JetSeed™ (XAG) luptă contra degradării pășunilor (1)

May 2019

 

Compania chineză XAG® a prezentat un sistem de împrăștiere a semințelor sau a granulelor de substanțe bazat pe dronele P30

Pentru prima dată în lume, tehnologia UAV și inteligența artificială (AI, artificial intelligence) au fost folosite pentru refacerea biomasei de pe pășuni. S-a întâmplat în China, pe platoul Ruoergai Grassland din provincia Sichuan, una dintre cele mai mari și sălbatice rezervații naturale din țară. Aici, cu ocazia unui eveniment organizat special, compania XAG® a prezentat o metodă ingenioasă, de ultimă generație, prin care sunt împrăștiate de la înălțime semințele de iarbă. Sistemul JetSeed™ Granule Spreading, care este purtat de o dronă model P30, din seria P (drone XAG), cu care este perfect compatibil, a fost creat pentru a distribui granule, cum ar fi semințe, îngrășăminte sau pesticide, „cu precizie și eficiență, în orice mediu, prin fluxuri de aer de mare viteză”, după cum este prezentat pe site-ul uavexpertnews.com. La Ruoergai, pe pajiștile platoului tibetan aflat la 3.600 de metri altitudine, o flotă de drone aeriene P30 a împrăștiat controlat semințe de iarbă, pe un teren degradat, cu o suprafață de 670 de hectare. Sistemul JetSeed™ a fost patentat de firma XAG din Guangzhou, provincia Guangdong. Guangxhou, cunoscut înainte cu numele Canton, este „cel mai important centru industrial și comercial din sudul Chinei” (chinayearbooks.com) și al treilea oraș ca putere economică din țară. După cum spune Justin Gong, cofondator al XAG (fosta denumire, XAIRCRAFT), „70% dintre pășunile Chinei au nevoie urgentă de replantări”, iar cu dificultatea răspândirii semințelor de iarbă, pentru refacerea pășunilor, se confruntă și multe alte țări. Poate fi considerată „o provocare la nivel mondial”, multe guverne sau ONG-uri depun eforturi susținute pentru ca pășunile să fie readuse la viață. În general, acestea sunt un ecosistem relativ fragil, doar 10 procente aflându-se într-un proces de conservare, „restul fiind supuse degradării severe” (uasweekly.com). Pentru a rezolva problema, devenită globală, XAG® a conceput o soluție de răspândire cu mare precizie a semințelor. Datele despre speciile de plante și repartizarea lor sunt culese cu ajutorul UAS (Unmanned Aerial Systems) de topografiere și, după ce sunt studiate și analizate, XAI (XAG Agriculture Intelligence) generează hărți pentru operațiunile de reînsămânțare. Sunt stabilite cantitățile de semințe, viteza de deplasare în aer a dronei și modul de funcționare a dispozitivului JetSeed™. Aplicația este numită VRA (Variable-Rate Application) și este specifică agriculturii de precizie. „Se bazează pe stabilirea exactă a locației și pe calitatea terenului pe care trebuie aplicat un material, cu scopul de a diminua impactul asupra mediului” (medium.com). Pe același site mai scrie că, în mod uzual, „datele sunt colectate de senzori, hărți și GPS”.

Videoclipul de prezentare de mai sus a fost preluat de pe site-ul youtube.com, unde a fost publicat de XAG® la sfârșitul lunii aprilie a.c. Refacerea sănătății unei vegetații prin însămânțare selectivă este dificilă, mai ales pe terenurile accidentate. Semințele de iarbă trebuie aduse în zone stabilite cu precizie pentru a se evita deteriorarea speciilor originale de plante native. Acest lucru este realizat de JetSeed™, care poate controla dinamic volumul de semințe eliberate și răspândirea lor în locurile indicate de hărțile de evaluare. Deplasarea este asigurată de UAS XAG P30 Plant Protection, o dronă complet autonomă, cu sistem de control al zborului SUPERX3 Pro, și cu sistem de navigație RTK*, prin care se asigură o precizie la nivel de centimetru. „Eficiența însămânțării poate atinge până la 43 de hectare de teren pe zi, când lucrează timp de 8 ore” (uasweekly.com). Cu metodele anterioare, aceeași suprafață era reînsămânțată prin munca a 64 de lucrători. Operațiunea efectată manual este, fără îndoială, cea mai puțin eficientă, iar mașinile de la sol nu sunt pot fi adaptate terenurilor complexe. Peng Bin, CEO al XAG, spune că multe dintre mașinile disponibile în prezent pe piață nu pot garanta acuratețea împrăștierii și sunt afectate de factori externi, precum vântul sau denivelările terenului. Gradul de  deteriorare a pășunilor nu se poate observa bine fără „o privire atentă” de la înălțime, cu ajutorul camerelor și senzorilor instalați pe drone. Pe lângă reîmprospătarea pășunilor degradate, JetSeed™ se poate folosi și în multe alte aplicații, inclusiv în agricultura de precizie, la refacerea ecologică, în pescuitul pe scară largă, la prevenirea dezastrelor etc.


* vezi subsolul de la partea a doua a articolului !

Va urma.

Tags