DeltaQuad Pro, dronă pentru urmărirea obiectelor (1)

May 2021

 

Compania olandeză Vertical Technologies a lansat o telecomandă integrată (DeltaQuad Controller) cu funcții destinate aplicațiilor cu drone din mai multe domenii

Producătorul dronelor aeriene (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) DeltaQuad Pro, aparate de zbor cu decolare și aterizare pe verticală (VTOL, vertical take-off and landing), a lansat recent un nou model de controler, „o telecomandă integrată cu funcții impresionante”, după cum este descrisă pe site-ul uavexpertnews.com. Circuitul hardware complex, împreună cu software-ul asociat, se bazează pe cele mai noi inovații și tehnologii din comunicația directă între două echipamente, în mod special a celor mobile, cunoscută prin simbolul D2D (prescurtare pentru device-to-device sau „de la dispozitiv la dispozitiv”) și pe „gestionarea inteligentă a lățimii de bandă” (unmannedsystemstechnology.com). De acum, compania Vertical Technologies, cu sediul central în orașul Badhoevedorp din Țările de Jos, prezintă pe piața UAV, pe lângă dronele VTOL cu aripi fixe (fixed-wing) DeltaQuad Pro, care au caracteristici deosebit de performante, și un controler cu funcții remarcabile. Modelele aparatelor UAV VTOL pe care le oferă compania, și care se pot configura în funcție de solicitările utilizatorului final, au în completarea numelui DeltaQuad Pro indicativele care arată destinația sau scopul pentru care pot fi pregătite și folosite (#CARGO, #MAP, #INSPECT și #VIEW). Linia extinsă de produse UAV cuprinde modele care dețin caracteristici specifice pentru transport, de cartografiere, pentru inspecție sau de supraveghere”, iar numele lor sunt relevante. Pe site-ul deltaquad.com se găsește atât prețul de plecare pentru fiecare versiune, cât și aplicația, relativ simplă, care ajută utilizatorul la configurarea sistemului dorit. Astfel, primele trei modele pornesc de la aceeași sumă, 9.999 €, iar al patrulea model de la 14.999 €. Cu observația că sunt unele diferențe definitorii, cele patru platforme au și multe caracteristici de bază comune, cum ar fi, de exemplu :

  • zborul complet autonom de la decolare până la aterizare,
  • urmărirea autonomă (vizuală și în deplasare) a obiectelor,
  • controlul manual simplu folosind DeltaQuad Controller,
  • asamblarea pe teren într-un minut, fără unelte,
  • nu sunt necesare calibrări înainte de zbor,
  • acoperirea distanței de până la 100 km la un zbor (cu senzori termali),
  • sau până la 150 km la un singur zbor (cu senzori RGB),
  • simulatorul de zbor DeltaQuad,
  • instrumentele on-line de validare a misiunii și de analize.

Spre deosebire de urmărirea video a obiectelor, urmărirea autonomă este capacitatea unei drone de a urmări din zbor obiectul identificat și pe care este fixată camera video. Odată cu lansarea noului controler, la sistemul numit DeltaQuad Pro #VIEW s-a introdus și această funcție, urmărirea autonomă a obiectelor, ceea ce este o noutate mondială pentru o dronă VTOL fixed-wing de supraveghere. Folosind controlerul DeltaQuad cu ecran tactil, pilotul (operatorul) poate atinge orice obiect văzut pe ecran și, acționând un comutator, UAV DeltaQuad Pro va urmări în mod autonom obiectul de interes până când pilotul hotărăște să se „decupleze”. Cu această funcție, drona este capabilă să urmărească în mod autonom un om, o mașină, sau chiar o altă dronă aeriană. Modelul nou de controler (DeltaQuad Controller) are raze de transmisie de 50 de kilometri și se poate integra oricăruia dintre cele patru modele UAV (DeltaQuad Pro). În articolele de pe site-urile care prezintă ultima realizare a companiei olandeze Vertical Technologies (uavexpertnews.com și unmannedsystemstechnology.com), care au preluat informațiile de pe site-ul deltaquad.com, se mai precizează, „Controlerul este echipat cu o conectivitate securizată VPN la internet mobil, prin intermediul căreia poate transmite date de telemetrie, imagini video HD și chiar comanda manuală de control de la pilot. Se permite comutarea instantanee între o conexiune bazată pe radio și cea bazată pe internet, ceea ce adaugă atât redundanța care asigură precizia informației și o autonomie practic nelimitată, cât și partajarea la distanță a videoclipurilor și a controlului pe ecrane mai mari, pentru integrarea într-un centru de comandă”. Această tehnologie de ultimă generație, introdusă recent în industria dronelor de compania Vertical Technologies, are implicații în mai multe domenii. De exemplu, organizațiile din sectorul securității au acum posibilitatea să urmărească autonom subiecții, atât prin imagini video transmise de UAV cât și fizic. Potențialul companiilor de securitate este semnificativ superior, mai ales dacă sunt utilizate unele funcții noi, cum ar fi imaginea termică (thermal vision) obținută cu senzori speciali. Imaginile prezentate în acest articol au fost preluate de pe site-ul dronequad.com, care se recomandă a fi accesat, mai ales de cei care doresc o configurare specifică. Va urma.

Tags