Valiza autonomă

February 2016

Atenție, vom putea fi urmăriți! Atunci când valiza va merge singură (autonom) în urma proprietrului!

Deși pare o valiză obișnuită, creația companiei israeliene de robotică NUA Robotics, este, deocamdată, datorită unui mic detaliu, unică în lume.

„Este primul bagaj robotizat, care poate urma fizic proprietarul dar, totdată, să ocolească obstacolele, datorită dotării cu senzori, dar şi să trimită informații direct la smartphone-ul utilizatorului”, a declarat Alex Libman, co-fondator și CEO al NUA Robotics, pentru Aude Godfryd de la Le Figaro (lefigaro.fr).

Dacă se accesează pe telefon opţiunea „follow me”, prin tehnologia bluetooth, bagajul „înţelege” mesajul şi îl urmează pe posesorul telefonului mobil. Această valiză inteligentă permite proprietarului să aibă mâinile libere, de exemplu, într-o mână să țină biletele, pașaportul sau alte documente iar în cealaltă să țină reviste sau, pur și simplu, să țină mâinile în buzunare. Utilitatea este mult mai importantă pentru cei cu un handicap sau celor pentru care greutatea bagajului este prea mare.

Valiza, care este încă în stadiul de prototip, de deplasează cu o viteză relativ mică, de până la 5 km/h, însă producătorul susţine că aceasta ar putea fi mărită. Micul bagaj este dotat cu o alarmă anti-furt, are porturi USB pentru încărcarea telefoanelor mobile sau oricărui alt aparat high-tech dotat cu port USB și o autonomie de 1 oră, 1 oră și 30 minute, la o încărcare a bateriei. Bateria este reîncărcabilă iar în următoarea etapă va putea fi înlocuită, pentru a nu mai depinde de conectarea la o priză de curent.

Valiza are facilitatea de „detectare de proximitate”, pentru a ști „unde se află stăpânul”. Se asigură, astfel, ca deplasarea să se facă în același ritm cu utilizatorul, asemenea unui „cățeluș drestat”. cel puțin pe suprafețe orizontale plate.
Materialul din care este făcută în prezent, ABS-ul (Acrilonitril-Butadien-Stiren), recunoscut pentru duritate și rezistența la impact, va fi înlocuit de un material impermeabil, la momentul când vor fi produse pentru comercializare.

Deși nu este încă pe piață și nu are un preț stabilit, NUA Robotics speră să aducă valiza inteligentă la dispoziția clienților într-un an sau puțin peste un an. Momentul de referință poate fi considerat începutul anului 2016, când prototipul a fost prezentat la expoziția CES de la Las Vegas. Dorința este ca o versiune finalizată a valizei să fie disponibilă, pentru vânzare, de Crăciun.

Cele mai mari inovații, privind bagajele călătorilor, din ultimul an, sau chiar doi, s-au axat, în principal, pe două lucruri. Primul este de a acorda călătorilor capacitatea de a urmări locația valizei lor. Al doilea este furnizarea unei baterii de rezervă pentru multe dintre dispozitivele mobile care-i însoțesc pe cei care călătoresc, turiști sau oameni de afaceri.

Dar, o singură companie a mers cu un pas mai departe. Este vorba de NUA Robotics, cu acesstă valiză care urmează proprietarul acolo unde se deplasează.

 Compania are în vedere ca, în viitor, tehnologia să fie utilizată pentru o mare varietate de scenarii, inclusiv la transportul cumpărăturilor într-un supermarket. Clientul nu va mai fi nevoit să împingă sau să tragă căruciorul printre rafturile cu produse. Alex Libman, de la compania NUA Robotics, a declarat, pentru mashable.com și preluat de dailymail.co.uk, „Vrem să aducem roboți în viața de zi cu zi”.

Tags