Rezoluție și precizie „fără egal” cu Aeromapper 300

May 2019

 

Când au proiecte de anvergură, proprietarii de drone cu aripi fixe sau multirotor de mici dimensiuni vor să acopere zone mai întinse într-un timp mai scurt fără ca rezoluția și productivitatea să scadă

Despre compania canadiană Aeromao Inc. din Mississauga, oraș al provinciei Ontario și suburbie a celui mai mare oraș din Canada, Toronto, site-urile uasweekly.com și suasnews.com, de exemplu, au scris recent că oferta limitată a acesteia pentru drona Aeromapper 300 la mai puțin de 20.000 USD este de luat în considerare. În articolele de prezentare și analiză, se apreciază că acest model este „cel mai atractiv sUAS (small Unmanned Aerial Systems) la cheie destinat monitorizării aeriene profesionale” pentru că, pe lângă alte performanțe, este echipat acum cu o cameră de 42 Mp și cu sistemul PPK* (Post-Processing Kinematic). Utilizatorii pot alege dintr-o gamă largă de sarcini utile (payloads), pe care drona să le transporte, pentru diferite activități de supraveghere, de inspecție din aer, de cartografiere și topografiere. După cum arată site-ul companiei (aeromao.com), AM300 este un model de dronă aeriană cu aripi fixe (fixed-wing) echipată cu o cameră standard RGB de 24 Mp, dar care poate fi înlocuită cu senzori multispectrali sau de camere termice în infraroșu, datorită spațiului interior disponibil. „Sistemul este complet modular, are o anduranță de zbor de 1,5 ore și o conexiune de comunicații pentru distanțe mari, de până la 30 km depărtare de operatorul de la sol”. Se poate lansa ușor și rapid, parcurgând în fugă doar câțiva metri, iar „recuperarea după îndeplinirea misiunii se realizează printr-un sistem de parașute” simplu și eficient. Când este nevoie, drona poate funcționa în sistem BVLOS (beyond visual line of sight). Structura este din fibră de carbon și din Kevlar, materiale foarte dure și rezistente. Pentru prelucrarea imaginilor, pachetul fi comandat cu software-ul Pix4DMapper sau cu Agisoft Metashape, după cum alege utilizatorul. AM300 este „alegerea ideală pentru inspecții efectuate de profesiniști”, reiese din prezentarea de pe site-ul aeromao.com. Instruirea operatorilor nu este strict necesară dar este disponibilă opțional. Se pot folosi cursurile de formare și de operare on-line, drona AM300 fiind foarte ușor de utilizat de o persoană care are câteva cunoștințe tehnice de bază. „Sistemul complet poate fi pregătit pentru decolare, de un singur operator, în aproximativ 10 minute după sosirea pe teren”. Această variantă, cu o cameră de 24 Mp, „a fost testată prin mii de ore de zbor și în condiții diferite, de la deșert până în zonele arctice” (aeromao.com). Prețul actual „este de 14.000 USD, de la 16.000 USD”.

A fost achiziționată de companii din 25 de țări. Despre acest model și despre Aeromapper Talon, revista on-line dronele.ro a scris în 2016, luna noiembrie (vezi articolul dronele.ro/drone-pentru-cartografiere…/). Recent, Aeromapper 300 a fost dotată cu o cameră de 42 Mp care, împreună cu modulul PPK, oferă „o precizie și o rezoluție la sol fără precedent” (suasnews.com) și fără puncte de control la sol (Ground Control Points). Anunțul a fost făcut pe site-ul companiei Aeromao Inc. pe 15 mai a.c. Cu aceste îmbunătățiri, productivitatea sUAS cu aripi fixe AM300 crește de trei ori. Cu ajutorul camerei Sony de 42 Mp, operatorii UAV pot cartografia cu ușurință 4,7 km2 la 1,5 cm/pixel sau 9,9 km2 la 3 cm/pixel, la un singur zbor. Cu o cameră de 24 Mp se pot acoperi până la 6,5 ​​ km2 cu rezoluție de 3 cm/pixel. Reiese că rezoluția cu noua cameră, de 42 Mp, este dublă, iar rentabilitatea investiției (ROI, Return on Investment**) pe unitate de suprafață este mult mai mare. „Zonele mai mari pot fi acoperite prin efectuarea mai multor zboruri pe zi sau prin zbor la altitudine mai mare, cu condiția ca organismele de reglementare să permită acest lucru”, se mai precizează pe site-ul aeromao.com.


* Receptorul GNSS (Global Navigation Satellite System) PPK (Post-Processing Kinematic) rezolvă cea mai mare problemă a procesului de cartografiere cu drone aeriene, prin creșterea acurateței imaginilor transmise la nivel de centimetri. Este diferit de sistemul RTK (Real-time kinematic). Acesta din urmă are nevoie de o bază staționară și de puncte de control la sol localizate anterior.

** Despre Rentabilitatea Investiției sau Recuperarea Investiției (ROI) s-a mai scris în revista on-line dronele.ro, vezi articolul din aprilie 2018, dronele.ro/parrot-bluegrass-drona-multifunctionala-in-agricultura/.

Tags