Upgrade pentru RQ-11B

August 2015

Armata Statelor Unite a confirmat, săptămâna trecută, că a primit o nouă perfecționare a dronei Raven RQ-11B. Raven®, produs al AeroVironment Inc., Monrovia respectiv Simi Valley, California; este sistemul sUAS folosit cel mai des, astăzi, în lumea largă, fiind adoptat și acceptat de forțele militare ale multor altor țări (Australia, Estonia, Italia, Danemarca, Spania, Republica Cehă).

Sistemul Raven RQ-11 este o soluție proiectată pentru o lansare rapidă și o mobilitate ridicată, fiind utilizat în aplicații militare care necesită recunoaștere și supraveghere la joasă altitudine. Raven poate fi pus în mișcare manual sau programat pentru operațiuni autonome, folosind tehnici avansate de avionică și navigare precisă prin GPS. Cu o anvergură a aripilor de aproape 1,4 metri și o greutate de aprox. 1,9 kilograme, deci simplu și ușor de lansat manual, sUAS Raven poate oferi observație aeriană, pe timp de zi sau de noapte, la o distanță de până la 10 km.

soldier_lauchingÎmbunătățirea Raven RQ-11B constă în integrarea unui nou model de gimbal în sarcina utilă. „Noul gimbal îl înlocuiește pe cel vechi, cu cameră fixă, la care operatorul trebuia să rotească aparatul pentru a face observații în direcții diferite. Cu noul gimbal se poate roti camera la 360 de grade, foarte simplu, în câteva secunde”, a spus Spc. Gilbert Reyna, din cadrul armatei americane. Prin transmiterea în direct a poziției în aer și informațiilor despre locație, la sol (pe laptop) și la distanță (pe terminale video), sUAS Raven RQ-11B oferă operatorilor :

  • capacitatea să navigheze pentru a căutaobiective,
  • posibilitatea să recunoascăterenul,
  • accesul la informații în timp real pentruanaliză.

Clipboard03„Pe parcursul unei săptămâni, soldații au schimbat fostele sisteme cu noul model de gimbal și au primit instruirea pentru a se familiariza și învăța rapid cum funcționează cu succes echipamentul”, a spus Sgt. Shane Burroughs, specialist la o unitate de achiziții. „Va fi recunoscut de toată lumea că acest upgrade va face aparatul mai eficient”, a mai precizat Burroughs, originar din Fort Bragg, Carolina de Nord.

În plus față de rotirea la 360 de grade a articulației cardanice și capabilitățile de imagini infraroșu sunt acum mai eficiente”, a declarat Sgt. Brent Mann, infanterist și instructor pentru sisteme mici de aeronave fără pilot (sUAS).

Clipboard02„Prin lansarea dronei vom obține o inspecție și o supraveghere mai bună. Nu mai este nevoie de a coborî aparatul pentru a comuta de la zi la noapte camerele video în infraroșu. Sistemul are această caracteristică și putem executa misiuni tot timpul prin comutarea setărilor. Se înlocuiesc vechile camere cu un singur sistem optic, montat în față. Vechiul sistem avea camere staționare în față și pe laterale”, a mai adăugat Sgt. Brent Mann.

Clipboard04AeroVironment, Inc. a primit zece comenzi de la armata Statelor Unite, începând cu 1 mai 2015, în valoare totală de 47,1 milioane $, pentru RQ-11B Raven® și RQ-20A Puma™ AE (All Environment). Kirk Flittie, vicepreședinte al AeroVironment, Inc. și manager general al segmentului UAS din companie, a declarat : „Aceste contracte oferă garanția soldaților americani că pot continua să se bazeze pe soluțiile noastre, care îi ajută să opereze mai eficient și în condiții de deplină siguranță”.

La 26 iulie 2013, Puma a devenit unul dintre primele vehicule aeriene fără pilot care urmau să fie certificate de FAA (Federal Aviation Administration) pentru a zbura în spațiul aerian american în scopuri comerciale. Puma AE este un UAS mic, proiectat pentru operațiuni terestre și maritime, capabil să aterizeze în apă sau pe pământ, alimentat cu baterii și cu o anduranță de peste 3 ore și 30 de minute. Puma AE dă operatorului o flexibilitate care nu a mai fost întâlnită, până acum, pe nici un alt aparat din clasa sUAS, poate zbura autonom și este utilizat pentru spionaj, supraveghere și recunoaștere.

Clipboard05„Susținerea armatei cu dronele Raven și Puma AE asigură soldații că vor avea la dispoziție cele mai eficiente, fiabile și adaptabile sUAS, ori de câte ori au nevoie de sprijin”, a mai spus Kirk Flittie.

Tags