Skydio X10 este echipată cu 3 camere și IA avansată (2)

October 2023

 

Skydio X10 va fi utilizată pentru monitorizarea infrastructurii critice, la intervențiile în situații de urgență, de militari pe câmpul de luptă etc.

Continuare La instalarea unor dispozitive de ultimă generație pe drona Skydio X10 s-a avut în vedere creșterea semnificativă a performanțelor, pentru că „este momentul să ne imaginăm o lume în care dronele devin ele însele infrastructură de bază, oferind o imagine digitală perfectă și în timp real a lucrurilor importante pentru cei care au nevoie de aceasta”, după cum a declarat CEO-ul companiei Adam Bry la ultima conferință Ascend (septembrie a.c.) destinată utilizatorilor Skydio. Procedurile de operare a dronei Skydio X10 se încadrează perfect în cele deja existente, dar sunt adăugate și câteva funcții suplimentare, mai puternice. Dintre aceste noi caracteristici trebuie evidențiate, ca exemple, participarea fără oprire (non-stop, 24×7 sau 24 de ore 7 zile din 7) la operațiuni speciale, zborul autonom (prin caracteristica NightSense) în medii cu lumină redusă sau fără lumină, captarea complet automată a datelor (cu scanare 3D), controlul zborului de la un browser (prin intermediul tehnologiei 5G de la bord și Remote Flight Deck) de oriunde din lume sau comenzile „1-operator-to-many-drone control”, ceea ce înseamnă „de la un singur operator spre mai multe drone” (skydio.com). Pilotarea dintr-un browser web și noua funcție Remote Flight Deck oferă „o imagine suplimentară a oricărei scene”, fiind de real folos operațiunilor de zbor conduse de la distanță pentru activități de intervenție rapidă (DFR, Drone as First Responder), de căutare și salvare (SAR, search and rescue), inspecții la infrastructura critică și altele. Având în configurație cele 3 camere, tehnologia avansată IA și caracteristica NightSense (de zbor autonom), Skydio X10 este singura dronă de pe piață care poate funcționa complet autonom ziua sau noaptea, „oferind putere utilizatorilor prin captarea non-stop automată a datelor”. În același timp, X10 a ajuns să fie „primul model al mărcii care depășește mai devreme categoria dronelor de consum” (gizmochina.com). Noua versiune are mai multe funcții și posibilități operaționale superioare „într-un pachet mai mic și mai ușor de utilizat decât a existat vreodată” (uasvision.com). Adam Bry, șeful companiei Skydio, consideră că dronele pentru activități economice „sunt doar la începutul curbei de maturitate”. În ciuda cifrelor optimiste care arată dezvoltarea de la înființare și până în prezent (vezi prima parte, dronele.ro/skydio-x10-drona-cu-autonomie..-1/), o întrebare interesantă a fost gândită și exprimată de Adam Bry, „Dintre toate cazurile în care dronele ar putea fi utile, cât de frecvent se găsește de fapt o dronă acolo unde este nevoie de captarea datelor” (dronelife.com). Pe lângă datele prezentate în prima parte a articolului (vezi link-ul de mai sus), și anume:

  • viteza maximă – 45 mph (aprox. 72,5 km/h),
  • timpul maxim de zbor – 40 de minute,
  • timpul de implementare – sub 40 de secunde și
  • rezistența la praf și umiditate – conform IP55,

mai trebuie precizat că X10 este o dronă robustă și că are dimensiunile (lungime x lățime x înălțime):

  • 31,1” x 25,6” x 5,7” (79 x 65 x 14,5 în cm) cu brațele desfăcute și elicele deschise,
  • 13,8” x 6,5” x 4,7” (35 x 16,5 x 12) cu brațele și elicele pliate, fără baterie.

Skydio X10 este o dronă portabilă și, cu greutatea maximă la lansare („la decolare”) de 5,49 lbs (2,49 kg), poate fi transportată cu ușurință într-un mic rucsac. Specificațiile complete se găsesc pe site-ul companiei (skydio.com) în pagina technical-specs. Pachetele cu senzori, detașabile, asigură o funcționare perfectă pentru operațiunile de inspecție sau pentru misiunile de răspuns rapid. Senzorii captează orice detaliu, iar autonomia controlată de inteligența artificială îi orientează spre locul unde este mai multă nevoie. „O rezoluție mai bună a senzorilor înseamnă a detecta și evita obiecte mult mai mici, mult mai rapid” (dronelife.com). Algoritmii care stau la baza sistemului de navigație în întuneric au fost proiectați pentru captarea în infraroșu. Adaptabilitatea se bazează și pe faptul că NightSense poate fi setat în funcție de nevoile utilizatorului. Camerele cu lumină vizibilă sunt folosite de cei care zboară în mare parte în timpul zilei, în timp ce utilizatorii care acordă prioritate activităților de noapte apelează la camerele de navigare sensibile la IR (infra-red). Un alt domeniu în care s-au făcut investiții majore la noul model Skydio X10 a fost legătura dintre dronă și controler. Conexiunea trebuie să funcționeze fără întrerupere, indiferent de modul de operare. „Modemul celular 5G este proiectat pentru a permite operațiuni de la distanță”. O versiune a dronei Skydio X10, cu opțiuni suplimentare, a fost concepută pentru militarii din armatele americane și aliate din întreaga lume. Pe site-ul companiei se precizează că modelul Skydio X10D, „disponibil exclusiv operatorilor militari și ai agențiilor federale, dispune de un radio multi-bandă cu selecție dinamică a frecvenței, ceea ce îl face rezistent la bruiaj (jamming-resistant), în timp ce sistemul de navigație vizuală îl ajută să poată zbura complet autonom acolo unde nu există semnal GPS”. Compania Skydio lucrează în continuare și la alte dotări pentru X10, așa că Adam Bry a declarat auditoriului de la conferința Ascend, „Nu am terminat, vă puteți aștepta să vedeți mai multe pachete de senzori”.

Tags