Sistem pentru evitarea interceptării dronelor militare

September 2018

Talon™ „colaborează” cu drona aeriană, protejând-o atunci când aceasta ar putea fi detectată și atacată

În cursul acestei luni, septembrie 2018, a fost programat ca două divizii ale armatei americane să înceapă testele unui sistem multifuncțional de transport, la baza militară Camp Lejeune (Marine Corps Base Camp Lejeune) din statul Carolina de Nord, după cum arăta site-ul armytimes.com, în ultima zi a lunii august. Echipamentul, denumit Talon™, este realizat de compania Target Arm1) iar un prototip al acestuia a fost prezentat oficialilor armatei joi 30 august la Centrul de pregătire MCoE (U.S. Army Maneuver Center of Excellence) de la Fort Benning2), Georgia. Armata americană depune eforturi pentru a integra roboți în dispozitivele de luptă, de la transportoare blindate la roiurile de drone controlate de un singur soldat. La centrul din Fort Benning a fost inițiată în programul de robotică instruirea pentru manevre în care sunt implicați roboți, pe diferite paliere. Pentru acest lucru este nevoie și de participarea unor companii din industrie, care trebuie să ajute cu soluții noi. O astfel de contribuție este Talon™, un sistem mobil de recuperare a dronelor aeriene, pe care le preia și le „protejează” după o misiune de zbor. Nu mai este nevoie ca UAV „să facă pauză” și să staționeze pe teren, devinind „vulnerabilă” și putând fi detectată de inamic, sau chiar lovită și distrusă, mult mai ușor. „Păstrarea dispozitivelor într-o mișcare continuă reprezintă o prioritate pentru armata Statelor Unite, iar acum este sigur că dronele sale nu vor mai sta niciodată într-un singur loc pentru mult timp” (futurism.com). Sistemul de lucru al platformei ULaR (Universal Launch & Recovery) Talon™ a fost inspirat de o plantă care prinde prada, când aceasta intră în raza sa de acțiune. Sistemul de capturare este similar. Așa cum planta carnivoră Venus Flytrop3) prinde insecte, la fel preia sistemul Talon dronele, din zbor. Dispozitivul este fixat pe un vehicul în mișcare și poate primi atât drone cu aripi rotative (multicopter) cât și drone cu aripi fixe (fixed-wing), de diferite dimensiuni. Talon™ este de fapt o cutie deschisă la mijloc, transportată pe un autovehicul militar. Mai multe tije, unele din podea și altele din tavan, se deplasează în sus și respectiv în jos pentru a prinde drona atunci când trece în zbor prin partea deschisă a cutiei. În timpul operațiunii, transpotorul este în mișcare, astfel că drona nu este nici un moment staționară, într-un loc fix. Același sistem poate lansa drone. Acestea pornesc în misiune de zbor când tijele din tavan se ridică și celelalte coboară. Donald M. Sando, din comandamentul general al MCoE, a numit această soluție a problemei, cu care se confruntă operatorii militari atunci când trebuie să aducă rapid dronele înapoi, ca fiind „simplă dar elegantă”, arată armytimes.com, secțiunea /news/, site-ul care prezintă cele mai recente știri despre forțele armate ale Statelor Unite (Army, Air Force, Navy & Marine Corps – terestre, aeriene, navale).

 

În același loc se arată, „O caracteristică-cheie a luptei în viitor, pe care mulți oficiali ai armatei au subliniat-o, este abilitatea unor unități mici și dispersate să rămână mobile, astfel încât să nu fie urmărite, detectate și țintite de forțele inamice. A avea un sistem mobil de recuperare ajută acestui scop”. Donald Sando a mai spus, „Abilitatea de a lansa și de a recupera aeronave de pe o platformă în mișcare ne ajută într-adevăr pe câmpul de luptă, unde știm că trebuie să ne miștcăm repede. Ori de câte ori te oprești, devii o țintă”. Mai trebuie precizat că, „Talon™ este deocamdată în faza de prototip, dar compania Target Arm, care a creat dispozitivul, ar putea să solicite armatei finanțare pentru teste ale sistemului cu soldați”, potrivit lui Thomas Nelson, director la Fort Benning. Dacă aceste teste merg bine, sistemul ar putea ajunge pe câmpul de luptă pentru a ajuta dronele să nu fie detectate, să staționeze în Talon™ în siguranță.


1) Target Arm LLC este o companie care oferă mai multe servicii în domeniul militar, cu sediul în Ridgefield, Connecticut. Are zeci de ani de experiență în arta strategiei de război, în consultanță, servicii financiare, dezvoltarea tehnologică avansată etc. Target Arm a realizat platforma Talon™ (Universal Launch & Recovery – ULaR) pentru UAV, care le permite deplasarea rapidă când nu sunt în zbor. Printre competențele Target Arm mai pot fi enumerate: strategia și planificarea strategică, managementul programelor și al proiectelor, securitatea cibernetică, tehnologia informației (IT), sistemele aeriene fără pilot (UAS), managementul financiar și altele. Site-ul companiei este targetarm.com.

2) Fort Benning este o bază militară a Armatei Statelor Unite care se întinde pe frontiera Alabama-Georgia de lângă orașul Columbus, statul Georgia. Fort Benning susține zilnic peste 120.000 de militari activi, membri ai familiilor, soldați în rezervă, pensionari și angajați civili. Are capacitatea de a desfășura forțe de luptă terestre și aeriene. La Fort Benning își au sediul mai multe centre de pregătire și instituții de învățământ ale armatei.

3) Venus Flytrap este o plantă carnivoră care își prinde și își devorează prada, în general insecte. Numele științific este Dionaea muscípula. Structura capcanelor este formată din porțiunea terminală a frunzelor și se declanșează la atingerea unor peri mici din interior. Capcana este declanșată la 2 atingeri a terminațiilor nervoase într-un interval de 20 de secunde, pentru a garanta că nu se pierde energie inutil, prin prinderea de obiecte fără valoare nutrițională. Fiecare frunză poate ajunge la o lungime maximă de 3 până la 7 centimetri, în funcție de perioada anului. Frunzele mai lungi apar de obicei după înflorire. Poate crea aparent colonii, care au mult mai multe frunze. Se cultivă în sere și poate fi plantă ornamentală.

Tags