Compania braziliană Mac Jee dezvoltă o dronă kamikaze

November 2023

 

Anshar, „drona care explodează”, este în consens cu „cerințele doctrinelor moderne de război și va completa oferta de produse Mac Jee Defesa pentru națiunile aliate”

La Dubai Airshow, expoziție comercială din industria aerospațială organizată anul acesta între 13 și 17 noiembrie, compania Mac Jee Group din Brazilia a expus pentru prima dată pe piața internațională prototipul unei drone explozive, numită Anshar. Evenimentul expozițional Dubai Airshow, renumit la nivel global, are loc din doi în doi ani la Dubai World Central (DWC) din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Ediția din acest an „a reunit jucători cheie din industria aerospațială și de apărare din toată lumea” și a fost apreciată ca fiind „cea mai mare și cea mai bună” de până acum. Prezentarea dronei Anshar are loc pe fondul utilizării tot mai intense în ultimele luni a acestei categorii de arme, mai ales în războiul de agresiune al Rusiei împotriva statului ucrainean (c4isrnet.com). Astfel de drone sunt proiectate „pentru a fi capabile să stea în zbor până când operatorul de la distanță ordonă prăbușirea lor peste obiectiv” și, din acest motiv, sunt cunoscute sub numele „muniții rătăcitoare” („loitering munitions”). Deoarece distrugerea completă este inevitabilă la explozia prin impactul cu ținta inamică, sunt numite și „drone kamikaze”. Modelul Anshar a fost dezvoltat de Mac Jee „pentru a satisface cerințele doctrinelor moderne de război, întărind oferta de produse a companiei pentru națiunile aliate”, conform edrmagazine.eu, site al publicației EDR Magazine (European Defence Review), „principalul jurnal de limbă engleză care se concentrează pe probleme legate de apărare dintr-o perspectivă europeană”. Numele dat dronei își are originea în mitologia babiloniană, Anshar* fiind zeul orizontului ceresc, de fapt „întregul cer”. În prezentarea de pe site-ul companiei Mac Jee (macjee.com.br) scrie că grupul face parte din Baza Industrială de Apărare a Braziliei (Base Industrial de Defesa do Brasil) și este format din Mac Jee Defesa, Mac Jee Tecnologia și Equipaer, „companii inovatoare, tehnologice, sută la sută braziliene”. Organizația Mac Jee Group are sediul central în importantul centru de apărare al Braziliei, orașul São José dos Campos, care găzduiește și alte firme din domeniul aerospațial și al apărării. Un exemplu este corporația multinațională Embraer S.A., care proiectează, produce și vinde avioane comerciale, militare, agricole și de altă utilizare. Embraer oferă și serviciile de leasing și de asistență pentru aviație. Mac Jee Group efectuează operațiuni la nivel global și deține birouri comerciale în centrul financiar al Braziliei, orașul São Paulo, și în Franța. „Produs al eforturilor interne de cercetare și dezvoltare (R&D, Researche and Deevelopment) ale lui Mac Jee, noua dronă kamikaze Anshar reprezintă un progres semnificativ în tehnologie și capacitate pentru industria de apărare din Brazilia” (armyrecognition.com). Conform raportului transmis de Mac Jee, drona explozivă Anshar,

  • atinge o viteză de 170 m/s (612 km/h sau 380 mph),
  • altitudinea maximă de 8.000 de metri (8 km),
  • are o rază de acțiune de până la 100 km (62 mile),
  • o autonomie de zbor de 60 de minute,
  • greutatea maximă la decolare de 160 kg (352 lb),
  • transportă o sarcină utilă de 20 kg (44 lb) și
  • combustibil în greutate de 46 kg (peste 100 lb).

Mathieu Izquierdo, directorul pentru dezvoltarea afacerilor de vânzări în cadrul grupului Mac Jee, a declarat despre Ansahr că, „este un produs nou care se aliniază cu noile doctrine de război” și că „a fost dezvoltat pentru a satisface cerințele clienților noștri din afara Braziliei”. Domnia sa a adăugat, fără a oferi detalii despre costul echipamentului, că drona „a fost concepută pentru a distruge cu un cost redus, întreținere simplă și operare ușoară ținte de mare valoare” (uasvision.com, c4isrnet.com și altele). Pe site-ul companiei (macjee.com.br) se specifică faptul că Mac Jee deține „un portofoliu diversificat de muniții aeriene, de soluții de apărare și materiale energetice și se remarcă prin potențial și capacitate ca să dezvolte produse de înaltă calitate, cu tehnologie exclusivă”. Având o prezență pe piață de peste un deceniu, compania activează pe segmentele apărare și aerospațială și este responsabilă de întregul ciclu de producție, garantând clienților autonomie totală. „Mac Jee Defesa are parteneriat cu jucători importanți naționali și internaționali cu scopul de a oferi cele mai bune soluții și produse pentru industrie”. Mac Jee este cunoscută în primul rând pentru fabricarea de ținte aeriene și lansatoare de rachete, dar apariția la Dubai Airshow a dronei Anshar „marchează intrarea companiei în domeniul munițiilor rătăcite”, precizează articolul de pe armyrecognition.com. Simon Jeannot, președinte și fondator al grupului Mac Jee, spune că, „Anshar a fost dezvoltată pentru a zbura la mare altitudine și cu viteză mare, cu o manevrabilitate excelentă și integrarea unei game largi de sarcini utile”. Domnia sa completează, „Ne-am folosit cunoștințele și resursele pentru a dezvolta o soluție care să garanteze Forțelor Aeriene ale națiunilor aliate condițiile pentru a-și îndeplini sarcinile cu cele mai bune rezultate”. Dezvoltarea dronei Anshar este într-o etapă avansată și va fi produsă la unitățile Mac Jee Defesa din regiunea Vale do íba, statul São Paulo. Mac Jee se angajează să dezvolte soluții „cu din ce în ce mai multă electronică și chiar să folosească inteligența artificială”. Compania intenționează să execute o demonstrație cu produsul real Anshar la începutul anului viitor la World Defense Show (WDS) din Arabia Saudită, eveniment programat în perioada 4 – 8 februarie. Motivele pot fi că, după cum declară Mathieu Izquierdo, „Mac Jee exportă majoritatea produselor sale în Orientul Mijlociu” (uasvision.com), și pentru că WDS 2024 „va prezenta viitorul apărării prin dezvoltări tehnologice de pe tot globul” (worlddefenseshow.com).


* Adesea echivalat cu Ashur („Întregul Cer”), zeitatea ocrotitoare a Imperiului Asirian, Anshar a fost un zeu primordial în mitul babilonian al creației (Enuma Elish) cunoscut și sub numele de „Cele șapte tăblițe ale Creației”. Consoarta (sora și soția) lui Anshur este Kishar, care înseamnă „Întregul Pământ”. Toate tăblițele care aparțin mitului Enuma Elish și au fost găsite în excavările mai multor situri arheologice, datează de pe la 1200 î.d.Hr. Totuși, sunt indicii că acestea sunt doar copiile unei versiuni mult mai vechi a mitului (worldhistory.org).

Tags