„Care by Air”, cea mai lungă rută pentru Canary RPA

August 2023

 

Ultimul dintre zborurile de test a fost efectuat în condiții de vânt pe care Sparrow nu le-ar fi depășit, evidențiind dinamica de zbor superioară a RPA Canary (DDC)

Compania Drone Delivery Canada Corp. (numită în continuare cu abrevierea DDC sau doar compania) a anunțat recent printr-un comunicat de presă că a finalizat cu succes primele teste operaționale cu aeronava pilotată de la distanță Canary RPA (remote piloted aircraft). Traseul de zbor a fost „Care by Air”, parte a proiectului cu același nume care permite livrări aeriene pe rute bine definite, pentru început „cu modelul Sparrow RPA al DDC, apelând la zonele de decolare și de aterizare DroneSpot® și la software-ul propriu Flyte”. Spre sfârșitul anului trecut, pe site-ul newswire.ca scria că scopul inițiativei Care by Air este „un transport eficient și rapid al unor diverse produse pentru sănătate, inclusiv izotopii medicali folosiți la tratarea cancerului, cu drone aeriene sau UAV (Unmanned Aerial Vehicle) de marfă”. Care by Air este „cea mai lungă rută de până acum a DDC, un traseu comercial de 13,4 km” (uasvision.com). Drone Delivery Canada este o companie renumită din domeniul tehnologiei dronelor axată pe proiectarea, dezvoltarea și implementarea unei platforme software de logistică bazată pe drone. „Platforma companiei este destinată utilizării ca model SaaS* (Software as a Service) pentru organizații guvernamentale și corporatiste la nivel global”. Transportul cu drona al consumabilelor medicale vitale este primul de acest fel din Canada. Zborurile sunt monitorizate de la distanță de DDC de la Centrul său de control al operațiunilor situat în Vaughan (statul Ontario), orașul în care este situat și sediul central al companiei canadiene. Se pot trimite rapid materialele medicale de „diagnosticare, tratament și îngrijire a pacientului la fața locului”. Inovația livrării cu drone „va asigura furnizarea la timp a materialelor critice”, toate operațiunile fiind efectuate „în conformitate cu reglementările canadiene corespunzătoare” (newswire.ca). Site-ul newswire este deținut de CNW Group Ltd. (numită și Canada Newswire sau doar CNW), un serviciu comercial pentru comunicatele de presă ale companiei Cision. Serviciile Cision Distribution din Canada sunt asigurate de Canada Newswire, și implicit newswire.ca, independent sau ca parte a platformei sale Cision Communications Cloud. Cision Ltd. este o companie și un furnizor de servicii de relații publice și software media înmatriculată în Insulele Cayman, dar cu sediul central în Chicago, statul american Illinois. Cision deține un portofoliu impresionant de companii de media din mai multe țări. În ultimul timp, site-ul newswire.ca a publicat mai multe articole despre proiectul Care by Air și implicarea DDS în această inițiativă revoluționară. După analiza celor trei zboruri ale dronei Canary RPA a reieșit că, față de predecesorul său (Sparrow RPA), performanțele sunt mult îmbunătățite. De exemplu, pe ruta Care by Air,

  • durata călătoriei s-a redus cu 9 %,
  • consumul de energie al bateriei, cu 42 %,
  • nivelul zgomotul produs, cu 46 de procente,
  • numărul bateriilor, redus la jumătate.

Dintre caracteristicile tehnice ale noului model, prezentate pe site-ul dronedeliverycanada.com, sunt de remarcat următoarele :

  • raza de acțiune de aproximativ 20 km (aprox. 12,5 mile),
  • capacitatea de sarcină utilă de 4,5 kg (aproape 10 lbs),
  • viteza maximă 80 km/h, ceea ce înseamnă cam 50 mph,
  • MTOW** (maximum take-off weight) de 25 kg (puțin peste 55 lbs).

Drona cu mai multe rotoare (numărul motoarelor electrice fiind opt) Canary RPA prezintă un design compozit ușor, un sistem integrat de aruncare a încărcăturii și un sistem de ultimă generație pentru recuperare cu parașuta, care îi permite să zboare peste zone populate, adică „să fie asigurată cea mai ridicată protecție persoanelor și proprietăților”. Aceast nou echipament din dotare va duce la extinderea  aplicațiilor potențiale pentru modelul Canary RPA. Ultimul dintre cele trei zboruri a fost efectuat, și desigur încheiat cu succes, în condiții de vânt, demonstrând dinamica superioară față de modelul Sparrow RPA. De menționat că, dronei Sparrow, despre care s-a mai scris în revista on-line dronele.ro, ca și despre compania canadiană DDC (vezi, articolul dronele.ro/drone-delivery-canada-un-nou-brevet…/ din luna iunie 2020), nu i s-ar fi permis zborul în asemenea condiții dificile de vânt. Cu noile drone ale DDC, „se reduce amprenta de carbon asociată metodelor tradiționale de transport”. Steve Magirias, CEO al companiei Drone Delivery Canada Corp., a declarat, „Zborurile comerciale de succes ale Canary RPA pe ruta Care by Air marchează o piatră de hotar pentru compania noastră și pentru industria livrărilor cu drone în ansamblu”. Domnia sa a completat, „Performanța impresionantă a dronei Canary demonstrează un potențial imens pentru revoluționarea lanțurilor de aprovizionare din domeniul sănătății și de a face o schimbare evidentă în viața oamenilor. Suntem mândri de dăruirea și inovația echipei noastre, care ne-au permis să depășim limitele a ceea ce este posibil în domeniul logisticii dronelor”.


* SaaS (Software as a Service) este „software-ul ca serviciu”, sau uneori „software-ul la cerere”, care permite utilizatorilor conectarea și utilizarea prin internet a aplicațiilor bazate pe sistemul cloud. Soluția „software bazat pe cloud” (SaaS) oferă furnizorilor (dezvoltatorilor) de software posibilitatea de „a-și livra” aplicațiile prin internet, iar utilizatorilor, accesul direct și rapid la aceste aplicații, cel mai frecvent prin intermediul unui site web.

** MTOW (maximum take-off weight) este masa sau greutatea maximă la decolare (valoare definită de producător) și reprezintă greutatea pentru care o aeronavă are permisiune decoleze sau să-i fie interzisă decolarea. MTOW este impusă de limite structurale sau de altă natură.

Tags