Utilizarea dronelor în prevenirea incendiilor de vegetaţie: FIREDRONE “CARMEN SYLVA”

October 2015

Elevi de la Liceul Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud“ au participat la competiţia I-SWEEEP din Houston, secţia Engineering, unde drona construită de ei – FireDrone “Carmen Sylva”- a câştigat medalia de argint.

Sunt elevi la Liceul Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud, au terminat clasa a IX-a şi au în comun pasiunea pentru drone. Cei 4 se numesc Paul Paraschiv, Andreea Ghena, Vlad Neagu, Ionuţ Băloiu şi sunt coordonați de prof. Florin Șerbu.

În luna mai a acestui an, au participat cu proiectul lor “Utilizarea dronelor în prevenirea incendiilor de646x404 3 vegetaţie” la competiţia I-SWEEEP din Houston, secţia Engineering, unde drona construită de ei – FireDrone “Carmen Sylva”- a câştigat medalia de argint.

Ideea de la care au pornit a fost că monitorizarea incendiilor, realizată în mod tradițional cu avioane sau elicoptere, ar putea fi facută cu ajutorul dronelor.

Costul lor este semnificativ mai mic, pot zbura mult mai aproape de locul incendiului chiar şi atunci când fumul este dens şi pot trimite date în timp real.thermal

FireDrone “Carmen Sylva” este un hexacopter, pe care a fost amplasat un sistem de senzori care permite monitorizarea temperaturii și umidității relative a aerului, a intensității radiației luminoase în vizibil, infraroșu și ultraviolet, detectarea fumului și a flăcărilor. Sistemul permite obținerea imaginilor în vizibil și infraroșu, folosind o cameră video și o cameră de termoviziune. Toate datele achiziționate sunt trimise prin telemetrie la sol, unde sunt stocate pe un calculator.

Hexacopterul FireDrone “Carmen Sylva” are o autonomie de 20 min. Telemetria funcționează până la o distanţă de 1,5 km între transmiţător şi receptor, în linie dreaptă.

El a fost testat pe 30 aprilie 2015, la Negru Vodă, Jud.Constanţa. Cu ajutorul acestei drone pot fi prevenite şi localizate incendiile de vegetație. Ar putea fi utilizată şi la realizarea unui profil al variaţiei pe verticală a parametrilor meteorologici.

crius

Controllerul de zbor folosit de echipa proiectului Fire Drone ”Carmen Sylva” este Crius Aio Pro 1.0 care are ca procesor un ATMega 2560-16AU și o serie de senzori:

– giroscop și accelerometru pe 6 axe MPU6050

– magnetometru pe 3 axe HMC5883L

– altimetru de precizie MS5611-01BA03

Controllerul permite conectarea a 8 motoare si 3 servo-mecanisme pentru controlul gimbal-ului (suportului de camere video), are de asemenea și 4 porturi seriale, bluetooth, GPS și telemetrie. Toate acestea, pe o placă de numai 14,5g.arduino

Pe lângă Crius mai există și o placă Arduino pentru interfața cu senzorii instalați, dar și o placă Raspberry PI pentru aplicațiile multimedia, foto, video, interfața web.rpi

Sistemul a fost programat să trimită semnale și informații de avertizare pe mai multe nivele:

– primul nivel – se va monitoriza umiditatea aerului ; senzorii conectați la placa Arduino vor determina catitatea de vapori din aer (umiditatea relativă)

– nivelul 2 – monitorizarea temperaturii aerului și a altor corpuri din raza de acțiune a dronei, prin utilizarea unui termometru în infraroșu

– nivelul 3 – determină calitatea aerului prin monitorizarea fumului și a gazelor produse prin combustie; acesta este nivelul la care se determină dacă a fost produs vre-un incendiu.

Modulul multimedia va trimite imagini capturate cu o cameră foto-video normală și cu o cameră de termoviziune, iar modulul GPS va furniza coordonatele la care s-a descoperit incendiul.

Au câștigat medalia de argint la Houston, dar ei merită aurul nostru pentru efort și consecvență. Pentru încurajarea lor, vizitați site-ul şcolii http://www.lefo.ro și îi veți găsi la secţiunea Concursuri, I-SWEEEP 2015.

Tags