Cercetările privind modul în care dronele aeriene ar putea înlătura numeroasele obstacole din sectorul asistenței medicale de urgență sunt concludente
Numărul domeniilor de activitate în care a pătruns decisiv tehnologia dronelor, în special a dronelor aeriene, sau UAV (Unmanned Aerial Vehicle), a crescut spectaculos. Recent, o prezentare demnă de luat în seamă „a evidențiat potențialul utilizării acestor aparate de zbor în transformarea logisticii medicale, mai ales în țările în curs de dezvoltare”. La sfârșitul lunii februarie, un articol de pe site-ul dronelife.com menționa că la Drone Show Korea din acest an, dr. Yi Zhang, economist de marcă la Banca Mondială, a prezentat rezultatele cercetărilor privind modul cum dronele pot elimina „golurile” care continuă să existe în logistica asistenței medicale de urgență. Evenimentul Drone Show Korea (DSK 2025), „cea mai mare expoziție orientată pe drone din Asia” a fost organizat între 26 și 28 februarie a.c. la Centrul de Expoziții și Convenții din orașul-port Busan, Coreea de Sud. Conferințele de la DSK 2025 din BEXCO (Busan Exhibition & Convention Center) au continuat să servească „drept platformă pentru discuții și dezbateri privind o serie de aplicații inovatoare ale tehnologiei dronelor” (dronelife.com) și au oferit participanților „o oportunitate excelentă de a rămâne la curent cu cele mai noi tendințe din acest domeniu” (droneshowkorea.com). BEXCO s-a dovedit a fi din nou o locație minunată pentru expoziții și pentru conferințe, „este foarte bine conectat și dispune de facilități audiovizuale moderne”. Pentru a demonstra beneficiile dronelor în logistica medicală, cercetătorii au efectuat analize riguroase și extinse asupra situației actuale, concentrându-se pe tehnologie și pe cadrul sau normele de reglementare din diferite state.
Studiile au subliniat importanța modelării pentru a lua decizii informate în proiectarea rețelei și a cerințelor legate de sarcina utilă, „în special în condiții meteorologice nefavorabile, unde dronele pot depăși semnificativ transportul tradițional la sol” (dronelife.com). Cele mai multe obstacole în domeniul asistenței medicale apar în țările în curs de dezvoltare, cauzele fiind infrastructura precară și resursele umane inadecvate, mai scrie în același articol. Se știe, de exemplu, că în țările cu un nivel al veniturilor mai scăzut „speranța de viață este semnificativ mai mică și rata de mortalitate maternă dramatic mai mare, raportul fiind de până la nouă ori mai ridicat față de cel din regiunile mai dezvoltate”. Pe lângă acestea, probleme mai grave, care pot genera rezultate slabe în domeniul sănătății, sunt acolo unde se regăsesc diverse constrângeri financiare. Dr. Yi Zhang a dat ca exemplu situații din lumea reală. „A oferit o privire aprofundată asupra Zambiei, țară cu o populație de 20,7 milioane de locuitori care se confruntă în furnizarea de asistență medicală cu provocări logistice serioase”. Din cauza ploilor sezoniere, care perturbă accesul în zonele rurale, și al drumurilor proaste, livrarea produselor de sănătate esențiale este de cele mai multe ori periclitată.
Serviciul din Zambia denumit „Flying Doctor”, abreviat ZFDS (Zambia Flying Doctor Service), a fost creat ca să deservească pe calea aerului serviciile din domeniul sănătății comunitare. „Provocările operaționale, cum ar fi condițiile meteorologice nefavorabile și costurile ridicate ale combustibilului, fac foarte dificilă întreținerea acestor servicii”. O alternativă durabilă ar putea fi oferită de drone. Utilizarea aparatelor de zbor fără pilot „ar crește gradul de acoperire și eficiența acestor servicii critice” (zfds.org.zm). De exemplu, într-o provincie a țării, transferul de sânge între spitale poate dura pe drum până la zece ore în condiții normale, în timp ce dronele pot reduce acest timp la doar trei ore. Economisirea timpului poate fi crucială în situațiile care pun viața oamenilor în pericol și, de aceea, a ajuns să fie „un argument puternic pentru adoptarea tehnologiei dronelor în logistica medicală” (dronelife.com). Dr. Yi Zhang a subliniat că dronele ar putea fi instrumentul de transformare în bine a logisticii medicale. Domnia sa a abordat mai multe provocări critice, dintre care a evidențiat ca principali trei piloni :
- Depășirea obstacolelor datorate infrastructurii. Dronele oferă soluția sigură pentru evitarea barierelor geografice și de infrastructură, asigurând că proviziile medicale esențiale ajung rapid și în mod eficient în zonele îndepărtate sau greu accesibile.
- Permite o logistică eficientă. Prin furnizarea de livrări la timp, utilizarea dronelor asigură că resursele vitale, cum ar fi sângele și unele medicamente, sunt disponibile „acolo unde și atunci când sunt necesare”. Îmbunătățește astfel eficiența generală a serviciilor de asistență medicală.
- Ameliorarea accesului la majoritatea solicitărilor în regim de urgență. Cu ajutorul dronelor crește disponibilitatea resurselor medicale esențiale, asigurând timp de răspuns mai mic în situații de urgență și mărind semnificativ capacitatea de îngrijire critică.
Pe parcursul conferinței „au ieșit la suprafață mai multe informații și au fost puse în lumină diverse posibilități ale dronelor pentru logistica modernă și nu numai” (dronelife.com). Articolul de pe acest site a remarcat că rezultatul cercetărilor dr. Yi Zhang sunt un argument puternic pentru integrarea dronelor în sistemele de sănătate din țările în curs de dezvoltare, promițând un progres în eficiența serviciilor medicale și acoperirea zonelor unde este cea mai mare nevoie de ele.