Europa, instrumente noi pentru utilizarea RPAS (UAS)

February 2018

Sub coordonarea ViaSat, Elveția, SkyOpener va rezolva aspecte privind utilizarea RPAS în aplicații civile

La fel ca în toată lumea, și în Europa, la exploatarea RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), sau UAS (Unmanned Aerial Systems), în spațiul aerian civil, apar o serie de probleme privind siguranța, confidențialitatea și securitatea. Un proiect, sau sistem, numit SkyOpener, în curs de realizare de un consorțiu condus de compania elvețiană ViaSat, are ca scop să definească și să găsească soluții pentru rezolvarea acestor aspecte. Proiectul trebuie să se ocupe de stabilirea unor noi fundamente pentru utilizarea dronelor aeriene, în special pentru aplicații civile. Activitatea Viasat Antenna Systems S.A., care are sediul în Lausanne, este orientată pe proiectarea și dezvoltarea sistemelor de antene pentru telecomunicații prin satelit. Biroul din sediul central asigură proiectarea personalizată, dezvoltarea, realizarea de prototipuri și testarea antenelor pentru tipuri de vehicule din mai multe categorii (terestre, aeriene etc.). Sub coordonarea ViaSat, la proiect mai participă încă cinci companii :

  • M3 Systems, SAS din Lavernose-Lacasse, Franța,
  • Skyguide (Société Anonyme Suisse pour les Services de la Navigation Aérienne civils et militaires sau Swiss Air Navigation Services Ltd.), din Geneva, Elveția,
  • Blyenburgh & Co. din Paris, Franța,
  • Conectiv-IT tot din Paris,
  • Unifly din Anvers, Belgia

și o instituție de învățământ, cea mai mare universitate din Roma finanțată de stat,

  • Sapienza – Università di Roma, Italia.

Colaborarea în acest grup de șapte parteneri se bazează pe experiența și calificarea fiecărui membru. Pentru a se realiza cerințele proiectului, pentru a asista la unele operațiuni de testare și pentru analiza rezultatelor se va apela și la alte părți interesate, care vor fi incluse în proiect. Proiectul SkyOpener este finanțat de UE (Uniunea Europeană) prin intermediul agenției European GNSS (Global Navigation Satellite Systems) Agency, GSA, în cadrul celui mai amplu program de Cercetare și Inovare derulat vreodată de UE, programul Orizont 2020. Un obiectiv SkyOpener este de a stabili cum vor putea fi folosite dronele aeriene în aplicații civile, sau comerciale, și direcțiile pentru operarea acestora în spațiul aerian nesegregat (nerestricționat). Se anticipează că numărul și densitatea operațiunilor de zbor în aceste zone sunt în continuă creștere. Sistemul SkyOpener va fi proiectat, în primul rând, pentru operațiunile specifice RPAS tactice cu greutate mai mică de 25 kg, care fac obiectul reglementărilor autorităților aeronautice naționale, care operează la altitudini reduse (VLL, Very Low Level), sub 500 ft (aproximativ 150 m), se arată în prezentarea proiectului de pe site-ul cordis.europa.eu. Sistemul nou dezvoltat va fi rezultatul integrării mai multor componente. Va folosi tehnologia și instrumente ale unor sisteme care operează în prezent precum, EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), Galileo (sistem european de radionavigație, numit uneori „European GPS”), Satcom (Satellite Communications) și instrumente de securitate. GNSS va fi utilizat pentru navigarea în siguranță a dronelor aeriene. Proiectul va aborda și problema redundanței sistemelor de comunicații. Astfel, sistemul va fi mai puțin costisitor, mai puțin complex, mai simplu și mai ușor de folosit decât cele din prezent. După revizuirea testelor pentru toate componentele, care tocmai s-a finalizat, se trece la integrarea sistemului. Această operațiune are ca termen luna aprilie a.c.  Apoi va începe faza de demonstrații pe teren, în Elveția, cu activități care vor fi organizate în colaborare cu utilizatorii finali și cu mai multe autorității naționale.

Vom reveni cu informații noi.

Tags