Noul sistem anti-dronă (CUAV, Counter Unmanned Aerial Vehicle) Groza-R2 este o variantă perfecționată a sistemului Groza-R
La expoziția de tehnologie pentru apărare de la Minsk (Belarusian Military Exhibition) MILEX 2019, care va avea loc între 15 și 19 mai, compania KB Radar va prezenta un sistem portabil de anihilare a dronelor aeriene care zboară în zone interzise sau în zone cu restricții. Este un dispozitiv de bruiaj, asemănător ca formă cu o pușcă automată, care va interzice accesul neautorizat al sUAV (small Unamenned Aerial Vehicle) în anumite perimetre. Arma CUAV (Counter UAV) va fi folosită pentru localizarea și neutralizarea în aer a dronelor de mici dimensiuni (multirotor sau cu aripi fixe) care se pot transforma într-un potențial pericol. Sistemul CUAV Groza-R2 a fost realizat pe baza modelului anterior, Groza-R, căruia i s-au adus mai multe îmbunătățiri. Pistolul radioelectronic Groza-R a fost lansat de compania KB Radar din Minsk, capitala Republicii Belarus, la începutul anului 2017. În aceeași perioadă, „erau prezentate aparate similare produse de companii de vârf din Statele Unite, Israel, Australia sau Canada”, se arată pe site-ul uasvision.com. Chiar dacă Groza-R a fost „una dintre cele mai eficiente soluții pentru combaterea dronelor mici”, unele agenții de securitate din Belarus au fost nemulțumite de produs și au propus construirea unui model mai ușor. Noul sistem anti-dronă poate perturba (bruia) și întrerupe semnalele de navigație prin satelit (sistemele GLONASS sau GPS) și comunicațiile de frecvențe radio (RF, radio frequency) în lungimile de undă (bandele de frecvență) de 1.570-1.610 MHz, 2.400-2.483 GHz și 5.725-5.850 GHz. Din cauza efectului de blocare a semnalelor de comunicație, drona vizată este forțată să aterizeze de urgență.
Dispozitivul Groza-R2 este conceput pentru a viza frecvențe care nu vor interfera cu cele folosite de avioanele cu echipaj sau cu alte benzi de radio dedicate. Dintre parametrii publicați pe site-ul companiei (kbradar.by) mai trebuie amintiți timpul continuu de emisie, care este de minim 30 minute, și greutatea maximă, care este de 6,5 kg. Distanța la care se pot bloca sistemele UAV de navigație prin satelit este minimum 1 km (kbradar.by). La detectarea unei ținte (drone) în zbor, operatorul o urmărește și trimite semnalul electromagnetic pertubator. Sistemul este mai ușor și mai compact decât predecesorul model pentru că au fost folosite componente de dimensiuni mult mai mici. Gradul de protecție (International Protection Marking sau Ingress Protection Marking) este IP54, ceea ce înseamnă o protecție la pătrunderea apei sau prafului din orice direcție. Urmează ca, după lansarea de la MILEX 2019 din 15-19 mai, să fie exprimate opinii de către specialiștii militari sau de agențiile de securitate, și dacă pot fi anulate nemulțumirile față de Groza-R.