Companiile suedeze Tele2, foodora și Aerit colaborează pentru transportul aerian al comenzilor de la restaurante din Värmdö direct în curtea clienților
În Suedia, trei companii cu sfere de activitate diferite, dar care au găsit domeniul în care se poate profila o colaborare de succces, au hotărât să încheie un parteneriat prin care să asigure servicii de livrare pe calea aerului a comenzilor de bunuri primite de la clienți. Foodora**, o companie specializată în livrarea de alimente, va transporta pachetele folosind drone sau UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ale companiei Aerit „conectate cu cea mai nouă tehnologie 5G a companiei de comunicații Tele2”. Tehnologia dronelor, furnizată de Aerit***, va fi integrată în platforma logistică foodora, care a denumit ineditul serviciu „foodora Air”. Flota de drone electrice a companiei Aerit, care beneficiază de conectivitate continuă pentru drone prin tehnologia 5G și IoT (Internet of Things) de la Tele2*, va transporta rapid și mai ieftin de la o serie de restaurante din Värmdö alimentele comandate. Värmdö este un municipiu (kommun) situat pe insula Värmdön, cea mai mare insulă a arhipelagului Stockholm. Värmdö are sediul administrativ în orașul Gustavsberg și aparține de comitatul cu numele capitalei și cel mai populat oraș al Suediei, Stockholm. Livrările pachetelor cu mâncare, comandată prin aplicația foodora, încep în această primăvară și se vor face direct pe proprietățile sau în grădinile clienților, acolo unde este posibil. Pachetul va fi coborât din dronă cu ajutorul unui cablu. „Dronele au o autonomie de 21 de kilometri și eliberează 2 grame de dioxid de carbon pe kilometru, ceea ce poate fi comparat cu vehiculele tradiționale de livrare pe benzină sau diesel, care emit 143, respectiv 110 grame de dioxid de carbon pe kilometru” (tele2.com). Informații tehnice date de același site, ar mai fi :
- raza maximă de acțiune : 21 de kilometri
- raza maximă de livrare : 12 kilometri
- greutatea maximă de livrare : 4 kilograme
- condițiile meteorologice : poate zbura pe ploaie, vânt și zăpadă.
Stefan Trampus, vicepreședinte executiv B2B la Tele2, a declarat, „Tehnologia și conectivitatea au potențialul de a sparge multe dintre limitările care există în prezent în zonele rurale, unde accesul la diverse servicii și produse a scăzut odată cu urbanizarea rapidă”. Scopul companiilor partenere este să extindă livrările aeriene (cu drona) în multe alte zone din Suedia, astfel încât mai multe locații să poată avea acces la serviciul disponibil în marile orașe. Stefan Trampus a mai spus, „Se marchează o nouă eră în modul în care oamenii obțin comenzile și credem că putem vedea multe aplicații și în alte industrii. Pentru noi, cei de la Tele2, parteneriatul cu foodora este un exemplu perfect al modului în care putem folosi conectivitatea și expertiza noastră pentru a conduce viitorul. Serviciul de livrare simplu și inteligent oferă clienților o experiență extraordinară”. Referindu-se la tema colaborării, Daniel Gustafsson Raba, director de operațiuni la foodora, a declarat, „Suntem mândri că vom fi primii din Europa care lansează livrări reale cu drone și încântați să avem Tele2 și Aerit ca parteneri în această călătorie interesantă. Indiferent de locul în care vă aflați, ar trebui să puteți obține rapid ceea ce vă este necesar, cum ar fi medicamente sau alimente”. În opinia sa, un astfel de serviciu „nu ar trebui să fie disponibil doar persoanelor care au ales să se stabilească în orașele mari”. Conectivitatea continuă, care oferă capacitatea transferului unui volum mare de date, asigură gestionarea sigură a livrărilor.
* Tele2 AB (Tele2) este un furnizor de servicii de telecomunicații integrate. Compania oferă servicii de conectivitate mobilă și fixă, telefonie, servicii de rețea de date și multe altele. Primește cereri și pentru stații de bază, telefoane mobile, cartele SIM, soluții de rețea, sisteme IT etc. Cu sediul în Stockholm, Tele2 „oferă servicii clienților persoane fizice și corporații din Suedia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria și Germania” (globaldata.com).
** Foodora este prezentă în peste 200 de orașe din Europa. „Platforma noastră este lider cu cea de-a treia generație de comerț rapid digital, care ne permite să oferim o experiență uimitoare, rapidă și accesibilă, oferind oamenilor mai mult timp să se concentreze pe ceea ce contează cel mai mult pentru ei”. Foodora operează în Austria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Norvegia, Slovacia și Suedia. Pentru a îndeplini „o misiune comună”, colaborează cu o gamă largă de restaurante partenere. În descrierea de pe site-ul deliveryhero.com scrie, „Foodora livrează mâncare de la restaurante de lux chiar la ușa ta, cu alte cuvinte, este un butic alimentar la cerere pentru cele mai îndrăgite restaurante din orașul tău, care în mod tradițional nu livrează”.
*** Aerit este un start-up de servicii de livrare care utilizează pentru transportul de mărfuri drone aeriene autonome. Sediul companiei este în capitala Suediei, orașul Stockholm. Scopul declarat al companiei este „să creeze un serviciu de livrare complet autonom pentru ultima milă (last-mile) în comunități greu accesibile și izolate geografic” (eiturbanmobility.eu). În prezentarea de pe site-ul companiei scrie că oferă livrare aeriană rapidă și ecologică, independent de locație sau de vreme. „Tehnologia noastră actuală poate livra mese delicioase și pachete mici în câteva minute în zonele dificil de atins cu metodele convenționale de livrare” (aerit.io). În octombrie anul trecut, a finalizat primul zbor din Suedia dincolo de linia vizuală a operatorului (BVLOS, beyond visual line of sight) pentru livrare de alimente folosind drona sa autonomă, Nimbi. „Marfa” a pornit de la o cafenea locală și, după zborul dronei Nimbi pe ruta de 2,7 km planificată anterior, a ajuns caldă la destinație. Pachetul a fost coborât la sol, în locul de livrare, destinatarul fiind managerul de marketing pentru regiunea Halland, situată pe coasta de vest a Suediei.