Voliro, UAV hexacopter cu orientare omnidirecțională

July 2017

Va fi, probabil, destul de dificil de pilotat. Zborul este complex, dar de ajutor la inspecția construcțiilor.

O echipă formată din 11 studenți elvețieni a început să lucreze la un proiect, un model special de UAV, și, după 9 luni, au finalizat prototipul. În luna iunie a.c. rezultatul a fost prezentat pe mai multe website-uri de informații și noutăți din știință și tehnologie. Prototipul demonstrează că obiectivul grupului multidisciplinar, de „a proiecta un hexacopter care să deplaseze prin aer în orice direcție”, este realizabil, scria www.wetalkuav.com pe 15 iunie. Orientarea aparatului, adică direcția și sensul de mișcare, este complet independentă de poziția lui în zbor, altfel decât la o dronă multicopter convențională, care poate zbura doar paralel cu solul. Cei 11 studenți, „foarte motivați”, sunt de la Institutul Federal de Tehnologie din Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich sau ETH Zürich, pe scurt și Poly) și de la Universitatea de Arte din Zürich (Zürcher Hochschule der Künste sau ZHdK). ETH Zürich este o universitate tehnico-științifică fondată în anul 1855 de Consiliul Federal Elvețian. Este una dintre cele mai bine cotate universități de acest fel din lume și cea mai bine cotată din Europa continentală. De-a lungul timpului, peste 20 de laureați ai premiului Nobel i-au fost studenți sau profesori, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein. Dintre cei 11 studenți, care au lucrat și lucrează în continuare la acest proiect, 9 sunt de la ETH Zürich, 8 specializați în mecanică și unul pentru partea electrică. Universitatea ZHdK, de unde sunt ceilalți doi, specializați în design industrial și care au lucrat la proiectare, are aproximativ 2.800 de studenți, ceea ce o face cea mai mare universitate de arte din Elveția. Această universitate a fost înființată în 2007, ca urmare a fuziunii dintre Colegiul de Artă și Design din Zurich (Hochschule für Gestaltung und Kunst Zürich, HGKZ) și Colegiul de Muzică, Dramă și Dans (Hochschule für Musik und Theater, HMT). Toți cei 11 sunt în ultimul an de studii, iar conceptul Voliro, așa se numește noul model de hexacopter, face parte din proiectul lor de licență, care include proiectarea, asamblarea și programarea. Drona Voliro are șase motoare suplimentare care pot învârti propulsoarele (rotoarele) la 360 de grade, în jurul axelor, și care îi oferă 12 grade de libertate, permițând zborul în orice direcție, complet nerestricționat. Voliro poate zbura lateral, „cu susul în jos”, în diagonală sau în orice alt unghi. Este o dronă omnidirecțională, ceea ce înseamnă că are stabilitate de zbor în orice direcție. Chiar dacă în prezent este în faza de cercetare, un prototip final „a debutat” într-un demo video, prezentat inclusiv de youtube.com.

Pe site-ul uavexpertnews.com se arăta, la jumătatea lunii iunie, „În timp ce posibilitătățile sale acrobatice sunt nelimitate, echipa se concentrează asupra capacității de a se deplasa paralel cu pereții verticali sau pe lângă unele structuri arcuite ale clădirilor. Această abilitate s-ar dovedi un avantaj imens pentru activități din domeniul inspecțiilor în construcții sau la infrastructură”. Proiectul prevede ca greutatea UAV să fie redusă, timpul de zbor mărit iar sistemul de configurare simplu și rapid. Echipa dorește să adauge în viitor și alte caracteristici. De exemplu vor să instaleze o cameră stereo și o sferă mare în centrul dronei, pentru a ajuta la mișcarea omnidirecțională sau la urcarea pe pereți. Realizatorii mai vor ca Voliro să cântărească, în cele din urmă, mai puțin de 3 kg, să aibă o baterie mai mare pentru a mări timpul de zbor și să micșoreze timpul de instalare, astfel încât să fie nevoie de mai puțin timp la pregătirea dronei pentru zbor. Cliff Li, student la inginerie mecanică și conducătorul echipei, a declarat pentru Digital Trends, „Ca la orice multicopter standard, în partea inferioară a dronei Voliro pot fi atașate diferite module, de exemplu o cameră video, care să-i ofere funcționalități suplimentare. Hexacopterul poate acționa ca un gimbal și, prin urmare, nu are nevoie să-i fie anexat unul” (www.digitaltrends.com). „Atunci când zboară cu capul în jos poate face înregistrări cu ce se găsește deasupra rotoarelor, lucru imposibil pentru un multicopter obișnuit, cu gimbal” (dailymail.com.uk). „Probabil că va fi destul de greu de pilotat, din cauza mișcărilor și zborului destul de complex”, se apreciază pe site-ul citat. „Faptul că acest prototip zboară deja este o mare realizare pentru un grup mic de 11 studenți, mai ales că acesta a lucrat timp de doar 9 luni”, scrie www.wetalkuav.com.

Până acum proiectul s-a axat pe demonstrarea zborului omnidirecțional al UAV, iar în continuare se va acorda importanță utilizărilor posibile. Încă nu s-a făcut vreun anunț privind un termen pentru produsul final. „Rămâne de văzut dacă drona acrobatică Voliro va ajunge vreodată pe piață”, scrie www.theverge.com, însă Cliff Li a declarat că „nu este exclusă comercializarea”.

Tags