Compania C-Astral (Slovenia) a ales Universitatea Purdue (West Lafayette, Indiana, Statele Unite) pentru a folosi și promova drona BVLOS Bramor mSX, echipată cu senzor Micasense ALTUM
Compania C-Astral din orășelul Ajdovščina, Slovenia, a lansat senzorul de ultimă generație Micasense ALTUM pentru echiparea dronelor BVLOS (beyond visual line of sight) de mare anduranță. Este un senzor multispectral și termal care este instalat pe UAS (Unmanned Aerial Systems) Bramor mSX. Drona aeriană este un model cu aripi fixe (fixed-wing) „disponibil utilizatorilor avansați din întreaga lume” (unmennedsystemstechnology.com). După mai multe luni petrecute pentru teste și pentru a optimiza integrarea noului senzor cu UAV a fost aleasă Universitatea Purdue din West Lafayette, statul Indiana, Statele Unite, pentru lansarea sistemului. Pardue University a fost înființată în 1869 și poartă numele lui John Purdue, un om de afaceri care a donat banii (150.000 $) pentru „un colegiu de știință, tehnologie și agricultură care să-i poarte numele”. Terenul de 100 de acri (40 ha), pe care a fost construit colegiul, a fost oferit de locuitori rezidenți. Compania C-Astral Aerospace face parte din Terra Drone Corporation care are sediul central la Tokyo, Japonia, și oferă servicii de inspecție aeriană cu drone (pentru infrastructură, conducte de petrol și gaze, centrale energetice și altele). Partea de participații preluate de Terra Drone, sau alte detalii ale acordului cu C-Astral, nu au fost dezvăluite. Drona BVLOS Bramor mSX (C-Astral), echipată cu senzorul Micasense ALTUM, este capabilă să achiziționeze date pentru agricultura de precizie, sau să execute alte misiuni de observare, timp de trei ore la un singur zbor. Prezentarea de pe site-ul youtube.com are titlul „(Re)definirea senzorilor pentru dronele agricole” și numește sistemul „Anduranță și Precizie!”.
Caracteristicile UAS Bramor mSX au făcut să se spună că ocupă locul „dintre achiziția de date prin satelit și cea prin platformele cu durată scurtă de zbor, care de obicei acoperă zone foarte mici” (unmennedsystemstechnology.com). Sistemul este alimentat electric și poate acoperi aproximativ 3.000 de acri (peste 1.200 ha) la o singură misiune, cu un GSD (ground sampling distance, distanța de eșantionare la sol) de 2 inch (5 cm), care este mai mică (dar „este superioară”) celei obținute din satelit*. Cu o „focalizare” atât de precisă, localizarea și monitorizarea pentru analizele ecologice sau agricole, de exemplu, se poate face de la o înălțime mult mai mare decât cu alte UAV. Sistemul este format din două componente, una aeriană și una la sol. Componenta aeriană este formată din aparatul de zbor propriu-zis (drona Bramor mSX), senzorul integrat Micasense ALTUM și sistemul de orientare și poziționare GNSS (Global Navigation Satellite System), iar componenta de la sol are „stația de comandă, portabilă și ergonomică, și o catapultă pentru lansare”, este precizarea de pe site-ul companiei (c-astral.com), preluată și de alte prezentări (de suasnews.com sau de dronemag.eu în secțiunea business/agriculture). Corpul dronei (structura) este fabricat din materiale compozite (Kevlar/Carbon/Vectran) care, împreună cu procedurile autonome de zbor și gama lor de opțiuni, asigură siguranța în situații de avarie. Sistemul UAS Bramor mSX combină operațiunile autonome de înaltă precizie cu o colectare de date de înaltă definiție și cu o stabilitate și anduranță ridicate. „Cu o anduranță de 3 ore, un plafon operațional de 5.000 m AGL (above ground level) și rezistent la un vânt de 60 km/h sau cu turbulențe, sistemul Bramor are peste 100.000 de ore de operare la nivel mondial. Au fost efectuate operațiuni în diferite domenii, cum ar fi cele pentru cercetarea arctică și pentru protecția forțelor militare în Afganistan”, după cum se arată pe site-urile c-astral.com, suasnews.com și dronemag.eu. Domnul Nejc Trost, cofondator al companiei C-Astral și șef al departamentului de cercetare și dezvoltare strategică, a declarat că, „Bramor mSX are o productivitate superioară și este un instrument util pentru agricultura de precizie. Aștepăm cu nerăbdare să-l oferim clienților noștri actuali și viitori din întreaga lume”.
* Imaginile din acest articol sunt preluate de pe site-ul companiei din Slovenia.