RQ-4B Global Hawk a fost prezentată la Avalon 2019

March 2019

 

Această „premieră istorică” pentru Global Hawk a reușit prin sprijinul și parteneriatul cu USAF și al colaborării cu RAAF și cu organizatorii mitingului aviatic

Între 26 februarie și 3 martie a.c. a fost organizată în Australia cea mai amplă expoziție aviatică, aerospațială și de apărare din emisfera de sud, cunoscută printre specialiști cu numele Avalon1) 2019. Cu această ocazie, s-a stabilit „o premieră istorică”, în ultima zi a lunii februarie a aterizat, pentru prima oară în timpul desfășurării unui miting aviatic, o dronă RQ-4B Block 40 Global Hawk. Este un sistem autonom de zbor, fără pilot, construit de compania americană Northrop Grumman, „folosit de Statele Unite și de aliații săi din întreaga lume, de aproape două decenii”. Drona RQ-4 Global Hawk are atât anduranța cât și altitudinea de zbor impresionante, ceea ce o încadrează în categoria UAV denumite pe scurt HALE, de la high-altitude long-endurance. Este folosită, în primul rând de forțele aeriene ale Statelor Unite, ca dronă militară de supraveghere cu acțiune globală. Dispune de senzori în spectrul optic și infraroșu și de sistem de comunicații prin satelit. Mai multe site-uri dedicate evoluției și noutăților din tehnologia dronelor, care au descris pe larg evenimentul (uasvision.com, uavdach.org și altele), precizează că, „Tot timpul, însemnând 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, undeva în lume sunt prezente în aer sisteme Global Hawk”.

Unele dintre fotografiile care însoțesc această relatare, inclusiv videoclipul care redă momentul aterizării dronei în Australia, preluat de pe youtube.com, se regăsesc și pe site-urile amintite mai sus. RQ-4B Global Hawk are anvergura aripilor de 130 ft (40 de metri), asemenea avioanelor Boeing 737, și poate zbura fără oprire aproximativ 36 de ore, la altitudinea de 60 de mii de ft (aproximativ 11 mile sau 18.000 de metri), de unde preiau și transmit continuu informații. Cele mai importante misiuni la care participă sunt de colectare de date, pentru a ajuta forțele combatante în timpul operațiunilor militare, sau de care este nevoie în situații de urgență și în caz de catastrofe. Drona care a ajuns la Avalon Airshow a plecat de la baza aeriană a Forțelor Aeriene americane (USAF, United States Air Force) Andersen Air Force Base (AAFB sau Andersen AFB). După un parcurs de 3.075 de mile marine, într-un zbor neîntrerupt și fără probleme de 13 ore, a sosit la destinație, pe aeroportul Avalon (Avalon Airport), situat la sud-vest de orașul Melbourne, capitala statului federal Victoria, din sud-estul continentului Australia. Aterizarea pe pistă s-a efectuat cu mare precizie, după care drona a fost dirijată spre locul unde urma să fie expusă. Primirea de către participanții la eveniment a fost pe măsura remarcabilei realizări, care „a fost posibilă datorită sprijinului și parteneriatului cu USAF, în colaborare cu RAAF (Royal Australian Air Force) și cu organizatorii evenimentului Avalon Airshow”, se arată în prezentarea de pe site-ul unmannedsystemstechnology.com. Cu trei săptămâmi mai devreme, Global Hawk a zburat de la San Antonio, California, la Guam, insula din vestul Oceanului Pacific aflată în administrarea Statelor Unite, pentru a se pregăti de drumul spre Australia. „Zborul și aterizarea la Melbourne au fost controlate de la Grand Forks, Dakota de Nord” (janes.com). Scopul zborului a fost mai mult unul demonstrativ, de a arăta potențialul aparatului de zbor, având în vedere intenția RAAF pentru achiziționarea acestor modele. Versiunea cea mai mare și mai puternică, MQ-4C Triton, va efectua o misiune de patrulare maritimă alături de avionul Boeing P-8A Poseidon (MMA, Multimission Maritime Aircraft), varianta modificată a modelului Boeing 737-800 Next Gen. Conform site-ului janes.com, Australia va achiziționa șapte astfel de aparate, „prima livrare fiind prevăzută pentru anul 2023, iar ultima pentru 2025”. Se mai precizează că, „Echipaje australiene vor începe pregătirea alături de personal USAF, pentru a deveni la rândul lor instructori, în 2020-2021.


1) Avalon 2019. „Australian International Airshow and Aerospace & Defence Exposition este unul dintre cele mai prestigioase evenimente din domeniile aviație, aerospațiale și apărare, din zona Asia-Pacific”. Are loc din doi în doi ani la Avalon, statul Victoria, Australia, localitate renumită pentru aeroportul care găzduiește expoziția. Participanții își prezintă exponatele în spații închise sau în aer liber. „Avalon 2019” s-a organizat în perioada 26 februarie-3 martie. Zilele dintre 26 februarie și 3 martie au fost rezervate expozanților, oamenilor de afaceri și conferințelor, iar 1-3 martie au fost destinate publicului.

Tags