O nouă etapă în dezvoltarea programului DARPA N3 (Next-Generation Nonsurgical Neurotechnology) se realizează prin finanțarea construirii interfeței creier-mașină
Echipele de cercetători alese de agenția DARPA (U.S. Defense Advanced Research Projects Agency, Agenția Statelor Unite pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării) speră să transforme abilitățile de înregistrare a semnalelor electrice trimise de creierul uman și recepționarea celor transmise înapoi într-o „interfață creier-mașină care să fie folosită într-un context militar”. Una dintre aplicațiile la care va fi folosită această interfață este controlul unor grupuri de drone aeriene (UAS, Unmanned Aerial Systems). Dacă dronele sunt de foarte mici dimensiuni și produc un zumzet asemănător albinelor pot fi numite „roi de drone” sau, dacă zboară grupat, sincronizat și controlat, la fel cum fac multe păsări, pot fi asimilate cu un „stol de drone”. Despre dronele care sunt dirijate să se deplaseze în „echipă”, în zbor coordonat, revista on-line dronele.ro a mai scris, vezi, de exemplu, articolul dronele.ro/cel-mai-mare-roi-de-drone…/, luna din ianuarie 2017, sau, cel mai recent, dronele.ro/roiuri-de-drone-pentru…/, din februarie 2019. Agenția DARPA a anunțat în mod oficial că finanțează „un program pentru crearea acestei interfețe (creier-mașină) care va fi o cască purtată de personalul militar și va fi destinată să permită de la controlul sistemelor active de apărare cibernetică, până la roiuri de UAV (Unamennned Aerial Vehicle)”, scria recent pe site-ul futurism.com. Dronele vor fi dirijate și controlate prin „puterea gândului”, conform unui comunicat de presă al agenției (darpa.mil/news). DARPA a stabilit deja „un calendar ambițios” pentru programul numit N3 (Next-Generation Nonsurgical Neurotechnology), anunțat pentru prima dată în luna martie, 2018. Al Emondi, directorul programului N3, a declarat că „DARPA se pregătește pentru un viitor în care combinația de sisteme aeriene fără pilot (UAS), inteligență artificială (AI) și operațiuni cibernetice (Cyberwarfare) poate provoca conflicte care vor fi greu de gestionat, printr-o reacție rapidă, cu tehnologia actuală. Prin crearea unei interfețe mai accesibile, care nu necesită intervenții chirurgicale, agenția va furniza instrumentele care permit comandanților de misiuni să rămână implicați în operațiuni dinamice și care se desfășoară în mare viteză”. O astfel de interfață va ajuta membrii unei echipe să execute sarcini complexe și să obțină abilitatea de a îndeplini mai multe activități în același timp (multitasking). În viitor, pentru îndeplinirea unor misiunii, soldatul își va pune setul de căști dotat cu o interfață neurală, așa cum se pregătește acum cu echipamentul de protecție și de luptă, a mai declarat Al Emondi. Pentru susținerea programului N3, DARPA a acordat finanțare unui număr de șase organizații, care vor forma și coordona echipe multidisciplinare :
- Institutul Memorial Battelle (mai cunoscută sub numele Battelle), cu sediul în Columbus, statul Ohio,
- Universitatea Carnegie Mellon (CMU, Carnegie Mellon University), Pittsbourgh, Pennsylvania,
- Laboratorul de Fizică Aplicată (APL, Applied Physics Laboratory) al Universității Johns Hopkins, Howard County, Maryland,
- Centrul de Cercetare Palo Alto (PARC, Palo Alto Research Center), Palo Alto, California,
- Universitatea Rice (sau William Marsh Rice University), din Houston, Texas,
- Teledyne Scientific, sediul central al companiei este în Thousand Oaks, California.
„Echipele selectate pentru programul N3 al agenției DARPA vor urmări o serie de abordări pentru a dezvolta interfețele portabile pentru comunicarea cu creierul” (darpa.mil/news, 20 mai a.c.). Vor fi utilizate cele mai noi cercetări din optică, acustică, electromagnetică și altele, pentru a înregistra activitatea neuronală și pentru a trimite semnale înapoi la creier cu viteză și rezoluție mare. Cercetarea este împărțită pe două direcții, una este spre interfețe complet neinvazive, în totalitate externe corpului uman, și a doua pe interfețe care includ nanotraductori pentru creier, dispuși fără să fie nevoie de intervenție chirurgicală. Programul de patru ani al N3 va consta din trei faze, a spus Al Emondi. După cum se arată în descrierea de pe site-ul spectrum.ieee.org, în faza actuală, faza întâi, echipele au la dispoziție un an pentru a demonstra capacitatea de a citi (înregistra) și de a scrie (stimula) țesutul cerebral prin craniu. Echipele cu rezultate pozitive vor trece la faza doi, care înseamnă că în următoarele 18 luni, vor trebui să dezvolte dispozitive de lucru și să le testeze pe animale vii. Cele care vor trece și de faza doi vor trece la următoarea, faza trei și finală, testarea dispozitivului pe oameni. „Pe tot parcursul programului, cercetarea va beneficia de informații de la experți independenți din domeniul juridic și etic, care vor lua în considerare viitoarele aplicații militare sau civile și implicațiile tehnologiei”, se mai precizează pe site-ul agenției DARPA. Aceste interfețe vor fi folosite pentru diverse aplicații de securitate națională, inclusiv pentru controlul dronelor aeriene ale armatei Statelor Unite.
Imaginile prezentate în articol sunt ilustrații sugestive realizate de DARPA și preluate de alte site-uri, care au tratat mai pe scurt sau în amănunt acest subiect.