on-line dronele.ro, care a prezentat succesul testului de „zbor hover” al dronei Nuuva V300, a început cu descriera unor performanțe și, din acest motiv, aici vor fi trecute în revistă alte caracteristici ale dronei, un concept și un produs al companiei slovene Pipistrel. Toate datele tehnice sunt preluate din pliantul accesibil on-line publicat de Pipistrel Aircraft. Capitolul dimensiuni conține următoarele date :
- lungimea totală – 11,3 m,
- lungimea fuzelajului – 9,3 ,
- anvergura aripilor – 13,2 m,
- înălțimea (în punctul cel mai înalt) – 3,1 m,
- suprafața aripii – 23 m2,
- cala de marfă (L x l x H) – 3,65 × 0,85 × 1,00 m,
- volumul calei de marfă – 3 m3,
iar privind greutățile, sunt trecute :
- greutatea maximă la decolare (MTOW) – 1.700 kg,
- greutatea tipică a sarcinii utile – 300 kg,
- greutatea maximă a sarcinii utile – 460 kg,
- greutatea de combustibil pentru misiuni tipice – 65 kg,
- capacitate maximă de combustibil – 410 litri.
Aeronava are opt motoare electrice pentru antrenarea elicelor care asigură portanța și un motor cu ardere internă care acționează elicea de tracțiune. „Combinând opt motoare electrice alimentate de baterii pentru decolarea verticală cu un singur motor cu ardere internă pentru zborul înainte, Nuuva V300 reprezintă un salt înainte în propulsia hibrid-electrică” (avfoil.com). Sistemul pe baterie alimentează cele 8 motoare electrice Pipistrel E-811 pentru operațiuni VTOL, iar motorul separat cu ardere internă este utilizat pentru zborul de croazieră.
Motorul E-811, folosit și pe aeronavele Velis Electro ale companiei Pipistrel, este primul motor electric certificat destinat aeronavelor. Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (European Union Aviation Safety Agency, abrev. EASA) a acordat certificarea în luna mai 2020. În același an 2020, Velis Electro, care face parte din familia de aeronave Velis de la Pipistrel, a devenit prima, și este și în prezent, singura aeronavă electrică din lume care a primit o certificare completă (full type-certification) de la EASA. „Munca de pionierat a companiei Pipistrel a fost recunoscută prin premii din partea NASA (National Aeronautics and Space Administration), IDC (International Data Corporation) și altor organizații”. Pipistrel „oferă o familie de planoare și de avioane ușoare cu motoare electrice sau combustie”.
De la înființare, în anul 1989, a livrat peste 2.500 de avioane ușoare în întreaga lume și dezvoltă în continuare modele cu propulsie hibridă și electrică” (pipistrel-aircraft.com și investor.textron.com). După cum s-a menționat în prima parte, drona Nuuva V300 are opt motoare electrice pentru decolare verticală alimentate de baterii. În partea din spate este instalat motorul cu ardere internă cu o elice împingătoare. Sistemul dublu de alimentare cu energie „îmbunătățește randamentul combustibilului, minimizează costurile de întreținere și crește flexibilitatea operațională” (avfoil.com). Nuuva V300 are un sistem de aripi în tandem, aripa din spate având o anvergură mai mare decât cea din față. Ambele aripi sunt atașate la fuselaj, care în față (pe nas) are ușa pentru accesul la magazia internă de 3 m3 (106 cubic ft).
Designul aeronavei permite o capacitate mărită de transport, de exmplu, drona poate fi încărcată cu până la trei europaleți (EPAL, euro pallets). Forma de fuzelaj cu încărcare frontală oferă „soluția simplă de transport al mărfurilor pentru operațiuni logistice, ajutor umanitar și aplicații din apărare” (avfoil.com). Finalizarea cu succes a testelor de zbor hover „duce compania mai aproape de etapa de implementare a dronei autonome de marfă, promițând în acest fel revoluționarea livrărilor aeriene” care necesită o capacitate de sarcină utilă (payload) de maxim 600 lb (272 kg) și o rază de acțiune de până la 300 mile marine (555 km). „Este de așteptat ca un al doilea prototip să fie lansat în decursul acestui an” (uasmagazine.com).