Tehnologia UAV și lupta contra dăunătorilor din sere (2)

March 2021

 

Soluția companiei PATS Indoor Drone Solutions din Delft, Olanda, aplicată în serele Koppert Cress, este ca mici drone aeriene să neutralizeze mecanic insectele dăunătoare

Continuare La început, procesul de testare a tehnologiei PATS este utilizat într-un mediu de cultură separat, pentru ca întregul sistem să poată fi optimizat mai ușor, adaptat condițiilor specifice și „pentru a contribui sigur și activ la protecția culturilor din sere”. Înainte ca dronele să declanșeze atacul, câteva camere video scanează interiorul serei, detectează insectele în zbor și semnalează cu precizie locul unde se află. După detectare, neutralizarea insectei dăunătoare are loc fizic (mecanic) aproape instantaneu. Fluturele (sau molia) este lovit cu elicea unuia dintre rotoarele dronei, un quadcopter sau quadrotor (UAV cu patru propulsoare) de mici dimensiuni. În secvențele video preluate din prezentarea publicată pe site-ul youtube.com se vede foarte clar cum lucrează sistemul PATS și cum acționează dronele. Această modaliate de utilizare a dronelor aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) de interior (din spații închise), care este inspirată de felul în care operează liliecii și libelulele, este aplicată pentru prima oară în lume. Indispoziția provocată de bâzâitul țânțarilor, noaptea în zbor, a dat studenților de la TU Delft (Technische Universiteit Delft) o idee ingenioasă și o soluție de rezolvare de-a dreptul inedită. Micile drone agile „vânează” și distrug dăunătorii, în special insecte în zbor, cum este, de exemplu, molia aurie cu două pete (Chrysodeixis chalcites), una dintre cele mai des întâlnite specii de dăunători în sere și care, în ultimul timp, s-a răspândit și în mai multe țări din nordul Europei. Larvele acestei molii se hrănesc cu plante din peste 20 de familii. Sistemul propus de PATS nu este folosit doar pentru a omorî insecte, este și o soluție preventivă de combatere a dăunătorilor datorită faptului că este observat modul cum aceștia evoluează și sunt oferite specialiștilor informații utile. Tehnologia „inovatoare” dezvoltată de PATS Indoor Drone Solutions și propusă companiei Koppert Cress B.V. face ca dronele autonome de mici dimensiuni să fie considerate „adevăratele santinele” ale culturilor din sere (apnews.com). Specialiștii companiei PATS Indoor Drone Solutions lucrează la perfecționarea tehnologiei, iar Rob Baan, proprietar și CEO al Koppert Cress, recunoaște că sistemul poate fi îmbunătățit. Pe site-ul amintit mai sus sunt redate declarații ale reprezentanților celor două companii partenere care arată importanța, oportunitatea, eficiența și viitorul metodei de luptă contra dăunătorilor din serele de legume și flori.

  • Rob Baan, proprietarul Koppert Cress B.V. și al serelor de lângă Haga, „Nu pot să folosesc substanțe chimice. Aprovizionez restaurante cărora le livrez produse unicat și pentru care nu se poate obține certificare ca să fie stropite cu substanțe chimice și nici nu doresc acest lucru”.
  • Kevin van Hecke, CTO (chief technical officer) la PATS Indoor Drone Solutions, „Sistemul vede molia zburând și pentru că știe poziția exactă a dronei o direcționează spre insectă (molie). Și asta trebuie realizat foarte rapid”.
  • Rob Baan (de la Koppert Cress B.V.), „Nu vrei să omori un bondar, pentru că este de ajutor împotriva afidelor (păduchii plantelor), așa că dronele ar trebui să ucidă doar dăunătorii (insectele rele). Insectele folositoare sunt uneori foarte scumpe, plătesc cel puțin 50 de cenți pentru un bondar, așa că nu vreau să fie omorâți”.
  • Bram Tijmons, CEO (chief executive officer) al companiei PATS Indoor Drone Solutions, a declarat, „Este un produs încă în dezvoltare, dar… avem rezultate foarte bune. Țintim moliile și le eliminăm în fiecare noapte într-un mod autonom, fără intervenția omului. Cred că este un bun pas înainte”.
  • Bram Tijmons (de la PATS) a mai spus, “Cred că mai au nevoie de mai multe drone, dar va fi ușor de gestionat sau va fi mai greu. Cred că în viitor se poate realiza pentru această seră. Este posibil ca folosind 50 de drone mici să fie într-adevăr foarte benefic”.

Tags