Imagini de înaltă rezoluție pentru agricultura de precizie

September 2022

 

Cu noile opțiuni multispectrale și termice, senzorul 6X (Sentera) colectează și furnizează date „pentru decizii mai rapide și mai precise”

Compania Sentera a anunțat recent lansarea pe piață a unor senzori noi, care vor putea capta imagini de înaltă rezoluție cu opt canale de date. Cu sediul în orașul St. Paul, reședința comitatului Ramsey și capitala statului american Minnesota, Sentera oferă fermierilor care vor să obțină date complete, inclusiv informații digitale și imagini aeriene preluate cu drona (UAV, Unmanned Aerial Vehicle), o puternică platformă denumită FieldAgent®. Saint Paul (abreviat St. Paul), unul dintre cele mai vechi orașe din Minnesota, se învecinează cu Minneapolis, motiv pentru care sunt denumite adesea orașe gemene („twin cities”). Împreună, constituie „inima” zonei metropolitane Minneapolis-Saint Paul, în care, pentru că este centrul de afaceri, de transport, industrial și artistic al statului Minnesota,  locuiește peste jumătate din populația acestuia. Conform prezentării de pe platforma de informare Crunchbase din orașul San Francisco, statul California, care publică pe site-ul crunchbase.com date comerciale despre companii private și publice din toată lumea, Sentera poate fi considerată un pionier „al analizelor și datelor obținute prin învățare automată (machine learning) pentru agricultura digitală (agricultura de precizie)”. Compania Sentera a devenit lider în industria de analiză agricolă în timp real (suasnews.com). Oferă fermierilor, proprietarilor de terenuri cultivate și personalului decizional din agricultură „cele mai rapide și mai fiabile informații agronomice pentru maximizarea rezultatelor, începând cu cercetarea și producția de semințe până la asistența în comercializare”. Oferta se materializează, în primul rând, prin intermediul platformei FieldAgent®. „Operând în peste 45 de țări, Sentera lucrează cu sute de clienți pentru a monitoriza peste 42 de milioane de acri (apropae 17 milioane de hectare) în timp real” (sentera.com). Platforma software este ușor de utilizat, permițând „vizualizarea și analiza datelor pentru a obține o imagine clară a performanțelor” de la culturile de plante. Odată cu folosirea senzorului Sentera 6X Multispectral, deciziile vor avea un support nou pentru că oferă imagini cu o acuratețe ridicată și o captare mai rapidă a datelor necesare analizei post-procesare. Senzorul termic 6X, beneficiind de o lentilă radiometrică, extinde măsurarea temperaturii la nivel de pixeli. Prin tehnicile radiometrice, sau metodele de măsurare a radiațiilor electromagnetice, inclusiv a luminii vizibile, se arată distribuția puterii radiației termice în spațiu. Platforma Sentera, bazată pe noii senzori 6X, este compatibilă, de exemplu, cu UAV DJI, seriile Inspire și Matrice, pe care piloții de drone le controlează pentru a înregistra și transmite imaginile de înaltă rezoluție. După cum se prezintă pe site-ul sentera.com, analizele cheie generate de imaginile capturate cu senzorul 6X includ:

  • Numărul de plante sau contorizarea (Stand Count), oferă o perspectivă asupra uniformității culturii, determină numărul exact de plante dintr-o anumită zonă, îl compară cu rezultatele așteptate și calculează procentele conform normelor dintr-un câmp convențional,
  • Sănătatea culturilor (Crop Health), pentru a cuantifica efectele stropirilor și tratamentelor,
  • Acoperirea (Canopy Cover), pentru a observa și analiza uniformitatea vegetației verzi,
  • Înflorirea (Flowering), monitorizează dezvoltarea înfloririi pe tot parcursul sezonului pentru a caracteriza stadiul de creștere, dezvoltarea și maturitatea culturii,
  • Acoperirea cu reziduuri (Residue Cover), prezintă repartizarea și volumul unor elemente reziduale care acoperă solul înainte de plantarea culturii sau după recoltare.

Ryan Nelson, inginer șef în compania Sentera, a declarat, printre altele, că pentru culturile cheie, inclusiv porumb, soia, bumbac, „senzorii 6X oferă clienților cele mai precise și mai oportune analize”. Fermierii pot valida rezultatele și pot lua deciziile critice referitoare la „prioritățile de dezvoltare a produselor”. Ryan Nelson a continuat spunând, „suntem încântați să continuăm livrarea senzorilor 6X la clienți pentru sezonul viitor”. Pe site-ul companiei scrie, „Dronele, senzorii și sistemele complete pe care le veți găsi la Sentera sunt gata să vă ajute să aflați mai multe, mai devreme și să știți ce să faceți în continuare”. Pentru a ajunge la un nivel de informații superior, metodele manuale existente trebuie înlocuite cu tehnologia modernă. Aceasta include, dronele, senzorii Sentera, platforma de învățare automată și inteligența artificială. Ca rezultat, se elimină erorile, se economisește timp și resurse, se obțin informații în timp real și se iau mai repede decizii.

Tags