JetSeed™, sistem de dispersie granule sau semințe (2)

May 2019

 

Dispozitivul XAG JetSeed™ de împrăștiere a granulelor în funcție de dimensiune, formă, densitate, masă etc. poate fi personalizat și folosit în multe aplicații

Continuare Alimentatorul reglabil încorporat în JetSeed™ adaptează volumul de semințe eliberat la viteza de zbor a dronei XAG1) P30. Se asigură astfel dozarea optimă. Pentru a elimina posibilitatea de formare a unor grupuri (sau ciorchini) de semințe (sau de granule) lipite între ele, aparatul are 2 dispozitive care le agită continuu, iar pentru împrăștierea uniformă și precisă are 8 ventilatoare EDF (Electronic Ducted Fans), care funcționează pe principiul lui Bernoulli. XAG JetSeed™ suportă diferite dimensiuni ale granulelor, de la 1 mm la 10 mm. XAG JetSeed™ „devine primul mecanism de împrăștiere cu o eficiență și o precizie la un nivel fără precedent” (uavexpertnews.com). Precizia și eficiența sistemului se bazează și pe sistemul de control al zborului, XAG SUPERX®3 Pro, și pe folosirea rețelei de navigație RTK2). În videoclipul de mai jos despre UAV P30, publicat anul trecut de compania XAG, se observă cum elicele dronei dirijează picăturile de substanțe vertical, direct în jos, pentru a preveni devierea și a reduce evaporarea. Granulele de îngrășăminte, de pesticide, sau semințele, sunt propulsate la sol numai acolo unde este necesar, numai acolo unde indică harta de analiză a terenului, a culturii și a repartizării plantelor existente.

JetSeed™ Granule Spreading este o mașină automată de împrăștiere destinată agriculturii de precizie, îmbunătățind procesul de însămânțare, de fertilizare sau de protecție a plantelor. Sistemul, format din dispozitivul de împrăștiere și drona XAG P30, poate elibera eficient semințe granulate, îngrășăminte sau pesticide pe o suprafață de până la 12 acri (0,405 ha) de teren pe oră, o muncă pentru care ar fi nevoie de 150 de lucrători. Operațiunea este comandată folosind un smartphone, iar „modul de zbor complet autonom permite funcționarea fără probleme a JetSeed™ în diferite medii”, acolo unde mașinile de la sol sau avioanele de mici dimensiuni sunt dificil de manevrat, se arată pe site-ul companiei XAG (xa.com). UAS XAG P30 poate funcționa autonom și liber pe diferite terenuri, indiferent dacă sunt câmpuri, dealuri sau zone împădurite (xa.com). Dispozitivul XAG JetSeed™ se montează cu ușurință pe drona modularizată XAG P30 și în câteva minute poate incepe operațiunea de răspândire cu precizie a granulelor. Un exemplu, din care reiese eficiența acestui sistem, este însămânțarea orezului care, efectuată cu JetSeed™, înseamnă 5 ha pe oră, fără a răscoli pământul, de 150 de ori mai rapid decât semănatul manual și de 5 ori mai rapid decât plantatorul (mașina de plantat) de mare viteză. Sistemul este sigur și ecologic, reînsămânțarea se face fără să strice culturile existente și fără să producă tasarea solului. Un alt exemplu, împrăștierea agenților de topire a zăpezii pe suprafațele deschise poate reduce considerabil riscul de înghețare și de distrugere a culturilor. În rezumat, cele mai importante caracteristici ale sistemului JetSeed™ Granule Spreading sunt :

  • controlul dinamic al dispersiei granulelor,
  • jetul de semințe sau de substanțe cu viteză mare,
  • se adaptează la orice mediu, la orice suprafață,
  • precizie la centimetru prin sistemul RTK,
  • se evită obstacolele întâlnite pe traseu,
  • controlul se face cu un smartphone,
  • este complet autonom etc. (xa.com).

1) XAG® este o companie din China orientată pe tehnologia modernă pentru agricultură. În 19 țări sunt exploatate peste 30.000 de drone agricole XAG. În China, a furnizat cu succes servicii de pulverizare de mare precizie pe mai mult de 5 milioane de hectare de terenuri. Odată cu lansarea sistemului JetSeed™ Granule Spreading, “compania și-a asumat un rol în viitorul agriculturii de precizie, în viitorul agriculturii inteligente și, în același timp, de a începe o misiune nouă pentru a oferi soluții eficiente și practice în restabilirea ecosistemului Pământului, după cum este prezentată pe site-ul uavexpertnews.com.

2) RTK (Real-time kinematic) este o tehnică de navigație prin satelit utilizată pentru a mări precizia datelor furnizate de sistemele de poziționare prin satelit (GNSS, global navigation satellite systems), cum ar fi GPS, GLONASS, Galileo și BeiDou. Utilizează măsurători ale fazei undei purtătoare a semnalului și se bazează pe o singură stație de referință sau o stație virtuală interpolată pentru a furniza corecții în timp real. Oferă o precizie la nivel de centimetru. Precizia măsurării intervalului rezultat de datorează capacității componentelor electronice ale receptorului de a procesa cu precizie semnalele de la satelit și de la unele surse suplimentare de eroare. Are aplicații în studiul terenurilor (topografiere, cartografiere), în studiile hidrografice și în zborul UAV (vehicule aeriene fără pilot).

Tags