Compania Dropcopter a fost chemată să ajute la polenizarea merilor din ferma Beak & Skiff Apple Orchard
În primăvara acestui an, în livada de meri Beak & Skiff Apple Orchard, din perimetrul orașului LaFayette, comitatul Onondaga, statul New York, zumzetul produs de aripile albinelor a fost în concurență cu cel al elicelor unei drone. Este pentru prima oară când o dronă este folosită pentru polenizarea florilor de meri. Aparatul de zbor controlat de la sol a fost numit Droney Appleseed. Operațiunea a fost descrisă pe site-ul global futurism.com, un site bine cunoscut pentru că prezintă publicului cele mai noi descoperiri științifice, din diferite domenii, și informații la zi din tehnologie, robotică, IT, știință, cercetare și altele. Informația a fost publică mai întâi pe site-ul de știri locale syracuse.com. Procesul de polenizare este esențial pentru plantele cu flori, iar natura a creat multe tehnici ingenioase pentru rezolvarea cu succes a acestuia. Plantele trebuie să găsească metode prin care polenul să fie transportat de la una la alta, sau dintr-o parte în alta a aceleiași plante. „Nu se pot deplasa pentru a-și găsi partener pentru împerechere”, cum se întâmplă în regnul animal. Un rol important în polenizare, fără care plantele nu s-ar putea reproduce, îl au insectele, în special albinele. Nu toți fermierii știu, dar apicultorii spun că, „Fără albine agricultura ar dispărea” (agrointel.ro). Ideea utilizării altor metode de polenizare decât cea naturală, bazată pe ajutorul albinelor, a apărut odată cu fenomenul numit CCD (Colony Collapse Disorder), care a apărut în urma împrăștierii excesive de substanțe nocive albinelor. După abuzul de substanțe toxice (pesticide), pomicultorii din China au trecut la executarea manual a operațiunii de polenizeze pentru fiecare pom din livadă, în perioada cu flori din sezonul de primăvară. În livezile de meri oamenii pun polen în fiecare floare, operațiune greoaie, cu mult efort fizic și care necesită un număr mare de personal. Polenizarea constitue unul dintre punctele critice pentru o livadă de meri. Spre deosebire de culturile entomofile (a căror polenizare se face cu ajutorul insectelor), aici pomicultorul trebuie să asigure atât condiţiile, cât şi sursa de polenizare. Productivitatea florilor de măr este dependentă de polenizarea încrucişată, chiar dacă florile de măr sunt flori complete. Dintre cauzele care pot genera un eșec în dezvoltarea fructelor, și anume :
- lipsa insectelor polenizatoare,
- existenţa în livadă a unor soiuri sterile sau
- condiţii climatice nefavorabile în perioada florilor,
cea mai periculoasă este prima, lipsa albinelor polenizatoare. Dacă este neglijată această cauză, toate celelalte măsuri privind productivitatea sunt ineficiente. Specialiștii în cultura merilor de la livezile fermei Beak & Skiff Apple Orchard au considerat că folosirea dronelor poate fi benefică. Rezultatele polenizării cu drona și randamentul operațiunii vor fi observate și analizate în sezonul de recoltare. Nu este pentru prima oară când o dronă a pulverizat polen peste terenuri agricole dar este prima oară în lume când s-a folosit pentru meri. Filmul cu zborul dronei, realizat de companie, a fost preluat de syracuse.com, futurism.com și se găsește inclusiv pe youtube.com.
Drona, un model hexacopter (cu șase propulsoare), a companiei start-up Dropcopter, cea care a primit misiunea să polenizeze o suprafață de cinci acri din zona centrală a celor 300 (peste 120 ha) din livada de meri, a zburat la o înălțime de aproximativ opt metri deasupra pomilor. S-a încercat o pulverizare cât mai uniformă. Firma Dropcopter este inclusă într-un program de dezvoltare GENIUS NY, care susține financiar, prin acordarea de premii substanțiale (3 milioane $) pentru investiții, echipelor clasate pe primele locuri în competiția firmelor participante, cu activitate orientată pe dezvoltarea sistemelor fără pilot (Unmanned Systems). Prin acest program Dropcopter, firmă înființată în 2013, a primit recent 250.000 $. Adam Fine, co-fondator al companiei, a declarat că anterior s-au folosit drone pentru polenizarea unor livezi de migdale și de cireșe. În prezent se lucrează, în colaborare cu o altă companie, la software-ul care să permită dronelor să stabilească singure traseele prin livadă. Prin această automatizare, proprietarii de culturi de pomi fructiferi doar vor supraveghea operațiunea de polenizare. În imaginea de mai jos, alături de Adam Fine (stânga), sunt Jon Parry (dreapta), director la GENIUS NY, și Peter Fleckenstein, reprezentantul Beak & Skiff.