Îmbunătățiri ale sistemelor „kamikaze” Hero-30 (2)

October 2018

Un alt lansator și simulatorul opțional pentru instruire sunt avantaje ale noilor sisteme UVision Air

Continuare. „Dronele sinucigașe” sau „dronele kamikaze” fac parte din categoria sistemelor de arme de atac a căror muniție parcurge în zbor un teritoriu, unde este posibil să existe obiective inamice, pe care le caută și le atacă imediat ce le descoperă. Astfel de drone sunt proiectate și construite și de compania israeliană UVision Air Ltd. având numele de sisteme Hero. Este o familie formată din șapte modele, unele dintre ele fiind prezentate pe scurt și în revista on-line dronele.ro (vezi dronele.ro/îmbunătățiri ale sistemului… (1)/. Cel mai mic model din familia Hero, și probabil cel mai apreciat, este Hero-30, un dispozitiv portabil în greutate de numai 3 kg. Recent, la începutul acestei luni, compania UVision Air Ltd. a făcut publice câteva îmbunătățiri importante ale componentelor acestul sistem inteligent. S-a avut în vedere reducerea în greutate a întregului ansamblu și, pentru a fi mai ușor, mai simplu de instalat și deci mai repede de pus în funcțiune, s-a reconfigurat dispozitivul de lansare. Recipientul exterior de aer comprimat garantează o siguranță sporită în timpul lansării dronei. Secvențele selectate din filmul de prezentare al companiei, arată că drona „kamikaze” Hero-30 poate fi gata de lansare într-un timp foarte scurt, de ordinul secundelor. Sistemul poate fi instalat cu ușurință și pe diferite platforme militare mobile. Viteza maximă pe care drona cu muniție explozivă o poate atinge în zbor este de 100 de noduri (aprox. 185 de km/h).

 

Datorită sistemului pneumatic de lansare, a vitezei, a zgomotului scăzut, a semnalului termic redus și a preciziei de ochire, trupele inamice sunt luate prin surprindere, „oferind astfel un avantaj major forțelor de luptă” care folosesc Hero-30 (uasvision.com). O altă îmbunătățire adusă dispozitivelor Hero, implicit și modelului Hero-30, este un sistem avansat de simulare, folosit pentru instruirea personalului combativ.

 

Repetițiile pentru o acțiune de atac elimină riscul unor incidente, în unele situații inerente, și reduc substanțial costurile misiunilor reale de luptă. Simulatorul, numit tot Hero, „permite antrenamenul pentru toate nivelurile, într-o gamă largă de scenarii operaționale”, după cum arată site-ul uvisionuav.com. În același articol se precizează, „Sistemul se bazează pe un software propriu care rulează pe unitatea de control a operatorului (Hero Operator Control Unit, OCU)”, are baze de date de instruire 3D, crează un mediu al realității virtuale (VR, virtual reality) etc. Instalat sub Windows, simulatorul este compatibil și complet integrat cu sistemul de control al pilotului automat. Poate pune la dispoziția cursanților „un feedback clar și constructiv”. Aceste caracteristici sunt opționale, se pot adăuga la cerere, făcând din simulatorul Hero „un instrument ideal, atât pentru instruirea operatorilor începători, cât și pentru pregătirea unor misiuni reale de pe câmpul de luptă”, prin simularea teritoriului inamic. Misiunile pentru care se poate face instruire cu sistemul de simulare Hero pot fi și culegerea de informații, supravegherea și recunoașterea, așa-numitele operațiuni ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance).

 

Noam Levitt, CEO al UVision Air Ltd. a declarat, „Atât noul lansator cât și sistemul de simulare au fost create cu scopul de a spori eficiența forțelor armate. Pe câmpul de luptă, lansatorul, cu o greutate redusă și o cutie externă de aer comprimat, oferă soldatului eficiență operațională și ușurință în utilizare. Simulatorul permite instruirea într-un mediu virtual, pregătind soldații pentru misiuni reale. Ambele, sistemul Hero și noul lansator, sunt deja folosite de forțe armate din întreaga lume”.

Tags