Colaborare între senseFly (Elveția) și Raptor Maps (Statele Unite) pentru crearea unui concept nou și eficient de inspecție a parcurilor solare fotovoltaice
Introducere Un parc solar prezintă mai multe avantaje dacă este de mari dimensiuni. Expunerea la radiațiile solare este maximă iar costul pe kWp (puterea de vârf a unui sistem sau panou fotovoltaic) este inferior celui realizat la instalațiile mai mici. La cerințele generale ale terenului unde vor fi amplasate panourile de celule solare, cum ar fi de exemplu expunerea totală, adică absența unor porțiuni umbrite și cu înclinații (pante) mari, se adaugă și nevoia unui acces ușor pentru operațiunile de inspecție periodică. Expunerea panourilor la razele soarelui transformă direct energia luminoasă în energie electrică. Energia radiantă produsă de soare este „cea mai mare și mai nouă sursă de generare a energiei din lume”, după cum a declarat Nikhil Vadhavkar, CEO și cofondator al companiei Raptor Maps1).
Cuprins Dezvoltarea cu repeziciune a acestor sisteme de produs energie electrică a impus crearea de soluții specifice, atât pentru a crește numărul de utilizatori cât și eficiența parcurilor solare. Pentru ca operațiunile de inspecție să fie cât mai eficiente compania senseFly2) din Cheseaux-sur-Lausanne, Elveția, a început o colaborare cu Raptor Maps din orașul Somerville, comitatul Middlesex, statul Massachusetts, Statele Unite. Prin folosirea dronelor cu aripi fixe (fixed-wing) eBee X3) și a software-ul creat de compania Raptor Maps, s-a lansat un concept nou, numit „sensFly Solar 360 cu Maps Raptor”. Prezentarea acestuia a avut loc la AUVSI Xponential 2019, un eveniment organizat recent, între 29 aprilie și 2 mai, la Chicago, statul Illinois. Despre parteneriatul dintre cele două companii, Gilles Labossière, CEO al senseFly, a declarat, „înseamnă colaborarea cu un adevărat pionier din domeniul industriei solare”. Cu software-ul Raptor Maps se accelerează procesul de inspecție a parcurilor solare „de la zile până la ore”. Sistemul senseFly Solar 360 cu Raptor Maps este soluția eficientă de utilizare a senzorilor de temperatură instalați pe drone cu aripi fixe. Se oferă companiilor care dețin, monitorizează și întrețin parcuri solare, sau furnizorilor de servicii care folosesc drone aeriene, să evalueze performanțele instalațiilor până la nivel de modul. „Procesul este rapid, ușor și nu sunt necesare abilitățile unui pilot sau revizuirea manuală a datelor aeriene” (sensefly.com). Eficiența software-ului, combinată cu acoperirea și fiabilitatea dronei cu aripi fixe eBee X echipată cu senzorul termic DUET T, tot de la compania senseFly, îi ajută pe proprietari, sau pe furnizorii de servicii la aceștia care apelează, și pe operatori, să inspecteze parcurile solare „mai repede, mai ușor și mai precis decât oricând”, a adăugat Gilles Labossière, după cum scrie pe site-ul uavexpertnews.com. senseFly Solar 360 (cu Raptor Maps) este o soluția complet automatizată.
Mai rapid înseamnă că :
- Se pot inspecta într-o singură zi instalații de până la 200 MW. Se efectuează 5 zboruri de câte 70 de minute la altitudinea de 42 de metri (138 ft) AGL (altitude sau high above level). Comparativ cu metoda de inspecție de la sol, cu senzori termografici portabili, eficiența este mai mare cu până la 540 de ori.
- Drona senseFly eBee X poate zbura până la 70 de minute având sarcina utilă o cameră DUET T (termală/RGB). Permite acoperirea unei suprafețe de 65 ha (161 acri) într-un singur zbor, dublu față de UAS (unmanned Aerial Systems) multirotor.
- Cu software-ului Raptor Maps, se pot efectua inspecții de cel puțin cinci ori mai repede decât cu programele concurente folosite la alte modele de drone.
Mai ușor înseamnă că :
- Datele termografice ale panourilor solare sunt mult mai ușor de obținut. Sunt captate imaginile termice și vizuale fără a fi nevoie de un pilot instruit.
- Folosind imaginile RGB și termice de la eBee X „pentru a identifica, clasifica și localiza anomaliile”, Raptor Maps generează un raport detaliat.
Concluzii Profitabilitatea este dată de faptul că se reduce substanțial timpul personalului de la fața locului și, prin urmare, costurile cu forța de muncă, de faptul că se pot rearanja panourile solare prin generarea unui model digital al terenului, de faptul că inspecțiile parcurilor solare fotovoltaice se pot face cu o frecvență mult mai mare, de faptul că funcționarea defectuoasă unui panou se face rapid și mai ieftin etc.
1) Nikhil Vadhavkar a declarat că software-ul Raptor Maps a fost implementat pe șase continente și aplicat la 25 de milioane de panouri solare, pentru a crește producția de energie și pentru a reduce costurile de întreținere. „Suntem mândri să colaborăm cu compania senseFly, liderii industriei în drondele comerciale cu aripi fixe, pentru a spori accesul la Raptor Maps, oferind în același timp o soluție completă, care să se adapteze industriei panourilor solare”.
2) Gilles Labossière de la senseFly a declarat, „Continuăm să căutăm și să identificăm noi parteneri comerciali, cu care să putem aduce pe piață ceea ce au nevoie clienții noștri”.
3) Câteva dintre caracteristicile dronei eBee X, preluate de pe site-ul companiei senseFly :
- anvergura aripilor = 116 cm (45,7 inch),
- greutatea (inclusiv camera și bateria) = 1,1 – 1,4 kg (în funcție de cameră și baterie),
- motor electric = zbomot redus, fără perii (brushless DC electric),
- aripi sunt detașabile (se pot monta în câteve secunde),
- dimensiuni cutie de transport (lungime, lățime înălțime) = 75x48x33 cm (30x19x13 inch).