Au apărut modelele DJI Mavic 2 Pro și Mavic 2 Zoom

August 2018

Dronele Mavic 2 folosesc sistemul de pliere al Mavic Pro, dar pot zbura mai mult, mai rapid și mai silențios

DJI, liderul mondial al producătorilor de drone civile și al tehnologiei pentru imagistică aeriană, a relansat discuțiile privind ultimele sale realizări la prezentarea organizată pe 23 august la New York (See the Bigger Picture Event). În timpul evenimentului, „extrem de așteptat”, compania a anulat „unele speculații” anunțând oficial lansarea dronelor DJI Mavic 2 (uavexpertnews.com). Este o serie nouă de drone pliabile, formată din două modele, sau două versiuni, foarte asemănătoare ca formă, structură, mod de utilizare etc. DJI Mavic 2 Pro și DJI Mavic 2 Zoom sunt variantele îmbunătățite ale „celei mai bine vândute drone ale companiei DJI, de până acum, Mavic Pro”, se arată pe site-ul dronelife.com. În afară de camerele de luat vederi cu care sunt echipate, cele două modele sunt identice. Pentru a nu le relua la prezentarea „calităților” și a „posibilităților” celor două modele, sunt redate în continuare cele mai importante caracteristici comune :

  • ambele pot atinge viteze de până la 45 km/h,
  • pot rămâne în aer timp de 31 minute (durata de viață a bateriei),
  • au sisteme avansate de pilotare (APAS, Advanced Pilot Assistance Systems),
  • detectează obstacole și evită coliziuni pe 360 de grade (omnidirecțional)1),
  • conectivitate prin sistem DJI OcuSync cu transmisie video de 1080p și
  • distanța de transmisie, sau raza maximă de transmisie, de cinci mile,
  • mai multe moduri de zbor autonom (Hyperlapse, ActiveTrack 2, QuickShots și altele),
  • combinație de senzori și algoritmi pentru zbor în condiții complexe,
  • captează video UHD (Ultra-high-definition) de 4K (numit de DJI „extreme detail”),
  • înregistrează cu rata de 100 megabiți/sec. utilizând codec-ul de comprimare H.265.

Modelele Mavic 2 (Pro și Zoom) îndeplinesc cele mai importante și sensibile condiții de care depinde evoluția și viitorul dronelor de consum, „dimensiunea cât mai redusă, calitatea ridicată a imaginilor și, poate în primul rând, protecția împotriva accidentelor” (gizmodo.com). Dintre numeroasele spoturi video promoționale publicate pe site-ul youtube.com, care prezintă noile drone DJI Mavic 2, au fost selectate câteva secvențe relevante.

 

Mavic 2 Pro este prima dronă din lume care are în dotare o cameră Hasselblad2), „pentru o calitate excepțională a imaginii și cu performanțe superioare de lumină și culoare”. De fapt, „ambele modele Mavic 2 au camere de luat vederi excelente” (apreciere din prezentarea de pe site-ul gizmodo.com). Pentru fixarea și orientarea camerei este folosit un braț cu trei axe. Față de camera de pe Mavic Pro, acum se pot înregistra (foto sau video) de 4 ori mai multe niveluri de culoare, „oferind astfel o flexibilitate maximă” celor care realizează editarea fotografiilor și a videoclipurilor. Culorile din imaginile captate cu DJI Mavic 2 Pro, care pot avea 20 de megapixeli, au o mult mai mare acuratețe datorită tehnologiei numită Hasselblad Natural Color Solution (HNCS).

Mavic 2 Zoom este prima dronă DJI cu zoom, „oferind o perspectivă dinamică pentru o nouă eră a imaginilor aeriene” (uavexpertnews.com). Subiectul urmărit poate fi apropiat prin combinarea zoom-ului optic (24-48 mm) cu zoom-ul digital (2x). Se formează, astfel, efectul unui teleobiectiv de 96 mm care va capta imagini video fără pierderi, cu rezoluție Full HD. Operatorii de imagine vor obține mai multe detalii ale „subiectului” fotografiat sau filmat. Dacă se dorește o cameră Hasselbland în locul camerei cu zoom, sau vice-versa, se poate achiziționa drona de la un dealer DJI și schimba sistemul de înregistrare a imaginilor (camerele).

Prin noua ediție Mavic 2 (Pro și Zoom), DJI a lansat „cele mai puternice drone disponibile pe piață” (suasnews.com). Față de modelul anterior, la Mavic 2 a fost îmbunătățit și sistemul APAS (Advanced Pilot Assistance System), care acum pilotează drona în mod automat, fără a lovi obstacolele în timpul zborului. Cererea pentru modelele DJI Mavic 2 Pro, respectiv Mavic 2 Zoom, este deja foarte mare. Compania recomandă sistemul prin care se poate emite o precomandă. Cu observația că va fi trimis modelul de dronă comandat, pachetul ambelor versiuni mai include telecomanda, bateria inteligentă, două seturi de elice propulsoare și un  încărcător. În Statele Unite, prețul de vânzare cu amănuntul al dronei DJI Mavic 2 Pro este de 1.449 $ iar al modelului Mavic 2 Zoom este de 1.249 $. Opțional, se poate solicita în plus un kit Fly More, care conține două baterii suplimentare, un încărcător pentru mașină, o baterie pentru adaptorul de bord, o geantă de transport și altele, pentru 319 $. În Marea Britanie, Mavic 2 Pro este oferit la 1.299 £ și Mavic 2 Zoom la 1.099 £, inclusiv o garanție de 2 ani. În curând va fi disponibil și serviciul de înlocuire, exclusiv pentru DJI Mavic 2, prin sistemul Enterprise Shield, care a fost descris în revista on-line dronele.ro în această lună (vezi, dronele.ro/enterprise-shield-un-serviciu-nou-pentru-utilizatorii-dji/).


1) Este un up-grade la modelul DJI Mavic Pro, prin care se evitau obstacolele, în timpul zborului, pe numai două direcții. Mavic Pro este versiunea precedentă, a stat la baza noilor modele Mavic 2.

2) Victor Hasselblad AB este un producător suedez de aparate de fotografiat, camere video și alte echipamente pentru acest domeniu, cu sediul central în Göteborg. Hasselblad este unul dintre cele mai renumite branduri de camere din lume și a câștigat o poziție de leader pe piața mondială a echipamentelor profesionale. Poate că cea mai faimoasă utilizare a camerelor Hasselblad a fost în timpul misiunilor programului Apollo, când oamenii au aterizat prima dată pe Lună. „Aproape toate fotografiile făcute în timpul acestor misiuni au folosit camere Hasselblad modificate”. Cu experiența dobândită în peste 75 de ani, compania „are misiunea să producă cele mai bune sisteme de camere”. Grupul Hasselblad are, pe lângă sediul din Gothenburg, filiale în Danemarca, Germania, Franța, Marea Britanie, SUA, China și Japonia.

Tags