Sisteme sigure de livrare și recuperare cu parașuta (2)

March 2022

 

Sistemul Parachute Pods™, conceput de compania AVSS și în curs de brevetare, asigură coborârea sigură a dronelor și eliminarea producerii oricărei perturbări de funcționare

Continuare Principiul care stă la baza activității companiei AVSS este, „După ce dronele se ridică, acestea trebuie să și coboare, și cât mai sigur posibil”. Pentru a-și îndeplinii misiunea, și anume „promovarea unui transport sigur, eficient și responsabil față de mediul înconjurător”, Transport Canada a luat decizia să finanțeze „testarea tehnicilor de furnizare cu precizie a sarcinii utile (PPDS, Precision Payload Delivery System) și integrarea tehnologiei parașutei dezvoltată de producătorul canadian AVSS”. Informația a apărut într-un articol din 18 februarie de pe site-ul unmannedairspace.info. Transport Canada este departamentul din Guvernul Canadei care răspunde de elaborarea reglementărilor și politicilor de transport și de progresul serviciilor care privesc mijloacele rutiere, feroviare, maritime și aeriene în Canada. Pentru ca zborul dronelor să se facă în siguranță și în legalitate, Transport Canada solicită înregistrarea dronei, certificarea pilotului, transmiterea locului și a perioadei de zbor și raportarea imediată a oricărui incident. „Metodele de recuperare ale companiei AVSS (conform ASTM F3322-18) sunt concepute pentru dronele de livrare, tehnicile de finalizare a zborului și tehnicile de livrare cu precizie a sarcinii utile (PPDS, Precision Payload Delivery System) pentru aprovizionarea pe ultima milă”. Specificațiile standard ASTM F3322-18 „sunt destinate parașutelor dislocabile de pe sistemele de aeronave fără pilot de mici dimensiuni” (sau sUAS, Small Unmanned Aircraft Systems) și „acoperă cerințele de proiectare, de fabricație și de testare” ale acestora (webstore.ansi.org). Specificațiile au fost elaborate în conformitate cu principiile de standardizare, recunoscute la nivel internațional, stabilite în Decizia privind principiile de elaborare a standardelor, ghidurilor și recomandărilor internaționale. Înainte cu două zile de publicarea articolului menționat mai sus, AVSS a postat pe site-ul youtube.com imagini care prezintă două teste de lansare a pachetelor la punct fix efectuate la începutul lunii februarie. Videoclipul, preluat de pe youtube.com, este redat mai jos.

Tehnologia PPDS permite dronelor, elicopterelor și avioanelor mici „să livreze provizii critice către destinații greu accesibile, în locuri unde aterizarea și decolarea unei aeronave nu sunt recomandate”. Sistemul de ghidare autonom al PPDS, proiectat de AVSS pentru drone, este capabil să coboare un pachet în mod autonom la 3 metri de o zonă de aterizare prestabilită. Operațiunile de livrare a truselor medicale pentru ajutor, sau a proviziilor mici trimise pompierilor care sting incendii, sunt mult mai sigure dacă dronele sunt echipate cu PPDS. Articolul de pe site-ul dronedj.com dedicat colaborării dintre Transport Canada și AVSS precizează foarte clar motivul susținerii financiare pentru companie, și anume, „Canada se gândește să folosească parașute pentru livrarea cu drone către comunitățile indigene”. După cum a declarat Josh Ogden, CEO al AVSS, sistemul „este eficient în condiții dure de mediu”, dar poate și „să oprească parașutele să plutească peste persoane și peste tufișuri”. Sistemele PPDS de la AVSS sunt flexibile și pot fi integrate în diferite modele de drone, de exemplu cele ale companilor DJI (M300 RTK și M600), InDro Robotics (Wayfinder), Skyfront (Perimeter 8) sau Freefly Systems (Alta X). Această caracteristică specială se aplică și sistemelor de recuperare cu parașuta (PRS) proiectete și construite de AVSS, care au fost prezentate în prima parte a articolului. Din acest motiv este necesară o completare : PRS (AVSS) se pot instala cu ușurință pe dronele DJI M200 Series (DJI seria M200) și DJI M300 RTK. Pe site-ul companiei Terra Excel Drones (terraexceldrones.com) se demonstrează compatibilitatea PRS de la AVSS cu modelele DJI Matrice 200 V1, Matrice 200 V2, Matrice 210 V1, Matrice 210 V2 și Matrice 210 RTK V1. De exemplu, suportul de atașare fixează echipamentul PRS de structura dronei „fără a interfera cu modulele sensibile GPS” și se potrivește cu ușurință în husa de transport și de protecție. Terra Excel Drones, companie canadiană cu sediul în orașul Edmonton, capitala provinciei Alberta, este dealer autorizat pentru produsele AVSS. Odată cu instalarea sistemului PRS, este montat și un dispozitiv, numit Parachute Pod™, prin simpla rotire a unui șurub. Dispozitivul conceput de AVSS și în curs de brevetare (Parachute Pod™) economisește timp, elimină erorile de reambalare și menține conformitatea cu standardele utilizatorului (vezi imaginile alăturate). După ce operațiunile de zbor sunt finalizate, dispozitivul detașabil Parachute Pod™ utilizat se returnează distribuitorului AVSS pentru a fi înlocuit. Sistemul de la bordul dronei are și un dispozitiv de declanșare automată, iar declanșarea manuală a parașutei se poate realiza de un operator cu o telecomandă independentă, oferindu-se astfel controlul total al operațiunilor de recuperare a aparatului de zbor (terraexceldrones.com).

Tags